Για μία ημέρα, η πλατεία της Μάνδρας μετατρέπεται σε ένα μεγάλο δημόσιο τραπέζι, με ομιλίες για το φαγητό, ιδιαίτερες συνταγές με στόχο να γνωρίσουμε τον πλούσιο πολιτισμό των γεύσεων των επιμέρους κοινοτήτων της πόλης.
Μία ευκαιρία να “γευτούμε” τον πολιτισμό. Να βρεθούμε και να φάμε μαζί. Να ανταλλάξουμε γαστρονομικές παραδόσεις, ιστορίες, τρόπους. Να έρθουμε λίγο πιο κοντά μέσα από την πιο ανεπιτήδευτη, μα και την πιο αισθαντική καθημερινή μας συνήθεια.
Οι δράσεις της ενότητας Μυστήριο 49 Συμπόσια έχουν ως επίκεντρο το φαγητό και την πολιτισμική ανταλλαγή που το συνοδεύει με στόχο τη γνωριμία με τις κοινότητες της Ελευσίνας και των όμορων πόλεων. Από την επιλογή της πρώτης ύλης και τα ταξίδια που έχει κάνει για να φτάσει στο πιάτο μας, τον τρόπο που την επεξεργαζόμαστε και τη σερβίρουμε, αλλα και τις παραδόσεις, τα ταμπού, τις συνθήκες συνύπαρξης και διαλόγου που συνοδεύουν το γεύμα μας, μπορεί κανείς να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα για μας και τη ζωή μας.
Σε συνεργασία με τις Ταβέρνες “Η Δροσιά” και ”Ελιά”.
Μυστήριο 49 Συμπόσια
Η διατροφή, το φαγητό, είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της πολιτισμικής ιστορίας. Και όχι μόνο το τι τρώμε, αλλά και το πώς. Από την επιλογή της πρώτης ύλης και τα ταξίδια που αυτή έχει κάνει για να φτάσει στο πιάτο μας, τον τρόπο που την επεξεργαζόμαστε και τη σερβίρουμε, αλλά και από τις παραδόσεις, τα ταμπού, τις συνθήκες συνύπαρξης και διαλόγου που συνοδεύουν το γεύμα μας μπορεί κανείς να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα για μας και τη ζωή μας. Ή, όπως λέει ο Jean-François Bergier, ο χρόνος και η γεωμετρία, τα αγαθά και οι άνθρωποι – το καθετί αντανακλάται στο βάθος του πιάτου.
Μέσα από μια σειρά δράσεων που έχουν τη μορφή εκτεταμένων δημόσιων τραπεζιών, εμπλουτισμένων με τοπική λαϊκή μουσική, εστιάζουμε στο φαγητό και στην πολιτισμική ανταλλαγή που το συνοδεύει. Κάθε φορά οι προσκεκλημένοι συμμετέχοντες, από την ανθρωπογεωγραφία της Ελευσίνας, εμπνέονται από ένα συγκεκριμένο θέμα και βασίζονται σε συγκεκριμένες συνταγές της πλούσιας λαογραφικής παράδοσης. Το Μυστήριο 49 Συμπόσια είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε και να φάμε μαζί.
Να ανταλλάξουμε γαστρονομικές παραδόσεις, ιστορίες, τρόπους. Να έρθουμε λίγο πιο κοντά μέσα από την πιο ανεπιτήδευτη, μα και την πιο αισθαντική καθημερινή μας συνήθεια. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς λαογραφικούς συλλόγους της Ελευσίνας.