NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Έγραψαν για Αυτήν: Παρουσίαση στην Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Μια λιτή αλλά συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου στο πλαίσιο της παρουσίασης της συλλεκτικής δίγλωσσης έκδοσης Έγραψαν για Αυτήν στην Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Μια ανθολογία για την Ελευσίνα από τη 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με χορηγία του Ιδρύματος  Αικατερίνης Λασκαρίδη από τις εκδόσεις Μένανδρος. 

Η Διευθύντρια του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Καλή Παγουλάτου – Κυπαρίσση προλόγισε την εκδήλωση, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία με την 2023 Ελευσίς μια νέα, ευπρόσδεκτη σύμπραξη. Σε συνέχεια, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκδοσης, τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, την Όλια Πανίδου, την Ιωάννα Ρωμηού, τη Δηώ Καγγελάρη, την Ισαβέλλα Καρούτη, τις εκδόσεις Μένανδρος με τον Παναγιώτη Καγιαλή, τον Μενέλαο Κυπαρίσση, τη Μάρθα Φριντζήλα, τον Γιάννη Καραχάλιο, τον Γιώργο Τάλια, καθώς και τον Δημήτρη Μαγγίνα για το κέρασμα της βραδιάς, ζήτησε από  τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του θεσμού 2023 Ελευσίς, Νανά Σπυροπούλου, να πάρει τον λόγο.

Η Νανά Σπυροπούλου, αφού αναφέρθηκε στην ευτυχή συγκυρία της συνεργασίας με το Ίδρυμα Αικατερινής Λασκαρίδη, είπε χαρακτηριστικά  ότι η έκδοση είναι ταυτόχρονα και ένας σταθμός, που αφενός μεταδίδει το παγκόσμιο μήνυμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και αφετέρου εξηγεί απόλυτα τους λόγους για τους οποίους η μικρή αυτή αλλά ιστορική πόλη επελέγη να φιλοξενήσει τον θεσμό. Επιπλέον, μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ελευσίνας και Προέδρου της ΠΠΕ, αναφερόμενη στη στήριξη του ιδίου και της δημοτικής αρχής στον θεσμό. Τέλος, αναφέρθηκε στην απώλεια της Δέσποινας Γερουλάνου, τ.Προέδρου της εταιρείας και στην πολύτιμη συμβολή της τόσο στη συγκεκριμένη έκδοση όσο και στο εν γένει έργου του θεσμού. 

Η Δηώ Καγγελάρη σε μια συνοπτική παρουσίαση της έκδοσης, αναφέρθηκε στους εμβληματικούς ξένους και Έλληνες ποιητές, λογοτέχνες και ανθρώπους του θεάτρου, ιστορικούς, ρήτορες και φιλοσόφους, επιγραμματοποιούς και κληρικούς που έγραψαν ανά τους αιώνες για την ιερή πόλη-παλίμψηστο, χαράσσοντας πάνω στο σώμα της διαδοχικές επιστρώσεις μνήμης. 

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αναφέρθηκε στην ανθολογία ως έναν αίνο, μια προσευχή/επίκληση προς τη μνήμη. Και πως στόχος της είναι να αποκαλυφθεί, ώστε να επιστραφεί επιτέλους στην Ελευσίνα εκείνο το ασύλληπτο, πάμφωτο κομμάτι μυθολογίας που της ανήκει, που για πολύ καιρό το στερήθηκε.

Η Μάρθα Φριντζήλα αναφέρθηκε στο τραγούδι «Κοιμίσου Περσεφόνη» των Γκάτσου και Χατζηδάκη ως ένα τραγούδι που στοίχειωνε τα παιδιά της Ελευσίνας, στα οποία ανήκε και η ίδια. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα στενοχωρούσε που μιλούσε με αυτόν τον τρόπο για την πόλη, αλλά μεγαλώνοντας κατάλαβε ότι επρόκειτο για ένα νανούρισμα με το μήνυμα ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Και σε μια φορτισμένα συγκινησιακά στιγμή της βραδιάς, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τραγουδήσουν μαζί της.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και ο Μενέλαος Κυπαρίσσης απήγγειλαν κείμενα των Λακαριέρ, Πάουντ, Φλωμπέρ, Γουλφ, Λόρδου Βύρωνα, Χέγκελ, Σεφέρη, Ντοστογιέφσκι, Σαίξπηρ, Μίλλερ κ.ά. 

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τα λόγια του Σενέκα δια στόματος Μιχαήλ Μαρμαρινού: «Κάποια μυστήρια δεν αποκαλύπτονται μονομιάς. Η Ελευσίνα κρατά πάντα κάτι κρυφό γι’ αυτούς που θα την επισκεφτούν ξανά».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs

Μια συναρπαστική παράσταση σύγχρονου τσίρκου και χορού, το Μυστήριο 109 ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και της χορογράφου Χριστίνας Σουγιουλτζή, παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes