Μυστήριο 42 Futuring Waters

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.

Credits

Συντελεστές:

Σύλληψη, Εγκατάσταση, Διαχείριση Έργου: Τζένη Μαρκέτου
Βοηθός/ Εγκατάσταση Σχεδιασμού: Παναγής Μαρκέτος
Σύμβουλος Επιμέλειας, Κείμενο φυλλαδίου: Ελένη Ρήγα

Με την συμμετοχή των: Νίκος Αναστασόπουλος, Δήμητρα Ιωάννου (textlab), Τατιάνα Θεοδωροπούλου, Αριάνα Καλλιγά, Παναγής Μαρκέτος, Μιχαήλ Σκούλλος, Blanca de la Torre, Denis Maksimov-Gupta, Joulia Strauss, Angela YT Chan

Συντονισμός έργου: Ζωή Μoυτσώκου, Διευθύντρια Σύγχρονης Τέχνης 2023 Ελευσίς, Αναστασία Τσοπελάκη, Αρχιτέκτων

Ανάπτυξη κοινού:Γιάννης Κουκμάς, Διευθυντής Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού 2023 Ελευσίς, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Διευθύντρια Ενεργοποίησης και Συμμετοχής Μαθητικής Κοινότητας 2023 Ελευσίς, Φιορίντα Τσενάι, Υπεύθυνη Υποστήριξης Δράσεων Σχετικών με τη Συμμετοχή Κοινού 2023 Ελευσίς

Εταιρεία Παραγωγής:  το ΟΧΤΩ

Μια παραγωγή της 2023 Eλευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Θερμές ευχαριστίες για τη συμμετοχή τους στις συναντήσεις:

7o Δημοτικό Ασπροπύργου,1ο και 8ο Δημοτικό Ελευσίνας, Εύα Ανθή, Κώστας Σαπουντζής

Θερμές ευχαριστίες για την συνεργασία:

Αλεξάνδρα Τσίγκου, Διευθύντρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας

Πληροφορίες:

Έκθεση

Διάρκεια: 16.09.2023- 01.10.2023
Ωράριο: Καθημερινά πλην Δευτέρας και Τρίτης, 17.00 – 21.00. Σάββατο-Κυριακή 11:00 – 14:00 και 17.00 – 21.00

Τοποθεσία: ​​Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο Τέχνης και Πολιτισμού
Επιτελεστική εγκατάσταση και εγκαίνια έκθεσης
Ημερομηνία: 22 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρα: 18.30-20.00
Τοποθεσία: ​​Βλύχα και ​​Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο Τέχνης και Πολιτισμού

Παρουσίαση έκδοσης και κλείσιμο έκθεσης
Ημερομηνία: 1 Οκτωβρίου 2023
Ώρα: 18.00-20.00
Τοποθεσία: ​​Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο Τέχνης και Πολιτισμού

Η ​Ελευσίνα, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της ​Ευρώπης, διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να αποχαρτογραφήσει και να αναδημιουργήσει ένα συμπεριληπτικό μέλλον για όλα τα σώματα νερού. Από το τοπικό, λοιπόν, εφαρμόστηκε μια συλλογική στοχαστική προσέγγιση πάνω σε καίριες ερωτήσεις για το μέλλον των νερών όπως: “Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το νερό;  Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον με το νερό; Ποιος δικαιούται να συμμετέχει στη νομοθεσία για το νερό, ποιων οι απόψεις και οι κανόνες ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη; Ποιανού οι ορισμοί, οι προτεραιότητες και τα συμφέροντα υπερισχύουν; ”.

Μέσα από μια σειρά δημόσιων διεπιστημονικών και διακαλλιτεχνικών συναντήσεων (εργαστήρια, διαλέξεις, περφόρμανς, επιτόπιες επισκέψεις κ.ά.) που έλαβαν χώρα από τις 29 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου 2023 στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού στην προκυμαία της Ελευσίνας, η Μαρκέτου σύστησε μια πληθώρα συμμετεχόντων- ειδικά σε νέους, παιδιά και κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου- σε καινοτόμους τρόπους να συνδιαμορφώσουμε νέα δυνητικά κοινωνικο-οικολογικά μέλλοντα με το νερό ως ενεργό φορέα στη διαμόρφωση της κοινωνίας των πολιτών και του δημόσιου χώρου.

Μια από τις κύριες προσεγγίσεις που προτείνει η Μαρκέτου είναι το futuring, δηλαδή πρακτικές που φέρνουν σε επαφή τους φορείς γύρω από ένα ή περισσότερα στοχαστικά μέλλοντα και μέσα από την κριτική σκέψη και το διάλογο μοιράζονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις για δράση. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και τεχνουργήματα που προήλθαν από τις προαναφερθείσες συναντήσεις. Τα έργα διαφέρουν στην υλικότητα τους, άλλοτε αποτελούνται από πλαστελίνη, ύφασμα, χαρτί και άλλοτε από όσπρια, κοχύλια, στρείδια και άλλα υλικά στην πλειοψηφία τους οργανικά, μη ρυπογόνα και που δεν ακολουθούν τη εξορυκτική οικονομία. Επίσης, στην έκθεση,  παρουσιάζεται μια βίντεο εγκατάσταση με σύντομες συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με τους εισηγητές των συναντήσεων και επιλεγμένο υλικό από τις παραπάνω συναντήσεις μαζί με μια εγκατάσταση εννέα αναρτημένων πανό με τυπωμένα τα ποιήματα που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου Νερό Χρόνος με εισηγήτρια την Δήμητρα Ιωάννου.

Ταυτόχρονα, η Μαρκέτου δίνει μεγάλη έμφαση στο σώμα, στην ενσώματη και εντοπισμένη γνώση. Το σώμα εδώ αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλίμακα ανάλυσης του χώρου, την πιο κοντινή μας γεωγραφία, μια κλίμακα που αντιστέκεται στην προνομιακή χρήση της αφαίρεσης σε βάρος των βιωμένων εμπειριών. Κάθε σώμα, λοιπόν, είναι και έχει το χώρο του, παράγεται στο χώρο και ταυτόχρονα παράγει χώρο (Simonsen, 2003). Με διακαλλιτεχνική διάθεση, η Μαρκέτου εμπνέεται από την ποίηση της Nathalie Diaz και πιο συγκεκριμένα το ποίημα «Το πρώτο νερό είναι το σώμα», διαμορφώνοντας πολιτικό χώρο για όλα τα σώματα νερού με πρωταγωνιστές τα στρείδια. Έτσι, σε μια  παράλληλη υπαίθρια εκδήλωση στη Βλύχα, πραγματοποιεί μια δημόσια γλυπτική παρέμβαση με τίτλο The Hatchery  (To Εκκολαπτήριο) χρησιμοποιώντας το tabby, ένα μείγμα από κοχύλια στρειδιών, άμμο, φύκια και νερό. Το The Hatchery καταπιάνεται με την επίδραση που έχουν τα στρείδια στο νερό και προτείνει μια ποιητική ερμηνεία των υποβρύχιων οικοτόπων που εμπνέεται από την αρχιτεκτονική των στρειδιών, δηλαδή μια περίπλοκη λειτουργία που εμπεριέχει τον καθαρισμό των ρυπογόνων νερών και εξασφαλίζει την οικολογική ευημερία των θαλασσινών υδάτων.

Τέλος, την έκθεση συνοδεύει η ειδική έντυπη έκδοση “A Speculative Manifesto for – and from the Water Elefsina” (Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο από – και για τα νερά της Ελευσίνας), αποτέλεσμα επιτόπιας διατομεακής έρευνας που εμπεριέχει ανάμεσα σε άλλα κείμενα των καλεσμένων των συναντήσεων και ένα ολοκληρωμένο μανιφέστο, μια γραπτή διακήρυξη από και για τα δικαιώματα των νερών της Ελευσίνας εισάγοντας την έννοια της νομικής προσωπικότητας της φύσης. Τα δικαιώματα της φύσης αναγνωρίζουν τα οικοσυστήματα ως υποκείμενα δικαίου και εξουσιοδοτούν τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις να υπερασπίζονται τα δικαιώματα της φύσης προς όφελος των οικοσυστημάτων. Η έκδοση θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στις 30 Σεπτεμβρίου, 2023.

A Speculative Manifesto for – and from the Water Elefsina  είναι μέρος της χρόνιας διακαλλιτεχνικής έρευνας της Τζένης Μαρκέτου που εξετάζει τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, η οποία συνδέεται με τις καταχρηστικές ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Η Μαρκέτου συμμετέχει ενεργά στην ιστορία της κοινωνικά δεσμευμένης και συνεργατικής τέχνης που διαμορφώθηκε τη δεκαετία του ‘90 μετά από μια σειρά συγκίσεων σημαντικών εννοιολογικών και ιστορικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα δεκαετία του ’60. Η κατανόηση της σε σχέση με τη θεώρηση του δημοσίου χώρου, τον κοινωνικό ακτιβισμό και τον πειραματισμό με νέα μοντέλα διακαλλιτεχνικής δημιουργίας με κέντρο την κοινότητα φέρνουν ένα νέο ήθος κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης. Κατόπιν επισταμένης έρευνας, η Μαρκέτου συνδυάζει την τέχνη και το design, διαπλάθει γλυπτικά οικοσυστήματα χρησιμοποιώντας νεκρά στρείδια και κοχύλια ως πρώτη και ζωντανή ύλη, φέρνοντας την προσοχή μας σε οικολογικά ζητήματα με έμφαση τις μάζες νερού. Επιπλέον, τα στρείδια δεν λειτουργούν μόνο ως φίλτρα νερού, ως παράγοντες μετριασμού της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και ως πηγές τροφής, αλλά και ως ισχυρή μεταφορά για τον επαναπροσδιορισμό τόσο της περιβαλλοντικής όσο και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Μαρκέτου εργάζεται διεθνώς πάνω στα παραπάνω θέματα που αφορούν το ευρύτερο πεδίο της υδροπολιτικής: Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καλλιτεχνικής της πρακτικής αποτελεί η συνεργασία της με επιστήμονες, ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς και κατασκευαστές σκαφών στο πλαίσιο του The Billion Oyster Project και του Swale Lab στο Governors Island στη Νέα Υόρκη, όπου ζει και εργάζεται.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία 2024

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, μία από τις σημαντικότερες δράσεις-μοντέλα του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιστρέφει σε επιμέλεια και σκηνοθεσία της Gemma Hansson Carbone, σε συνεργασία με την Ηλιάνα Καλαδάμη στις 2, 3, 4, 5, 9, 10, 11 & 12 Οκτωβρίου στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.




NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes