Μυστήριο 149 Μετάβαση προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον


Μυστήριο 149 Μετάβαση προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον

Στο τριήμερο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στην Ελευσίνα με τίτλο «Μετάβαση προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον» συμμετέχουν μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 10-15 ετών) από σχολεία της Ελευσίνας, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, καθώς και από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Συντελεστές:

Συνεργασία: Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ), μαζί με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ και Γ’ Αθήνας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για Περιβαλλοντικά Θέματα (UfU) από τη Γερμανία
Υπεύθυνη Προγραμμάτος: Εύη Τζανακάκη 

Αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης ελληνογερμανικής συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος European Climate Initiative (EUKI). Στόχος είναι να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών της Ελευσίνας και εκείνων των άλλων πόλεων ώστε να προκύψουν ιδέες για τη διαμόρφωση ενός ενεργειακά αποδοτικού και κλιματικά ουδέτερου μέλλοντος. Τόσο η προετοιμασία των μαθητών όσο και η δομή του συνεδρίου βασίζονται σε συμμετοχικές μεθοδολογίες για την ενδυνάμωση των μαθητών, την ανάδειξη των απόψεών τους και τη δημιουργία συλλογικού οράματος. Οι μεθοδολογίες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλή πρακτική στη συνέχεια και να διαμοιραστούν στην ευρύτερη εθνική και ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα, υπακούοντας στο όραμα της βιωσιμότητας που υπηρετεί ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Το «Μαθητικό Συνέδριο για τη Μετάβαση σε ένα Κλιματικά Ουδέτερο Μέλλον» διοργανώνεται στο πλαίσιο της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) (συντονιστικός φορέας) σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Α΄ και Γ’ Αθήνας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για Περιβαλλοντικά Θέματα (UfU) της Γερμανίας. Η δράση αυτή αποτελεί το ΜΥΣΤΗΡΙΟ 149 του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων .

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου χρηματοδοτείται απ’ ευθείας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης με πόρους του προγράμματος European Climate Initiative (EUKI), ενώ, συμπληρωματικά, χρησιμοποιούνται πόροι από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes