NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

«Ένας αιρετός και ένας καλλιτέχνης-τεχνίτης»

Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σας προσκαλεί την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 στις 8 μ.μ. στον κήπο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Ελευσίνας σε συζήτηση που θα διεξαχθεί ανάμεσα στον καλλιτέχνη Ελευθέριο Κεχαγιόγλου και το Δήμαρχο της Ελευσίνας Γιώργο Τσουκαλά σε συντονισμό της δημοσιογράφου Τζένης Τσιροπούλου. H συζήτηση θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ένας αιρετός και ένας καλλιτέχνης -τεχνίτης» σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Eλλάδος.

Αποτελεί μια ασυνήθιστη δράση αναζήτησης, που δίνει τη δυνατότητα να συναντηθούν ένας αιρετός και ένας Γάλλος καλλιτέχνης-τεχνίτης και να συζητήσουν για την πόλη, είτε ως κάτοικοι είτε ως επισκέπτες. Το 2018 οι διερευνητικές αποστολές του προγράμματος «Ένας αιρετός και ένας καλλιτέχνης-τεχνίτης» θα πραγματοποιηθούν εκτός από την Ελευσίνα, στην Κρήτη και στη Ρόδο.

Την Ελευσίνα θα επισκεφτεί ο Γάλλος καλλιτέχνης Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, Διευθυντής του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde για 5 ημέρες συναντώντας το Δήμαρχο της Ελευσίνας, Γιώργο Τσουκαλά καθώς και τοπικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας θα ξεναγήσει τον καλλιτέχνη σε μέρη της επιλογής του. Κάθε δίδυμο (Δήμαρχος- Καλλιτέχνης) που θα συμμετέχει σ’ αυτό το πρόγραμμα, πρέπει να είναι διατεθειμένο να αποκαλύψει τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβάνεται την πόλη και να τους αναλύσει χωρίς περιστροφές.

Μέσα από σημειώσεις, συζητήσεις και την αντιπαράθεση υποθέσεων ή φαντασιώσεων, το δίδυμο (Δήμαρχος-Καλλιτέχνης) αποκρυπτογραφούν με τη δική τους ευαισθησία τα νέα δεδομένα της ζωής στην πόλη, τις δυσκολίες, τις χρήσεις -και τη φθορά- που ταλανίζουν την καθημερινότητα και το μέλλον της πόλης. Με διαδοχικές πινελιές και προσεγγίσεις, ακόμα και με εκπλήξεις, οι αποστολές αυτές αναδεικνύουν πώς θα μπορούσε να είναι μια πιο ευαίσθητη και ζωντανή αστική ανάπτυξη που θα δίνει μεγαλύτερη σημασία στους πολίτες. Πώς θα είναι η πόλη τα επόμενα δέκα χρόνια; Πώς την φανταζόμαστε και ποιες είναι οι προκλήσεις αυτής της μετάβασης;

Το “πείραμα” τελειώνει την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου με ένα δημόσιο εργαστήριο-συζήτηση με τον Ελευθέριο Κεχαγιόγλου και τον Γιώργο Τσουκαλά, σε συντονισμό της δημοσιογράφου Τζένης Τσιροπούλου προσκαλώντας το κοινό της Ελευσίνας να συζητήσουν την εμπειρία και το περιεχόμενο που παράχθηκε κατά τη συνάντηση του διδύμου (Δήμαρχος – Καλλιτέχνης).

Το πρόγραμμα «Ένας αιρετός και ένας καλλιτέχνης-τεχνίτης» αποτελεί μέρος του προγράμματος Culture 2030 και πιο συγκεκριμένα, εντάσσεται στο σκέλος των προγραμμάτων κατάρτισης των πολιτών (Citizens’ Capacity Building).

Σύντομα βιογραφικά:

O Ελευθέριος Κεχαγιόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι από το 1984. Αποφοίτησε το 1987 από το Institut d’Etudes Politiques de Paris (τμήμα διεθνών σχέσεων), και ήταν προορισμένος για μια καριέρα στη διπλωματία. Το 1990, παραιτήθηκε από το πρώτο του πόστο και άρχισε μια καλλιτεχνική σταδιοδρομία στο τσίρκο και το θέατρο, ως καλλιτεχνικός διευθυντής performer, σκηνοθέτης, συγγραφέας. Από το 2007, είναι ο διευθυντής του Le Plus Petit Cirque du Monde – Centre des Arts du Cirque et des Cultures Emergentes (Bagneux, 92). Τόπος υβριδικού πειραματισμού και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, διεθνώς αναγνωρισμένο, το Le Plus Petit Cirque du Monde είναι ένα εργοστάσιο τέχνης, ένα εργαστήριο κοινωνικών δεσμών, μια πλατφόρμα για διεθνείς ανταλλαγές και μία σχολή τσίρκου.

Ο Γιώργος Τσουκαλάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Λαμίας, όπου και εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών. Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1990, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 και του 1998 κατέρχεται ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Ανθρώπινη Ελευσίνα». Το 2002 εκλέγεται με το συνδυασμό του Γιώργου Αμπατζόγλου και για την τετραετία 2003-2006 γίνεται Αντιδήμαρχος με καθήκοντα εποπτείας στα συνεργεία του Δήμου. Στις εκλογές του 2006 και του 2009 επανεκλέγεται και μάλιστα στις τελευταίες καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε σταυρούς προτίμησης. Τον προηγούμενο Μάιο εξελέγη Δήμαρχος Ελευσίνας για την περίοδο 2014-2019.

Η Τζένη Τσιροπούλου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα Media και τη Διεθνή Επικοινωνία από το School of Oriental and African Studies (SOAS) του University of London. Από το 2010 έχει συνεργαστεί με διεθνή Μέσα όπως το Al Jazeera και το Euronews και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στο Middle East Eye, Your Middle East, Al Haaretz, enet.gr, tvxs.gr, ΜΕΤΡΟ, protagon.gr κ.ά. Έχει δουλέψει στο Λονδίνο και έχει εργαστεί ως freelance ανταποκρίτρια στην Τυνησία, όπου επίσης διοργ άνωσε σεμινάρια φωτογραφίας στα Παιδικά Xωριά SOS. Συνεργάζεται με το VICE Greece και είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του ThePressProject.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Πόλη - Πολιτισμός - Παρακαταθήκη

Μια σειρά συζητήσεων με τίτλο Πόλη – Πολιτισμός – Παρακαταθήκη (3 Π) διοργανώνει η 2023 Ελευσίς στις 9, 16 και 26 Φεβρουαρίου στο Παλαιό Δημαρχείο και στο Αναψυκτήριο Ελευσίνας.


Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes