Κουζίνες της γειτονιάς


Κουζίνες της γειτονιάς

Η ιδέα για τις κουζίνες της γειτονιάς γεννήθηκε από το πλήθος των μυρωδιών που φτάνουν σε έναν περαστικό καθώς διαβαίνει τους δρόμους μιας γειτονιάς, όπως ο Συνοικισμός. Διαφορετικές συνταγές, διαφορετικά αρώματα, διαφορετικά μπαχαρικά φτάνουν σε μας χωρίς να αναζητούμε κάθε φορά την προέλευση και τη διαδρομή τους. Πως έφτασαν μέχρι τον Συνοικισμό; Ποιοι τα μετέφεραν και ποιοι τα διατηρούν; Γιατί έχει σημασία να τρώμε κάτι που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα; Γιατί τα αγαπημένα μας φαγητά συνήθως μεταφέρουν πολύτιμες αναμνήσεις. Γιατί η γεύση έχει μνήμη.

Credits

Photo © petros chytiris, Eleusis 2021

Mετάφραση από και προς τα αραβικά: Natalie Ayyad

Την Κυριακή 17/6/2018 στις 20:30 κάνουμε μια γιορτή στο Φεστιβάλ Συνοικισμός, με και για τους ανθρώπους της γειτονιάς ανεξαρτήτως καταγωγής και μοιραζόμαστε τις γεύσεις και το φαγητό που οι ίδιοι προετοιμάζουν, αναζητώντας όχι την αυθεντικότητα αλλά τις διαφορετικές εκδοχές του κάθε «πιάτου». Κάτοικοι της γειτονιάς, αλλά και άλλων περιοχών της Ελευσίνας, φίλοι, φιλοξενούμενοι και επισκέπτες συναντιόμαστε στο Καφενείο του Συνοικισμού, για να μοιραστούμε αυτό το κάτι παραπάνω που ψάχνουμε σε κάθε κυριακάτικο γεύμα.

Μαγειρεύουν:
μικρασιάτικα οι: Γεωργία Γιατζόγλου-Αντωνιάδη και Ευγενία Αντωνάρα-Τσολάκη
ποντιακά η Σοφία Κοσμίδη-Παυλίδη
τουρκικά οι: Τσιντέμ Ντεμερτζή, Γκιουλσέμ Ντεμερτζή και Βιλντάν Χασάνογλου
πακιστανικά & φιλιππινεζικά η Γιουσούφ Μαρία
αλβανικά η Βαρβάρα Μπαγιάμε Τζέλο
συριακά οι: Mohamed Al-haj Jomma, Ayman Dwalidi, Sumaya Al Dabbous, Intisar Aldabous και Lamia Al Hammod
Ευχαριστούμε θερμά τις μαγείρισσες και τον μάγειρα για την προθυμία, τις ιδέες και τη συμμετοχή τους, την Φιλική Φωλιά Ελευσίνας, τον Γιώργο Πυρουνάκη, τον Λευτέρη Μήτσου, την Ιουλία Ριζοπούλου και την Μαρία Λάσκου για τη βοήθειά τους στην υλοποίηση της συριακής κουζίνας, καθώς και την Natalie Ayyad για τη μετάφραση από και προς τα αραβικά.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Συνοικισμός, κάνε κλικ εδώ.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes