NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Growing Ground

Η Ελευσίνα 2021 Υποψήφια Πόλη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το φεστιβάλ «Αισχύλεια» 2016 πραγματοποιούν το διαδραστικό εικαστικό πρότζεκτ Growing Ground σε επιμέλεια της εικαστικού Μαρίας Οικονομοπούλου που θα πραγματοποιηθεί από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο 2016 στα γραφεία της Ελευσίνας 2021 στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας.  Η εικαστική έκθεση ανοίγει για το κοινό την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας και διαρκεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα συνοδευτούν από μια ημερίδα με θέμα την κοινή χρήση του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις.

To Growing Ground είναι ένα διαδραστικό project που καλεί τους κατοίκους της Ελευσίνας να συμμετέχουν στην δημιουργία μιας κοινής αυλής στον εξωτερικό χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, παραχωρώντας ένα από τα φυτά της δικής τους αυλής. Σε αντάλλαγμα δέχονται ένα σχέδιο με ασβέστη στο πεζοδρόμιο μπροστά από την εξώπορτά τους, εμπνευσμένο και φτιαγμένο ειδικά για τους κατοίκους από την εικαστικό Μαρία Οικονομοπούλου.

Τα φυτά που θα συγκεντρωθούν θα τοποθετηθούν σε γλάστρες ειδικά σχεδιασμένες με το όνομα του δωρητή και την διεύθυνση της κατοικίας του.  Σχέδια αντίστοιχα με αυτά που θα φτιαχτούν στο πεζοδρόμιο μπροστά από κάθε πόρτα-δωρητή, θα γίνουν και στην αυλή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού για να οριοθετήσουν την κοινή αυλή.

Το project βασίζεται στην προσωπική επαφή της εικαστικού με τους κατοίκους της Ελευσίνας και στο ενδιαφέρον για την ιστορία της πόλης μέσα από προσωπικές αφηγήσεις. Θίγει έννοιες όπως αυτές της φροντίδας, του δανεισμού, της προσφοράς, του δώρου και δημιουργεί ένα μέρος για ανταλλαγή σκέψεων πάνω στον δημόσιο χώρο και την επίδραση που έχει η μορφή της κατοικίας στην συνοχή μιας κοινότητας, χρησιμοποιώντας το πράσινο στις σύγχρονες πόλεις.  Ο τίτλος του αναφέρεται κυριολεκτικά σε ένα κομμάτι γης που καλλιεργείται αλλά και μεταφορικά στον χώρο που μπορούμε να καλλιεργήσουμε μεταξύ μας.

Η εικαστικός Μαρία Οικονομοπούλου παράλληλα με την ανταλλαγή των φυτών και των σχεδίων στο πεζοδρόμιο συζητά καθ’ όλη την διάρκεια του project με κατοίκους της πόλης, μικρούς και μεγάλους και καταγράφει τις πληροφορίες, τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς γύρω απ’ αυτές τις έννοιες σε ένα βίντεο που θα προβληθεί στην κοινή αυλή την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στα πλαίσια της ημερίδας.

ΗΜΕΡΙΔΑ – Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 18:00

Την ημέρα αυτή τρεις ομιλητές, o Wim Oudshoorn (Ολλανδία) η Κατερίνα Δρόσου (Ελλάδα) και η Carolien Hoogland (Ολλανδία), θα μιλήσουν αντίστοιχα για τους σχολικούς κήπους και τα μαθήματα κηπουρικής σε παιδιά δημοτικών σχολείων της Χάγης, για την αρχιτεκτονική και τις κοινωνικές σχέσεις με βάση τα κτίσματα που υπάρχουν σε μια περίμετρο γύρω από το κτίριο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και για την εμπειρία ενός χρόνου ζωής χωρίς χρήματα, δηλαδή ενός χρόνου βασισμένου στην αρχή της προσφοράς και της ανταλλαγής. Η συζήτηση με το κοινό μετά από κάθε παρουσίαση είναι σημαντικό μέρος της ημερίδας αυτής.

Έκθεση έργων Μαρίας Οικονομοπούλου στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό

Η Μαρία Οικονομοπούλου (Καλαμάτα 1961, κάτοικος Ολλανδίας από το 1985), έχει πραγματοποιήσει πολλά έργα στον δημόσιο χώρο με συμμετοχή απλών ανθρώπων στην παραγωγή τους, όπως το “Temporary / Timeless” (Amsterdam 2013) και “Water Speaking” (Wilnis 2009).

Από το 2005 αναπτύσσει το έργο Growing Care, βασισμένο σε καταγραφές αστικού πράσινου που φροντίζουν ιδιώτες μπροστά από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Μέσα από αυτές τις καταγραφές και τα έργα που έχουν δημιουργηθεί με βάση αυτό το υλικό επεξεργάζεται τα ερωτήματα που την απασχολούν σε σχέση με την κοινή χρήση του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις.

Στο κτίριο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Ελευσίνας θα παρουσιάσει μια σειρά έργα από τον κύκλο Growing Care και μία εγκατάσταση ειδικά φτιαγμένη για τον χώρο αυτόν σε συνεργασία με εθελοντές από την πόλη.

Μάθετε περισσότερα για τη δράση, αλλά και ανακαλύψετε όλα τα σχέδια που φτιάχτηκαν μπροστά από κάθε πόρτα-δωρητή, κάνοντας κλικ εδώ.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Μυστήριο 92 Piano, Violin, Viola, Cello

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonΑrt παρουσιάζει την εμβληματική σύνθεση του Morton Feldman Piano, Violin, Viola, Cello.


Μυστήριο 177 Visions from the Underworld

Η έκθεση Visions from the Underworld εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αντλεί ελεύθερα στοιχεία από μυστικές εμπειρίες και τα χρησιμοποιεί ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

MARCH

Days
Hours
Minutes
What's on

ΜΑΡΤΙΟΣ

Days
Hours
Minutes