Τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε, στην Ελευσίνα, το πρώτο μέρος της 3ης έκδοσης του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν. Πέντε ανερχόμενοι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, και πέντε διεθνείς προσκεκλημένοι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από τα Ελευσίνια Μυστήρια, αφουγκράστηκαν την πόλη και τα ερεθίσματά της, μυήθηκαν ο ένας από τον άλλον, πειραματίστηκαν και παρουσιάζουν δέκα πρωτότυπα έργα σε συνδιαλλαγή μεταξύ τους, υπό την καθοδήγηση της διεθνώς αναγνωρισμένης επιμελήτριας Joanna Warsza.
Λίγα λόγια για τους residents artists:
Vlad Brăteanu
Ο Vlad Brăteanu, γεννημένος στο Bacău της Ρουμανίας το 1986, ζει και εργάζεται σήμερα στο Βερολίνο της Γερμανίας. Απόφοιτος μεταπτυχιακού πάνω στη Φωτογραφία και την Κινούμενη Εικόνα και προπτυχιακού πάνω στην γραφιστική από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βουκουρεστίου. Το 2016 σπούδασε Φιλοσοφία στο πλαίσιο της Σύγχρονης Τέχνης στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τέχνης της Στοκχόλμης. Το υπόβαθρό του στα γραφιστική αποτελεί τη βάση του για την εννοιολογική του έρευνα, ενώ η φωτογραφία λειτουργεί ως πρωταρχικό μέσο άσκησης καλλιτεχνικής πρακτικής. Ηχητικές και υπνωτικές επαγωγές, έτοιμα αντικείμενα και δημόσιες παρεμβάσεις είναι μέσα που χρησιμοποιεί για την περιπαικτική σημειολογία στην τρέχουσα πρακτική του. Ανάμεσα στα όρια μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και η εύρεση σημαινόντων για την (μη) ορατότητα μεταφράζονται σε έργα που θέτουν ερωτήματα σχετικά με την επισφάλεια, την ευθραυστότητα και τη σταθερότητα στις νεοφιλελεύθερες κοινωνίες. Η έρευνα σχετικά με την έννοια της πλαστικότητας και τις επιδράσεις της γλώσσας είναι κεντρικής σημασίας στην καλλιτεχνική του πρακτική. Ο Vlad είναι συνιδρυτής του Template, μιας καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας και ενός εκθεσιακού προγράμματος που ξεκίνησε στο Βουκουρέστι το 2018 και είναι απόφοιτος της WHW Akademija στο Ζάγκρεμπ το 2020.
Alexander Wolframm
O Alexander Wolframm ζει και εργάζεται στην Γερμανία και σπουδάζει πάνω στην τέχνη και τον ήχο στο HfBK Dresden από το 2021. Έχει συμμετάσχει στις παρακάτω εκθέσεις: – (2023) 94.5 Radioshow Class Susan Philipsz; Radioshow στην Δρέσδη, (2022) Manifesta 14; με το Radio International Project; Pristina στο Κόσοβο, dronevision.net(solo); Büro für Gute Maßnahmen στην Δρέσδη, Love Hurts; ( σε συνεργασία με τον Richard Laber); p-room, στην Δρέσδη, Jahresausstellung HfBK στην Δρέσδη; Pfotenhauer Straße 81, Weißenberger στην Δρέσδη, ifthoughts are space, if space is real (solo); p-room, στην Δρέσδη, (2021) Hundstage, Of Bieber; Frankfurt στο Main, Bist du informiert?; στο HfBK Dresden Brühlsche Galerie Annual Exhibition HfBK Dresden; Feldbauer Atelier, Radio International στο HfBK Dresden Senatsaal Έχει λάβει τα εξής βραβεία και υποτροφίες: – Kleinprojektförderung (2022) για την πόλη της Δρέσδης και το dronevision.net project και το EU4ART Budapest Residency (2022) για γλυπτικής και εννοιολογική τέχνη.
Αθηνά Κουμπαρούλη
Η Αθηνά Κουμπαρούλη είναι απόφοιτη του Τμήματος Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών «Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός και Καλλιτεχνικές Πρακτικές» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εργαστεί στην εκτέλεση παραγωγής καλλιτεχνικών εκθέσεων (Jeff Koons, Ύδρα, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ/Thomas Hirschorn, Αθήνα, Οργανισμός ΝΕΟΝ / Documenta 14, Αθήνα / Ambianti + Van Abbe museum, Glow Festival Eindhoven, κ.α.), ως βοηθός σκηνογράφου σε ελληνικές και ξένες παραγωγές (για την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Asia Topa Festival, το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Θησείον, κ.α.) Παράλληλα έχει εργαστεί σε πολλά ανασκαφικά έργα (Ακρωτήρι Θήρας, Αρχαία Πόλη λιμάνι Ναξου, Αρχαία Σάμος Πυθαγόρειο, Γλυπτα Δήμου Αθηνών, Συλλογή Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κ.α.), μουσεία και χώρους πολιτισμού ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης . Έχει βραβευτεί για την καλλιτεχνική της πορεία από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (IΣΝ).
Flavia Stagi
Γεννημένη το 1994 στην Ιταλία, Διεπιστημονική καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται σε Αθήνα και Βερολίνο. Η καλλιτεχνική της πρακτική καθοδηγείται από το ενδιαφέρον για κοινωνικές αλλά και αστικές δομές. Στην καλλιτεχνική πρακτική της επανέρχεται και ερευνά τις τεχνικές του frottage και του imprint και τη σημασία του ως δράση. Εξερευνώντας διαδικασίες αφής και αποτύπωσης, η δομή αντικειμένων και επιφανειών αποτυπώνονται για να επιστήσουν την προσοχή σε νέα αντικείμενα, το CORPOrealities. Χρησιμοποιώντας κυρίως κεραμικά και ύφασματα ως μέσο, οι site-specific εγκαταστάσεις της στοχεύουν να αναδειχθούν ως ανεξάρτητος χώρος για να εξασκήσουμε την αυτονομία από ένα διττό όραμα του εαυτού μας και του περιβάλλοντός μας. Έχει εκθέσει στην Biennale Mulhouse 021 στη Γαλλία, στην έκθεση IPSO FACTO στο Βερολίνο και άλλες περαιτέρω εκθέσεις και συνεργασίες διεθνώς. Είναι κάτοχος πτυχίου καλών τεχνών από το KH-Berlin και ήταν διδάσκουσα του καθηγητή F.Feldmann για αρκετά χρόνια στο το ίδιο ινστιτούτο. Ως βασικό μέλος των πολιτιστικών συλλόγων il Melograno (IT) και Associate of Communnitism (GR) ξεκίνησε συνεργασίες, υποστήριξε εργαστήρια για την αμφισβήτηση, επαναπροδιορίζοντας την κατανόησή μας για τη κοινότητα και του ανήκειν, συγχωνεύοντας καλλιτεχνικά κίνητρα με κοινωνικοπολιτική συνείδηση.
Εσμεράλδα Μομφεράτου
Η Εσμεράλδα Μομφερράτου (1991, Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Στη δουλειά της φέρνει σε συνεχή διάλογο τις καλές τέχνες με τον κινηματογράφο και συνδυάζει πολλά μέσα, με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις και τη γλυπτική που συχνά εμπεριέχουν προβολές. Την απασχολεί ιδιαίτερα το πώς τα αντικείμενα λειτουργούν δυνητικά ως γλώσσα στις εγκαταστάσεις και κατ’ επέκταση η δημιουργία μιας αλφαβήτου “μαγικού ρεαλισμού” μέσω συμβολοποιημένων στοιχείων. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές και τις προπτυχιακές της σπουδές στο Central Saint Martins στο Λονδίνο με πτυχία στο MA Fine Arts Digital (διάκριση, 2022) και στο BA Performance Design and Practice (άριστα, 2014) και με Erasmus στο NYU Tisch School of the Arts στη Νέα Υόρκη. Ατομικές εκθέσεις: A No Land & A Letter to Esmée γκαλερί Crux (Αθήνα), A Letter to Esmée etc. etc. in situ εγκατάσταση Καρνεάδου 24 (Αθήνα). Συμμετοχές σε εκθέσεις/φεστιβάλ συμπεριλαμβάνουν: Forthcoming III, Space52 (Αθήνα), Tactus Athens Digital Arts Festival (Αθήνα, 3ο βραβείο κοινού Video Art), ROOMS2021 γκαλερί Καππάτος (Αθήνα), Acropolis Remix, The Wrong Biennale (διαδικτυακά), Merch Lethaby Gallery (Λονδίνο), TSA_PDF x SVA Tiger Strikes Asteroid NYC (Νέα Υόρκη), Video Art Miden Festival (Ελλάδα), Mykonos Biennale (Μύκονος), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη), Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Δράμα), Secret Cinema (Λονδίνο) και Dance Umbrella Festival (Λονδίνο).
Διάβασε περισσότερα για το Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator ΙΙΙ εδώ.