Μετά τη μεγάλη επιτυχία των δύο πρώτων σειρών προβολών, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στον Πολυχώρο Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το τρίτο και τελευταίο τριήμερο του έργου Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, που περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.
Πιο αναλυτικά, στις 12 και 13 Απριλίου, Παράκεντρες Πραγματικότητες εισβάλλουν δημιουργικά στο Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο κινηματογραφικό αφιέρωμα που επιμελήθηκε η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Μία πιλοτική παρουσία της ΕΕΝ και του Doc lab στο ιστορικό σινεμά, που πλέον λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού, ως αφετηρία ενός δημιουργικού διαλόγου των κινηματογραφιστών με τους κατοίκους της Ελευσίνας, μέσα από μία καίρια και συχνά «αόρατη» θεματολογία. Πρόκειται για μια επιλογή τεσσάρων σημαντικών ταινιών ντοκιμαντέρ με ήρωες, ιστορίες και πραγματικότητες που «κυκλοφορούν» ανάμεσά μας αόρατες και ταυτόχρονα καίριες και κρίσιμες.
Την Κυριακή 14 Απριλίου, παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή η ταινία Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί κλείνοντας το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου με την ανάμνηση μιας ξεχωριστής δράσης που “διέτρεξε” ολόκληρη την πόλη της Ελευσίνας. Παράλληλα, την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές ειδικά για παιδιά, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους KinderDocs, ενώ θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα εκπαιδευτικών εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 65 REFRAME Ελευσίς, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Exile Room, Μυστήριο 26 Η Δική μου Ελευσίνα: Ματιές στην Πόλη, σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, Μυστήριο 32 Ένα ντοκιμαντέρ πολλές ιστορίες, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Μυστήριο 171 Κατασκευάζοντας την Ουτοπία σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας – Φιλική Φωλιά.
Μετά από δύο δεκαετίες χωρίς κινηματογραφική αίθουσα, η μεγάλη οθόνη του ιστορικού και πλήρως αποκατεστημένου χώρου του Σινέ Ελευσίς ρίχνει ξανά κινηματογραφικό φως στην πόλη της Ελευσίνας. Μετά την θερμή υποδοχή του IN SITU REALITIES – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ελευσίνας, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της χρονιάς του τίτλου της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, οι προβολές και οι δράσεις που εντάσσονται στο Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου παίρνουν τη μορφή μιας αποφασιστικής χειρονομίας που επιδιώκει την οργανική και λειτουργική ενσωμάτωση του Σινέ Ελευσίς στην πολιτιστική καθημερινότητα της πόλης, της ευρύτερης ελληνικής και διεθνούς κινηματογραφικής πραγματικότητας.
Πρόγραμμα προβολών 3ου τριημέρου:
12 έως 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ
Παρασκευή 12 Απριλίου
ΠΑΡΑΚΕΝΤΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
19:15
ΧΕΙΡΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ (Ελλάδα, 2022, 77’)
Γιώργος Γούσης
21:00
THE INVISIBLE HANDS (Ελλάδα/Αίγυπτος, 2017, 97’)
Μαρίνα Γιώτη – Γιώργος Σαλαμέ
Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσουν Q&A με τους σκηνοθέτες.
Σάββατο 13 Απριλίου
ΠΑΡΑΚΕΝΤΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
19:15
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (Ελλάδα, 2019, 108′)
Marco Gastine
21:30
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ (Ελλάδα/Καναδάς, 2022, 78′)
Βάλερυ Κοντάκου
Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσουν Q&A με τους σκηνοθέτες.
Κυριακή 14 Απριλίου
16:00 Προβολές δύο ντοκιμαντέρ για νέους (από 10+ και ενήλικο κοινό)
Για παιδιά 10+ ετών
Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους KinderDocs
WINTER LAKE (Φινλανδία, 2019, 15’) – Φινλανδικά με ελληνικούς υπότιτλους
Petteri Saario
RAISE THE BAR (Ισλανδία, 2021, 70’) – Ισλανδικά με ελληνικούς υπότιτλους
Gudjon Ragnarsson
18:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ**
Μυστήριο 65 REFRAME Ελευσίς / Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας Εργαστήριο φωτογραφίας για νέους
Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα / Σε συνεργασία με το Exile Room
Δύο εργαστήρια κινηματογράφου για εφήβους (Ελευσίνα 2083, Αντικατοπτρισμοί)
Μυστήριο 26 Η Δική μου Ελευσίνα: Ματιές στην Πόλη / Σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Εργαστήριο κινηματογράφου με μαθητές-τριες του 1ου Γυμνασίου Ελευσίνας
ΗΟΜΕ (2023, 15’)
Μια παρέα παιδιών, που ζουν στην Ελευσίνα, ταξιδεύει μέσα στην πόλη με πλοηγό την καθημερινότητά τους, μετατρέποντας τη μάθηση, τη φιλία, την αγάπη, την τέχνη και το παιχνίδι σ’ ένα παντοτινό όνειρο. Μια μικρή ταινία γυρισμένη από τους εφήβους της Ελευσίνας για το παρόν που δεν σταματά ποτέ να κάνει διάλογο με το παρελθόν. Στην κυριολεξία!
Μυστήριο 32 Ένα ντοκιμαντέρ πολλές ιστορίες / Σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Docu-animation που έφτιαξαν μαθητές-τριες Δημοτικού στο Summer Camp του Δήμου Ελευσίνας τον Ιούλιο του 2023 (Μια Φορά κι έναν καιρό στην Ελευσίνα / Ποδηλατάδα στην Ελευσίνα, ο Παγωτατζής)
Μυστήριο 171 Κατασκευάζοντας την Ουτοπία / Σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας – Φιλική Φωλιά.
20:00
ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ (Ελλάδα, 2023, 70΄) – ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Joshua Olsthoorn, Madlen Anipsitaki & Simon Riedler
Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.
Αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες:
ΧΕΙΡΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ (Ελλάδα, 2022, 77’)
Γιώργος Γούσης
Ο Γιώργος Γούσης, κινηματογραφεί τις προσπάθειες του αδερφού του Παναγιώτη, να διακριθεί στο άθλημα του bras de fer. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η κάμερα του Γούση κατασκευάζει ένα ενδιαφέρον είδωλο της ελληνικής επαρχίας και της πρωτεύουσας, καθώς επίσης καταγράφει την πιο ευάλωτη πλευρά της αρσενικής κατασκευής. Έτσι, δημιουργεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων.
THE INVISIBLE HANDS (Ελλάδα/Αίγυπτος, 2017, 97’)
Μαρίνα Γιώτη – Γιώργος Σαλαμέ
Ο αιρετικός underground Αμερικανολιβανέζος μουσικός και εθνομουσικολόγος Άλαν Μπίσοπ (Sun City Girls, Sublime Frequencies) προσγειώνεται ως ξένος στο Κάιρο. Κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης» και ενώνει τις δυνάμεις του με τρεις νέους Αιγύπτιους μουσικούς για να μεταφράσουν τα παλιά τραγούδια του στα Αραβικά. Το μουσικό group που δημιουργούν, ονομάζεται The Invisible Hands. Αποτελούμενη από σκηνές fly-on-the-wall, υλικό αρχείου, παράλογες cameo εμφανίσεις και ποιητικές ημερολογιακές αφηγήσεις του Μπίσοπ, η ταινία εκτυλίσσεται μεταξύ δύο κρίσιμων εκλογών που σφράγισαν την περίοδο, μετά την «Αραβική Άνοιξη» στην Αίγυπτο, αντιπαραβάλλοντας την ιλαροτραγωδία της πολιτικής με την καλλιτεχνική δημιουργία σε μια ταραγμένη περιοχή της περιφέρειας.
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (Ελλάδα, 2019, 108′)
Μάρκος Γκαστίν
Ασθενείς που νοσηλεύονται, μετά από σοβαρά ατυχήματα, στην κλινική Φυσικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ, προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους ή έστω να επανακτήσουν την αυτονομία τους. Ακολουθώντας την αγωνιώδη πάλη τους, η ταινία ερευνά ένα από τα βασικά ανθρώπινα διλήμματα: Ελπίδα ή Αποδοχή;
Ο Γκαστίν κινηματογραφεί με προσοχή και διεισδυτικότητα την τραγωδία και την ελπίδα των ανθρώπων του νοσοκομείου ΚΑΤ και ταυτόχρονα κάνει ένα σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη ευαλωτότητα και την ανθρώπινη θέληση για ζωή. Χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις, προσφέρει στον θεατή μια ασυνήθιστα διεισδυτική ματιά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρώπινης συνθήκης, με ένα ντοκιμαντέρ τόσο συναρπαστικό όσο και μία ταινία μυθοπλασίας.
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ (Ελλάδα/Καναδάς, 2022, 78′)
Βάλερυ Κοντάκου
Από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα πορνοσινεμά της Times Square τη δεκαετία του ΄70, Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης αφηγείται την πολυτάραχη και συναρπαστική ζωή της Τσέλι Γουίλσον. Μια χαρισματική και πρωτοπόρα Ελληνοεβραία από τη Θεσσαλονίκη, η Τσέλι γλίτωσε τελευταία στιγμή από το Ολοκαύτωμα, για να χτίσει τη δική της αυτοκρατορία πάθους, επαναπροσδιορίζοντας τί πάει να πει ελληνική οικογένεια και Αμερικανικό Όνειρο.
ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ (Ελλάδα, 2023, 70΄) – ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Joshua Olsthoorn, Madlen Anipsitaki & Simon Riedler
Η ταινία Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί ακολουθεί τη διαδρομή ενός κοινωνικο-μυθολογικού γλυπτού που δημιουργείται μαζί με τους κατοίκους της Ελευσίνας, τον Ιούνιο του 2023 στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αυτό το καλλιτεχνικό έργο δημιουργήθηκε από τους Collectif MASI (Madlen Anipsitaki και Simon Riedler) και τον Joshua Olsthoorn, με την οικονομική υποστήριξη των Γαλλικών Ινστιτούτων Ελλάδος και Παρισιού.
Η Περσεφόνη, θεά του κάτω κόσμου και του κύκλου των εποχών, που γιορτάζεται στην Αρχαιότητα κατά τα Μυστήρια της Ελευσίνας, ξαναζεί στη διάρκεια της ταινίας με τη μορφή κόκκινου χαλιού. Η Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί εμφανίζεται, εξαφανίζεται και ξεδιπλώνεται σε όλη τη σύγχρονη πόλη της Ελευσίνας. Κατά τη διάρκεια συλλογικών επιτελέσεων, αυτό το ζωντανό γλυπτό περιπλανιέται υπό τον ήχο της τρομπέτας του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου και η χρήση του μεταμορφώνεται σε όλες τις γειτονιές που περνά. Κάτοικοι και καλλιτέχνες μαζί ξαναγράφουν τον μύθο της Περσεφόνης: το κόκκινο χαλί, ένα αριστοκρατικό σύμβολο που αρχικά προοριζόταν για τους θεούς, γίνεται εδώ στη δημόσια σκηνή ένα δημοκρατικό σύμβολο.
*Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.
Δύο ντοκιμαντέρ για νέους (από 10+ και ενήλικο κοινό)
WINTER LAKE (Φινλανδία, 2019, 15’)
Petteri Saario
Κάθε χρόνο, η Emika και ο ξάδερφός της Antti, κατασκηνώνουν στην μαγευτική λίμνη Saimaa, έναν απέραντο προστατευόμενο βιότοπο της Φινλανδίας. Παιχνίδι στο φρέσκο χιόνι, ψάρεμα κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της λίμνης, τρυποκάρυδοι στα κλαδιά των χιονισμένων δέντρων, ατέλειωτη κουβέντα για τη φώκια και τα «κουτάβια» της – όπως αποκαλούν τα μωρά της – που απειλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, υπαρξιακές συζητήσεις μέσα στην απέραντη ξαστεριά της νύχτας. Εμπειρίες που τα δύο παιδιά μοιράζονται αυθόρμητα σε αυτή τη μαγευτική ταινία, στρέφοντας το βλέμμα μας στην ουσιαστική σύνδεσή μας με τη φύση. Το ντοκιμαντέρ έχει βραβευτεί στο IDFA Competition for Kids & Docs (2020) και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2020).
RAISE THE BAR (Ισλανδία, 2021, 70’) – Ισλανδικά με ελληνικούς υπότιτλους
Gudjon Ragnarsson
Ένας έμπειρος προπονητής μια ομάδας 8χρονων κοριτσιών, εκτός από τις τεχνικές του αθλήματος τους δίνει μαθήματα ζωής στο παρκέ. Σηκώνει συνεχώς τον πήχη και τους μιλάει για την αυτοπεποίθηση, το άγχος τους, τους στόχους, τα όρια, τις σχέσεις με τους γύρω τους, για αυτά που μπορούν να αλλάξουν. Οι ίδιες αλλάζουν, μπορούν όμως να άρουν τα εμπόδια ώστε να αλλάξουν τον κόσμο; Το ντοκιμαντέρ έχει βραβευτεί στο Hot Docs Toronto (2021), ενώ έχει διακριθεί ως Best European Young Audience Documentary στα ECFA Awards (2022).