NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Δελτίο Τύπου σχετικά με την ανάρτηση του Χ. Δήμα

Ελευσίνα, 01/09/2023
Αρ.Πρωτοκόλλου: 1384

Με το παρόν Δελτίο Τύπου, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα πραγματικά γεγονότα αναφορικά με όσα περιγράφονται στην με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2023 ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του κου Χρήστου Δήμα. Ο κος Δήμας κάνει αναφορά σε μία σειρά από αναληθή γεγονότα, σχετικά με τη λειτουργία της Εταιρείας 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης, θίγοντας με τις ανυπόστατες αναφορές του την Εταιρεία και τα στελέχη της, τον Δήμαρχο Ελευσίνας, κο Αργύριο Οικονόμου, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο, κα Νανά Σπυροπούλου και τον Γενικό Καλλιτεχνικό Διευθυντή, κο Μιχαήλ Μαρμαρινό. 

Συγκεκριμένα, πράγματι, όπως αναφέρεται, στις 15-7-2023, με πρωτοβουλία του Δημάρχου και πρόσκληση του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή, ο κος Δήμας προσεκλήθη στο γραφείο του Δημάρχου, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της 2023 Ελευσίς. Η συνάντηση, όμως, αντίθετα με τις λανθασμένες εντυπώσεις που υπονοεί η ως άνω ανάρτηση, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, με προοπτική σχετικής συμφωνίας μετά από υποβολή περιγραφής που θα συγκεκριμενοποιεί το προτεινόμενο καλλιτεχνικό έργο και το προεκτιμώμενο κόστος.

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διευκρινίζει ότι έχει σταθερή προτεραιότητά της την υλοποίηση δράσεων από καλλιτέχνες, πολιτιστικές ομάδες, εταιρείες παραγωγής και πλείστους άλλους φορείς της τοπικής κοινότητας. Βασικό στόχο της 2023 Ελευσίς αποτελούν τόσο η προβολή όσο και  η προώθηση του καλλιτεχνικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου της τοπικής κοινότητας και ως εκ τούτου η μέγιστη δυνατή προβολή της ιστορικής πόλης της Ελευσίνας.

Σχετικά με την αναφορά του κου Δήμα περί αμφίβολων διαδικασιών διευκρινίζεται ότι η 2023 Ελευσίς ΠΠΕ, ως Δημοτική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου, διέπεται από συγκεκριμένη και αυστηρή νομοθεσία για τη λειτουργία των Εταιρειών τέτοιας νομικής φύσης και ακολουθεί πιστά τις απαιτούμενες -συχνά χρονοβόρες διαδικασίες-, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Επιπλέον, η Εταιρεία ελέγχεται από ορκωτούς και εσωτερικούς ελεγκτές, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ). Κατά συνέπεια, υπάρχουν νομικές και διοικητικές διαδικασίες τις οποίες η 2023 Ελευσίς σε κάθε περίπτωση εφαρμόζει.

Βάσει των ανωτέρω, θεωρούμε ότι οι αναφορές της ανάρτησης του κου Δήμα είναι έωλες, προσβλητικές και συκοφαντικές και τον καλούμε να άρει τη συγκεκριμένη ανάρτηση. 

Η Διοίκηση της 2023 Ελευσίς

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs

Μια συναρπαστική παράσταση σύγχρονου τσίρκου και χορού, το Μυστήριο 109 ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και της χορογράφου Χριστίνας Σουγιουλτζή, παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes