Μυστήριο 46 Αρθρωτοί Κήποι


Μυστήριο 46 Αρθρωτοί Κήποι

Μια παράλληλη δράση για παιδιά 8 έως 14 ετών, στο πλαίσιο του Πρώτου Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής για το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα.

Στο πλαίσιο

EcoCulture Festival 

Τα παιδιά μαθαίνουν να φτιάχνουν κήπους με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Μια παράλληλη δράση για παιδιά 8 έως 14 ετών, στο πλαίσιο του Πρώτου Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής για το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα.

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με την ομάδα Decode FabLab και SYN FabLab, διοργανώνουν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, το Μυστήριο_46 Αρθρωτοί Κήποι. Τρία εκπαιδευτικά εργαστήρια σχεδιασμού και κατασκευής κινητών κήπων για παιδιά 8-14 ετών, με στόχο την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης στις νεότερες γενιές και τη σύνδεση της πανάρχαιας πρακτικής της καλλιέργειας με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο_50 Ecoculture Festival, του πρώτου Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού, που πραγματοποιείται το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή, για το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα. Έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν από designers και εκπαιδευτές τουDecode Fab Lab και του SYN Fab Lab, ενώ το πρόγραμμά τους διαρθρώνεται με έμφαση στην τρισδιάστατη αντίληψη, τις δεξιότητες επικοινωνίας και ομαδικότητας, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών και τη βιωματική εκπαίδευση, η κατανόηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον επιτυγχάνεται.

Τα μηχανήματα και εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων είναι ασφαλή στη χρήση υπό τη συνεχή επίβλεψη των εκπαιδευτών. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των Εργαστηρίων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ι | Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης & σχεδιασμός μακέτας κήπων
10:00-12:00 (20 παιδιά ηλικίας 8-14 ετών)
Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και σημασία κήπων: Τι είναι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ; Πώς μπορούμε να αναλάβουμε δράση σήμερα για την επίτευξη των σχετικών στόχων; Ποια είναι σημασία των κήπων στην καθημερινότητά μας; Σχεδιασμός κηποτεμαχίου σε ομάδες με kit κηποτεμαχίου υπό κλίμακα. Τα designs και τα μικρά kit / μακέτες που θα φτιάξουν οι ομάδες, θα χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για την υλοποίηση των κηποτεμαχίων σε κανονικό μέγεθος στο επόμενο εργαστήριο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς κατασκευάζεται το kit κηποτεμαχίου στο μηχάνημα κοπής laser, που θα υπάρχει στον χώρο του εργαστηρίου.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΙ | Υλοποίηση & Συναρμολόγηση Κηποτεμαχίων
12:30-14:30 (10 παιδιά ηλικίας 8-14 ετών)
Στο εργαστήριο αυτό εξετάζουμε τις διαφορές της μαζικής και προσωπικής κατασκευής και τη σημασία του design ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες, την αισθητική μας αλλά και τις επιπτώσεις της κάθε κατασκευής στο περιβάλλον. Το κάθε kit κηποτεμαχίου έχει σχεδιαστεί, ώστε να επιτρέπει πολλαπλούς συνδυασμούς στη συναρμολόγησή του. Τα παιδιά θα συναρμολογήσουν το μεγάλο κηποτεμάχιο που σχεδίασαν, θα διαλέξουν τα φυτά ανάλογα με τις ιδιότητες και τις ανάγκες τους και… θα φυτεύσουν.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΙΙ | Σχεδιασμός & Ψηφιακή Κατασκευή Εργαλείων Κηπευτικής
16:30-18:00 (10 παιδιά ηλικίας 8-14 ετών)
Σχεδιασμός και ψηφιακή κατασκευή πληροφοριών για το κάθε φυτό: Η κατασκευή γίνεται επί τόπου 3d printers, μηχανήματα κοπής laser, μηχανήματα κοπής βινυλίου. Τα παιδιά θα μάθουν τη λειτουργία των μηχανημάτων, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τους περιορισμούς αλλά και τις δυνατότητες.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 28 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 19 Μαΐου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.


Μυστήριο 14 Human Requiem In Eleusis

Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Γάλλου κινηματογραφιστή Stephan Talneau για την ομώνυμη παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία Sasha Waltz, παρουσία των δημιουργών της.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes