Μετά από τις δύο επιτυχημένες δράσεις του τρίπτυχου Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo, της ερευνήτριας, εικαστικού και performance artist Αιμιλίας Μπουρίτη που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Αυγούστου και 14 Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, ολοκληρώνεται το Σάββατο στις 23 Σεπτεμβρίου το τελευταίο τμήμα της σύνθετης δράσης που εστιάζει στη δημιουργία δικτύου και ανταλλαγών μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων της περιοχής και αποτελεί την επίσημη πρόταση του Δήμου Ασπροπύργου για την 2023 Ελευσίς.
“Αμολή” για τους αγρότες του Ασπροπύργου σημαίνει το αυλάκι του νερού που ποτίζει τις αγροτικές καλλιέργειες. Το Μυστήριο 67 Αμολή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιπατητική διαδρομή στα αγροκτήματα, συμμετοχή του κοινού στην αγροτική εργασία, όπως φύτευση οπωροκηπευτικών, αφηγήσεις, παραδοσιακή μουσική, αρβανίτικα τραγούδια, performance, εικαστική εγκατάσταση, προβολές, παρουσίαση του ντοκιμαντέρ “100 χρόνια αγροτική ζωή στον Ασπρόπυργο”. Συνάντηση μεταξύ των αγροτικών συλλόγων και κοινοτήτων του Θριασίου Πεδίου και της ευρύτερης Δυτικής Αττικής, συντονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Ασπροπύργου.
.
Οι δράσεις ολοκληρώνονται με την παρουσίαση από ερευνητή του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, των θεμάτων της ενεργειακής μετάβασης στις αγροτικές κοινότητες και οι προκλήσεις της χρήσης νερού για τους αγρότες του Θριασίου πεδίου.
Πρόκειται για μία πολύπλευρη αναφορά στην αγροτική Θεά Δήμητρα, την προστάτιδα της γεωργίας, η οποία παρά τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του Θριασίου πεδίου δεν έφυγε ποτέ από αυτό. Είναι ζωντανή όχι ως ένας μύθος αλλά ως μία πραγματικότητα αφού η πεδιάδα καλλιεργείται συστηματικά από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Το κρίσιμο μήνυμα του έργου είναι ότι η τροφή και η σύνδεση του ανθρώπου με τη γη είναι ένα διαχρονικό στοιχείο όχι μόνον επιβίωσης αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στοιχείο το οποίο οφείλει να διαφυλαχτεί και να έχει τον προστατευόμενο χώρο του στο διαρκώς μεταβαλλόμενο Θριάσιο Πεδίο.
Με εργαλεία τη σύγχρονη τέχνη, τη συμμετοχικότητα, τη βιωματική γνώση και την επιστήμη, το Μυστήριο 67 Αμολή προσεγγίζει τις αγροτικές κοινότητες των δύο πόλεων, της Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου και ευρύτερα του Θριασίου Πεδίου, ξετυλίγοντας την πολιτιστική κληρονομιά τους, μετατρέποντας το αγροτικό τοπίο σε πεδίο νέων δυνατοτήτων.
Συνάντηση των Αρβανιτών Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μαγούλας και Μάνδρας με σκοπό την μεταξύ τους γνωριμία, και εκμάθηση αρβανίτικων τραγουδιών στους συμμετέχοντες.