NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Απόσπασμα του χαιρετισμού της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο HANDOVER 2024

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση παρευρίσκομαι σήμερα στην ακροτελεύτια πράξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023. Τον επίζηλο τίτλο που μοιράστηκαν, τη χρονιά που έφυγε, το Βέσπρεμ της Ουγγαρίας, η Τιμισοάρα της Ρουμανίας και η Ελευσίνα. Γράφοντας σήμερα τον επίλογο μιας επιτυχημένης διοργάνωσης και παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Μπαντ Ισλ της Αυστρίας, το Μπόντο της Νορβηγίας και το Ταρτού της Εσθονίας.  

Τελειώνουμε στο ίδιο σημείο όπου αρχίσαμε, στο εμβληματικό Μουσείο της Ακρόπολης, όπου η Ελευσίνα παρέλαβε έναν χρόνο πριν τη σκυτάλη . Εδώ, σε αυτή την κιβωτό των πανανθρώπινων αξιών του πολιτισμού και της δημοκρατίας, των στιβαρών θεμελίων της κοινής μας ευρωπαϊκής ταυτότητας, που σπινθηροβόλησαν εδώ πριν ακτινοβολήσουν σε ολόκληρη την ήπειρό μας και από εκεί στα πέρατα της υφηλίου. Στην αφετηρία, στη γενέθλια γη, του εδραιωμένου πια θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αυτής της έμπνευσης της Μελίνας Μερκούρη που έμελλε να ριζώσει και να φέρει πιο κοντά ανθρώπους, ιδέες, δημιουργίες. 

Μιας πρωτοβουλίας που είχε τη σπάνια τύχη να προέρχεται μεν από το επίσημο κράτος, να αγκαλιαστεί δε αμέσως από την κοινωνία των πολιτών και την καλλιτεχνική κοινότητα. Να μετουσιωθεί, έτσι, από κεκτημένο σε πραγματικό κτήμα των Ευρωπαίων, να διευρυνθεί και να απλωθεί σε όλο και μεγαλύτερα ακροατήρια και στα πιο έκκεντρα σημεία της ηπείρου μας. Και να καταδείξει τη νοηματική ενότητα που διατρέχει ανά τους αιώνες τον πολιτισμό και τη δημιουργία της. Γιατί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν είναι ούτε διαδοχή ούτε συμπίλημα πνευματικών και καλλιτεχνικών ρευμάτων. Αλλά, αντιθέτως, ένα μακραίωνο βαθύ πολιτιστικό κεφάλαιο που παραμένει και ζωντανό και ζωογόνο, γονιμοποιώντας συνεχώς νέες πρωτοπορίες και νέα δημιουργία.

Αυτό το στοιχείο διαπότισε, νομίζω, τη φιλοσοφία και το μήνυμα του Ελευσίς 2023»

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes