NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Atelier for Greek Festival Managers

Atelier for Young Festival Managers στο Gothenburg – photo credits: © Ann-Charlotte Rugfelt Ferm – Kultur i Väst

Ελευσίνα, 15 – 17 Φεβρουαρίου 2019

Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με τον οργανισμό The Festival Academy  (μια πρωτοβουλία του European Festivals Association – EFA), σας καλεί να δηλώσετε συμμετοχή στην πρώτη έκδοση του Atelier for Greek Festival Managers, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2019 στην Ελευσίνα. Το Atelier for Greek Festival Managers δίνει την ευκαιρία σε 20 Έλληνες διοργανωτές φεστιβάλ να περάσουν 3 μέρες μαζί με διευθυντές φεστιβάλ, καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δηλώστε συμμετοχή μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2019 εδώ!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Ένα εντατικό τριήμερο πρόγραμμα κατάρτισης στο οποίο συμμετέχουν:

 • εώς 20 συμμετέχοντες που εργάζονται σε Ελληνικά φεστιβάλ
 • 3 μέντορες, έμπειροι διευθυντές φεστιβάλ και καλλιτεχνικοί διευθυντές από την Ευρώπη και όχι μόνο
 • 3 προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ελληνική καλλιτεχνική σκηνή

Η ανταλλαγή εμπειριών βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος. Στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και της δικτύωσης μεταξύ διοργανωτών φεστιβάλ και καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια, του προγραμματισμού ενός φεστιβάλ, στην κατανόηση του οράματος των καλλιτεχνών και στην ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, νέων μοντέλων και μεθόδων εργασίας.

Οι μέντορες και οι ομιλητές που συμμετέχουν στο Atelier είναι έμπειροι διευθυντές φεστιβάλ και διοργανωτές φεστιβάλ, επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου και καλλιτέχνες. Κατά τη διάρκεια του Atelier, η συμμετοχή τους είναι ενεργή καθώς δεν λειτουργούν μόνο ως καθηγητές, αλλά ως αληθινοί μέντορες συμμετέχοντας ενεργά τις συζητήσεις και στα εργαστήρια με τους συμμετέχοντες. Μοιράζονται με τους συμμετέχοντες έναν  ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο σχετικά με τη σταδιοδρομία τους, συμπεριλαμβανομένων τόσο ιστοριών επιτυχίας όσο και των αποτυχιών τους, εστιάζοντας σε παραδείγματα που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια.

Στις ομιλίες, στις ατομικές αλλά και στις ομαδικές συζητήσεις, καθώς και κατά την διάρκεια των εντατικών εργαστηρίων, θα διερευνηθούν θέματα όπως το καλλιτεχνικό όραμα, η δημόσια ευθύνη, η δημιουργία και η συμπαραγωγή, η διεθνοποίηση, η δικτύωση, η ανανέωση και η βιωσιμότητα σε ένα φεστιβάλ. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται ενεργά να μοιραστούν με τους υπόλοιπους τις δικές τους γνώσεις και εμπειρίες.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ;

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εάν:

 • είστε επαγγελματίας του πολιτιστικού χώρου (μουσικολόγος, θεατρολόγος, ιστορικός τέχνης, χορολόγος, πολιτιστικός διαχειριστής) και εργάζεστε στη διοργάνωση φεστιβάλ
 • είστε υπάλληλος δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα και ασχολείστε με τη διοργάνωση φεστιβάλ
 • είστε καλλιτέχνης ή επιμελητής και σας ενδιαφέρει η διοργάνωση φεστιβάλ

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις απόψεις τους με τους συναδέλφους τους οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές περιοχές, διαφορετικές επαγγελματικές εμπειρίες και πλαίσια, οι οποίες θα αναλυθούν στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της Ελευσίνας 2021. Ποια είναι η σχέση μεταξύ  της παραδοσιακής και της σύγχρονης τέχνης; Σε ποιο βαθμό αυτό αντικατοπτρίζεται στη διαχείριση ενός φεστιβάλ; Σε ποιο βαθμό οι πολιτικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό; Πώς μπορεί να εμπλακεί η κοινωνία όπου λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ; Πώς μπορεί να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο πλαίσιο για φεστιβάλ, καλλιτέχνες και κοινό; Ποια είναι η ευθύνη των φεστιβάλ απέναντι στην τοπική κοινωνία;

ΓΙΑΤΙ;

Το Atelier προσφέρει πολλές ευκαιρίες για:

 • να μάθετε από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου
 • να μοιραστείτε με άλλους προγράμματα που διοργανώνετε
 • να μοιραστείτε την κοσμοθεωρία σας και να εμπνευστείτε από άλλους

Ποιος είναι ο οργανισμός EFA και The Festival Academy;

Ο οργανισμός European Festivals Association (EFA) συνδέει από το 1952 διακεκριμένα φεστιβάλ μουσικής, χορού, θεάτρου και διεπιστημονικών τεχνών από όλη την Ευρώπη. Σήμερα, το European Festivals Association (EFA) ενώνει περίπου 100 φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε 40 χώρες. Τα μέλη του οργανισμού  EFA αποτελούν το βασικό στοιχείο που καθιστά τον οργανισμό έναν ανοιχτό, σημαντικό και διεθνή χώρο για κάθε φεστιβάλ που θέλει να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης κοινότητας φεστιβάλ.

Το Festival Academy είναι μια πρωτοβουλία του European Festivals Association (EFA) που προσφέρει διάφορες μορφές κατάρτισης που αφορούν στη διοργάνωση φεστιβάλ και στοχεύουν σε δυναμικούς και παθιασμένους διοργανωτές φεστιβάλ που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως. Τα προγράμματα κατάρτισης είναι τα εξής: Atelier for Young Festival Managers, Festival Production Management Training and  Festival Readings. Όλα τα προγράμματα επικεντρώνονται στην ουσία των φεστιβάλ: στην τέχνη και στους καλλιτέχνες.

Στόχος του Festival Academy είναι να μοιράζεται, να ανταλλάσσει και να δημιουργεί τεχνογνωσία στη διαχείριση των φεστιβάλ. Τα προγράμματα κατάρτισης αγγίζουν όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους. Ενδυναμώνει μια νέα γενιά αναδυόμενων διοργανωτών φεστιβάλ και δημιουργεί νέες επαγγελματικές ευκαιρίες για τους συμμετέχοντες σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο, το Festival Academy αναπτύσσει και διατηρεί ένα δίκτυο ανθρώπων που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς διοργανωτές φεστιβάλ. Η κατάρτιση και η διεθνοποίηση βρίσκονται στον πυρήνα της Ακαδημίας. Το Festival Academy πιστεύει ότι η τέχνη και οι καλλιτέχνες αποτελούν τον πυρήνα των φεστιβάλ. Ξεκινώντας από αυτή την αρχή, θεματικές όπως η συμμετοχή του κοινού, η ποιότητα, η βιωσιμότητα, ο κοινωνικός αντίκτυπος και η ενεργοποίηση του κοινού βρίσκονται στην βασική ατζέντα των προγραμμάτων κατάρτισης. Τα προγράμματα κατάρτισης δημιουργούν ευκαιρίες συνδέοντας τοπικούς και διεθνείς επαγγελματίες, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων και μακροπρόθεσμων συνεργασιών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Το Festival Academy είναι ένας από τους στρατηγικούς συνεργάτες της Ελευσίνας 2021 για το πρόγραμμα «Πολιτισμός 2030» που στοχεύει στην κατάρτιση των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου. Το πρόγραμμα Atelier for Greek Festival Managers πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίζουν από κοντά το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021, την ίδια την πόλη αλλά και τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελευσίνας 2021.

ΠΟΤΕ;

Ημερομηνία: 15 – 17 Φεβρουαρίου 2019 στην Ελευσίνα

Υποβάλετε αίτηση εώς 25 Ιανουαρίου 2019

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Τι πρέπει να καλύψετε;

 • Κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ
 • Διαμονή
 • Γεύματα (μεσημεριανό και βραδινό)
 • Μεταφορικά έξοδα

Υποτροφίες μπορούν να δοθούν κατόπιν αιτήματος στη φόρμα συμμετοχής και ύστερα από την αξιολόγηση των αιτήσεων από το Festival Academy και την Ελευσίνα 2021. Οι συζητήσεις και τα εργαστήρια του Atelier είναι διαδραστικά, γι’ αυτό το λόγο οι συμμετέχοντες που μιλούν αγγλικά θα έχουν προτεραιότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο culture2030@eleusis2021.eu ή να καλέσετε στο +30 2105547646.

Φόρμα Συμμετοχής

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Μυστήριο 92 Piano, Violin, Viola, Cello

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonΑrt παρουσιάζει την εμβληματική σύνθεση του Morton Feldman Piano, Violin, Viola, Cello.


Μυστήριο 177 Visions from the Underworld

Η έκθεση Visions from the Underworld εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αντλεί ελεύθερα στοιχεία από μυστικές εμπειρίες και τα χρησιμοποιεί ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

MARCH

Days
Hours
Minutes
What's on

ΜΑΡΤΙΟΣ

Days
Hours
Minutes