NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Ανοιχτή Πρόσκληση σε Εργαστήρια: Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων

Από τις 25 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το ΟΧΤΩ, critical institute for arts and politics διοργανώνουν το Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων, δύο συμμετοχικά εργαστήρια που απευθύνονται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τις τέχνες, το περιβάλλον και την πολιτική και θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός συλλογικού καλλιτεχνικού έργου

Μέσα από διατομεακές συνεργασίες επιστημόνων και καλλιτεχνών από τα πεδία των εικαστικών, των παραστατικών τεχνών και της μουσικής, οι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις των δύο εργαστηρίων Σπόροι και ζιζάνια (25 έως 28 Μαΐου) και Όλα τα νησιά φτιάχνουν ένα αρχιπέλαγος (28 Μαΐου έως 1 Ιουνίου) ακολουθούν τα ταξίδια των σπόρων και τους ρυθμούς και τα σχήματα της θάλασσας, αντίστοιχα. Εξερευνώντας ποιητικές αλλά και πολιτικές σχέσεις παραγωγής, ανάπτυξης, παρασιτισμού και αδράνειας, επιδιώκουν να αναδείξουν τοπικά οικοσυστήματα και δίκτυα αλληλουποστήριξης, ενώ θέτουν γενικότερα ερωτήματα για τις κρίσιμες νέες πρακτικές, μεθοδολογίες και παιδαγωγικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και τις ανάλογες προεκτάσεις τους στο αστικό, φυσικό και κοινωνικοπολιτικό πεδίο.

Το συλλογικό καλλιτεχνικό έργο που θα παραχθεί από τους συμμετέχοντες των δύο εργαστηρίων θα παρουσιαστεί, τον Σεπτέμβριο του 2023, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival

Αναλυτικά τα εργαστήρια:
Σπόροι και ζιζάνια | 25 έως 28 Μαΐου 2023

Στο πρώτο ανοιχτό ερευνητικό εργαστήριο εξετάζονται θεωρίες βιοποικιλότητας, συμβίωσης και αλληλεπίδρασης και το πώς αυτές εφαρμόζονται σε διάφορα συστήματα φυτικής παραγωγής και αγροτικής καλλιέργειας. Πώς αυτές οι θεωρίες και πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στην προσέγγιση του διακυβεύματος της συνύπαρξης με τις ανάλογες προεκτάσεις στο αστικό και πολιτικό πεδίο; Η μονοκαλλιέργεια ή / και βιοποικιλότητα προσφέρονται ως μοντέλα προς κριτική σκέψη και δημιουργική δράση. Στις συναντήσεις θα συμμετέχουν επιστήμονες, καλλιεργητές και καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών.

Όλα τα νησιά φτιάχνουν ένα αρχιπέλαγος | 28 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2023 

Το δεύτερο ανοιχτό ερευνητικό εργαστήριο εξετάζει, μέσα από παραδείγματα θεωριών και επιστημονικών πρακτικών γύρω από τη θάλασσα του Αιγαίου, τα δημιουργικά μοτίβα και τους σχηματισμούς των νησιωτικών συμπλεγμάτων. Το εργαστήριο στοχεύει στο να διερευνήσει τη δημιουργία συμβιωτικών δομών, τοπικών οικοσυστημάτων, δικτύων αλληλοστήριξης μέσα από τη μικροκλίμακα του ανθρώπινου σώματος. Ακολουθώντας καλλιτεχνικές συμμετοχικές διαδικασίες, προτείνεται η ανάδειξη της σημασίας του αρχιπελάγους ως χρήσιμου μοντέλου για νεες πρακτικές συμβίωσης και ανθρωπογεωγραφίας. Στις συναντήσεις θα συμμετέχουν επιστήμονες, μουσικοί και καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών.

Για συμμετοχή στα εργαστήρια, δηλώστε συμμετοχή εδώ.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν.

Ημερομηνίες:

Σπόροι και ζιζάνια – 25 έως 28 Μαΐου 2023
Όλα τα νησιά φτιάχνουν ένα αρχιπέλαγος – 28 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2023 
Ώρες: 11.00 – 16.00

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Γκίγκη Αργυροπούλου – θεωρητικός, επιμελήτρια, σκηνοθετης
Βασίλης Νούλας – σκηνοθέτης, εικαστικός
Κώστας Τζημούλης – εικαστικός, ακαδημαϊκός υπότροφος
Χριστίνα Καραγιάννη – χορεύτρια, ερευνήτρια
I broke the vase – Εύα Ματσίγγου & Νεφέλη Σάνη / καλλιτεχνικό και ερευνητικό ντούο

Σύλληψη – Διοργάνωση: το ΟΧΤΩ, critical institute for arts and politics
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Επίσης συμμετέχουν:
Βάσω Κανελλοπούλου – συγγραφέας, ερευνήτρια, μέλος του Δικτύου ΣΙΤΩ
Λευτέρης Μπιτζιλεκης – βιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Περιβολάκι – βιολογικό αγρόκτημα
Δημήτρης Ταχιας – Γεωπόνος, Παιδαγωγός

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο: 5 Έκδοση

Το Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο επιστρέφει τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στο επιβλητικό προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, πάντα υπό το φως της πανσελήνου.

Μυστήριο 38 Μουσική των σπιτιών

Διαδρομές στους οικισμούς/συνοικισμούς της πόλης με επιλεγμένες μουσικές που ακούγονται μέσα από τα σπίτια και διαχέονται στον δημόσιο χώρο από τις πόρτες και τα παράθυρα.

Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Culture Action Europe παρουσιάζουν στην Ελευσίνα, από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, το Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference 2023, με θέμα Handle with Care | Culture for Social Well-being.

Μυστήριο 49 Συμπόσιo #4

Το Μυστήριο 49 Συμπόσια είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε και να φάμε μαζί. Να ανταλλάξουμε γαστρονομικές παραδόσεις, ιστορίες, τρόπους.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

June

Days
Hours
Minutes
What's on

Ιούνιος

Days
Hours
Minutes