Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία


Συντελεστές

Σύλληψη: 2023 Ελευσίς
Επιμέλεια – Σκηνοθεσία: Gemma Hansson Carbone
Επιστημονική Σύμβουλος: Ιουλία Καούρα
Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Ηλιάνα Καλαδάμη
Καλλιτέχνες – Ερευνητές: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου,Θανάσης Ακοκκαλίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Κωνστάντζα Καψάλη, Βασίλης Μαυριανός, Ελένη Μολέσκη, Νικολέτα Ξεναρίου, Gary Salomon
Παραγωγη: Mentor
Συνεργάτες στις Προπαρασκευαστικές Περιόδους: Γιώργος Κριθαράς, Φαίδων Μουδόπουλος,Βλαδίμηρος Νικολούζος
Ευχαριστίες: Καλλιόπη Παπαγγελή, Γιώργος Παυλόπουλος,Κώστας Λυκίδης, Vienna Eleuteri, Michael Held,Τάκης Μαστραντώνης και φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΕΚΠΑ Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική

Πληροφορίες

Η πρώτη δράση (Φεβρουάριος 2023) είναι κλειστή για το κοινό. Θα υπάρξουν ανοιχτές δράσεις για το κοινό τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2023.

Με μια ειδικά μελετημένη διαδρομή στον αρχαιολογικό χώρο το έργο επιχειρεί να εισαγάγει μια νέα προσέγγιση στις έννοιες της ιστορίας, του χρόνου και του χώρου, με την περιέργεια των επισκεπτών για τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία να μετατρέπεται σε ανθρώπινη εμπειρία. Κάθε αρχαιολογικός χώρος είναι ένα κρυπτογραφημένο αφήγημα, κρυπτογραφημένος χρόνος.

Κάθε αρχαιολογικός χώρος συνιστά ένα σιωπηρό χρονικό. Είναι μια νεκρόπολη, μια πόλη σκιών και φαντασμάτων, ένα θέατρο της ανθρώπινης ιστορίας. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μπει κανείς σε αυτό το σκιώδες βασίλειο; Ποιο δρόμο να ακολουθήσει; Πώς θα αποκτήσει φωνή ένα θραύσμα; Και πώς εντοπίζονται τα ίχνη;

Κι εδώ έρχεται η Αφηγηματική Αρχαιολογία, ενταγμένη στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, να αξιοποιήσει τις δυνάμει σχέσεις μεταξύ αρχαιολογίας και επιτελεστικής τέχνης, λίθων και ιχνών, του ανθρώπινου σώματος και της μνήμης του, των επισκεπτών και του χώρου.

Η Αφηγηματική Αρχαιολογία –ένα έργο περί θραυσμάτων και σκιών στον χρόνο και στον χώρο– πειραματίζεται με τις ιδιαίτερες εκείνες συνθήκες που επιτρέπουν σε έναν χώρο να αρθρώσει στους επισκέπτες τη μοναδική του ιστορία με τη μορφή μιας έντονης διαδραστικής εμπειρίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η επιτελεστική τέχνη είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα ζωντανό σώμα, μια ζωντανή παρουσία, που μπορεί να δώσει φωνή στη σιωπηλή παρουσία του παρελθόντος.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο

Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα.
Ένα πολυεπίπεδο εκθεσιακό έργο από τη Βάνα Ξένου που αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US