Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου στο Σινέ Ελευσίς το 2ο εργαστήριο αυτοαξιολόγησης που διοργάνωσε η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος συμμετοχικού σχεδιασμού Πιλοτικές Πόλεις. Μια πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Culture Action Europe σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του διεθνούς οργανισμού UCLG-United Cities and Local Governments.
Με βάση τον οδηγό αυτοαξιολόγησης της ατζέντας Πολιτισμός 21 και σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης Πιλοτικές Πόλεις το 2019, κάτοικοι της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής συμμετείχαν σε ένα εντατικό ολοήμερο εργαστήριο, με στόχο να θέσουν τις βάσεις της μακροπρόθεσμης πολιτιστικής στρατηγικής και να χαρτογραφήσουν τη θέση του πολιτισμού, καθώς και τις μελλοντικές τους προτεραιότητες στην πόλη τους.
Η συμμετοχική διαδικασία της αυτοαξιολόγησης ανέδειξε τις καλές πρακτικές της Ελευσίνας και τις προοπτικές τους, αποκάλυψε και ονόμασε τις ανάγκες, φανέρωσε τη δυναμική των τοπικών ομάδων, καθιέρωσε τον εμπεριστατωμένο λόγο και τον διάλογο ως εργαλεία επιρροής, πειθούς και επαναπροσδιορισμού και θεμελίωσε την αξία της πρόσβασης των πολιτών στον συμμετοχικό σχεδιασμό της πόλης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Χαράλαμπος Τσαφαράς, Αντιδήμαρχος Δημοτικού Ιατρείου, Πάρκου κυκλοφοριακής Αγωγής και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ, ο Γεώργιος Ρουμελιώτης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος – Τομέας Διεθνών Σχέσεων και Τουριστικής Ανάπτυξης, η Κωνσταντίνα Ζερβού, Δημοτική Σύμβουλος, εκπρόσωποι εθνοτοπικών και άλλων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, καθώς και δεκάδες πολίτες της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής.
Τι είναι οι Πιλοτικές Πόλεις;
Η Ελευσίνα είναι η μοναδική ελληνική πόλη και μία από τις 16 σε ευρωπαϊκό επίπεδο που συμμετέχουν στις Πιλοτικές Πόλεις. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα που τοποθετεί τον πολιτισμό ως τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης μιας πόλης δίπλα στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνική συμπερίληψη. Μέσα από τη μοναδική συνθήκη που έχει δημιουργήσει στην πόλη τα τελευταία χρόνια η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ελευσίνα κινείται προς ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας, με την τέχνη και τον πολιτισμό στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, και τους κατοίκους κινητήριο δύναμη πίσω από το σύνολο του συμμετοχικού αυτού προγράμματος. Το δίκτυο των πόλεων του προγράμματος αποτελούν ενδεικτικά οι: Γκόλγουεϊ, Γκάμπροβο, Χιχόν, Λισαβόνα, Ναμύρ, Σουόνσι, Τενερίφη, Τεράσα, Τιμισοάρα, Λιντς, Νόβα Γκορίτσα, Ριέκα, Ες-συρ-Αλζέτ, Ελευσίνα, Ίμπιζα κ.ά.
Κάθε θεματική αντιστοιχούσε σε μία όψη της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης, η οποία είτε αναπτύσσεται μέσα από οργανωμένες πολιτικές είτε μέσα από πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών. Ταυτόχρονα, όμως, αποτέλεσε και μία δέσμευση για τη μακροπρόθεσμη πολιτιστική στρατηγική της Ελευσίνας. Η δράση περιελάμβανε τους θεματικούς άξονες με τους οποίους διασυνδέεται ο πολιτισμός: ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ (συμπερίληψη, ποιότητα ζωής, εκπαίδευση, ισότητα, συνύπαρξη), ΕΥΗΜΕΡΙΑ (οικονομική ανάπτυξη, δημιουργική οικονομία, εργασία στον πολιτιστικό τομέα, βιώσιμος τουρισμός, ψηφιοποίηση), ΤΟΠΟΙ (δημόσιος χώρος, πολιτιστική κληρονομιά, αρχιτεκτονική, αστικός σχεδιασμός), ΦΥΣΗ (οικολογική και κοινωνική μετάβαση, κλιματική αλλαγή, γαστρονομία), ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (πολιτιστική στρατηγική, δημόσια διοίκηση, συμμετοχικές διαδικασίες, δικτύωση, επικοινωνία), ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (ελευθερία έκφρασης, συμμετοχή μειονοτήτων, προσβασιμότητα, προστασία καλλιτεχνικής δημιουργίας, κατάρτιση).
Τα αναλυτικά αποτελέσματα του 2ου εργαστηρίου αυτοαξιολόγησης του προγράμματος θα ανακοινωθούν σύντομα. Περισσότερες πληροφορίες για το 1o εργαστήριο εδώ και τα αποτελέσματά του εδώ.
Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του διεθνούς οργανισμού UCLG-United Cities and Local Governments.