5o Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς “HerMa Conference”


Credits

Διοργάνωση: HERITΛGE (Heritage Management Organization), Άρης Αναγνωστόπουλος, Λένα Στεφάνου, Χαρίκλεια Χάρη

Special Guest: Βιργινία Κοκκίνου, απόφοιτος Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Συμμετέχοντες: Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας/Λαογραφικός Σύλλογος «Το Αδράχτι»/Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»/ Ένωση Κρητών Ελευσίνας «Η Μεγαλόνησος»/Χιακή Ένωση Ελευσίνας “Αγία Μαρκέλλα”/Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας/Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου

Βασική θεματική του συνεδρίου είναι η «Παραδοσιακή και Τοπική Γνώση ως Πολιτιστική Κληρονομιά» και η Σουηδία είναι η τιμώμενη χώρα του φετινού συνεδρίου, με την υποστήριξη του Σουηδικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Οι λαϊκές παραδόσεις και η γνώση σε τοπικό επίπεδο αποτελούν την πιο δυναμική έκφραση της ανθρώπινης δράσης. Η πολυφασματικότητά τους καθιστά ιδιαίτερη τη διαχείρισή τους. Όροι της ελεύθερης αγοράς σχετικά με τη διαχείριση πολιτιστικών αγαθών αναφέρονται στην καθημερινότητα, ωστόσο ελάχιστοι κατανοούν τον ουσιαστικό τους ρόλο. Το συνέδριο έρχεται να αποσαφηνίσει με θεωρητικές και βιωματικές μεθόδους το ευαίσθητο και αμφιλεγόμενο πλαίσιο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στόχος του συνεδρίου HerMa είναι η ενίσχυση του τομέα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάχυσης της γνώσης και της δικτύωσης των πολιτιστικών οργανισμών,  των επαγγελματιών και ερευνητών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Συνεδρίου Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς “HerMa Conference” με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, προσφέρονται 15 υποτροφίες σε επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου που κατοικούν στην Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει -μέχρι την Πέμπτη 20/9/2018- να στείλουν στο herma@heritagemanagement.org μια σύντομη επιστολή (max 200 λέξεων), που να εξηγεί το ενδιαφέρον τους για το συνέδριο, αναγράφοντας επίσης το ονοματεπώνυμό τους, τηλέφωνο επικοινωνίας και τόπο κατοικίας. Το θέμα του email θα πρέπει να είναι: HerMa Conference_Scholarships/Eleusis 2021. Οι επιτυχόντες θα ενημερωθούν τηλεφωνικά την Πέμπτη 20/9.

Δράσεις στην Ελευσίνα

Τίτλος: HerMa Communities: Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τοπικές κοινότητες, μια ανοιχτή συζήτηση
Hμερομηνία: 22 Σεπτεμβρίου 2018

Σύντομη Περιγραφή:

Η εκδήλωση συνίσταται από έναν ανοικτό δημιουργικό δημόσιο διάλογο με εκπροσώπους διαφόρων κοινοτήτων, του υπουργείου Πολιτισμού και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Το θέμα της θα επικεντρωθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα στοιχεία της κληρονομιάς αυτής, τα οποία θα επιθυμούσαν οι κοινότητες να διατηρήσουν και να προάγουν, όπως επίσης και στο ποιες δυσκολίες συναντούν στη διατήρηση των στοιχείων αυτών.

Χώρος: «Αναψυκτήριο», Κανελλοπούλου 1, Παραλία Ελευσίνας, 19200
Ώρα: 19:00-20:30

Γλώσσα Διεξαγωγής: Αγγλικά/Ελληνικά
Όροι συμμετοχής: Η είσοδος είναι ελεύθερη και ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

Τίτλος: HerMa Ιερά Οδός-Πολιτιστική Διαδρομή
Ημερομηνία:23 Σεπτεμβρίου 2018

Διοργάνωση: HERITΛGE (Heritage Management Organization), Chorus

Σύντομη Περιγραφή:

Σκοπός του πολιτιστικού περιπάτου είναι να εξερευνήσει τον λαϊκό πολιτισμό της Ελευσίνας, μιας πόλης που πρωταγωνίστησε ιστορικά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία πολιτιστικών ζυμώσεων, με αποκορύφωμα την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Η Ελευσίνα αποτελεί ιδανική περίπτωση μελέτης για να εξερευνηθούν βιωματικά πολιτισμικά ορόσημα που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της ιδιαίτερης ταυτότητάς της και επαναπροσδιορίζουν τη σημασία του πολιτισμού στην ανάπτυξη των κοινωνιών.

Χώρος: Κεραμεικός-Ελευσίνα
Ώρα: 15:00-18:30
Γλώσσα Διεξαγωγής: Αγγλικά/Ελληνικά

Όροι συμμετοχής: Η είσοδος είναι ελεύθερη και ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, λόγω περιορισμένων θέσεων δηλώστε άμεσα τη συμμετοχή σας στο herma@heritagemanagement.org

Τίτλος: O Λαϊκός Πολιτισμός ως Παγκόσμια Κληρονομιά / Τελετή Λήξης-Εισαγωγική στα Πολιτιστικά Τοπία-Τα Οράματα και οι Στόχοι της Ελευσίνας 2021 για τη Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Hμερομηνία: 23 Σεπτεμβρίου 2018

Συνδιοργάνωση: Επιστημονική Επιτροπή HerMa Conference και Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Χώρος διεξαγωγής: Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», Αμφιθέατρο-Κήπος
Ίωνος Δραγούμη 37, Ελευσίνα 192 00
Ώρα: 19:00-20:00
Γλώσσα Διεξαγωγής: Αγγλικά/Ελληνικά
Όροι συμμετοχής: Η είσοδος είναι ελεύθερη και ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου εδώ.

Διοργάνωση: HERITΛGE (Heritage Management Organization), ΟΠΑ, Πανεπιστήμιο Kent, Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 92 Piano, Violin, Viola, Cello

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonΑrt παρουσιάζει την εμβληματική σύνθεση του Morton Feldman Piano, Violin, Viola, Cello.


Μυστήριο 177 Visions from the Underworld

Η έκθεση Visions from the Underworld εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αντλεί ελεύθερα στοιχεία από μυστικές εμπειρίες και τα χρησιμοποιεί ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

MARCH

Days
Hours
Minutes
What's on

ΜΑΡΤΙΟΣ

Days
Hours
Minutes