Είναι η μουσική πραγματικά προσιτή σε όλους; Μπορεί ο καθένας να συμβάλει στη διαδικασία της μουσικής σύνθεσης; Η απάντηση είναι ΝΑΙ και τη δίνει το Μυστήριο 125 Κοινοτική ορχήστρα και χορωδία της Ελευσίνας, μια μεγάλη κοινοτική ορχήστρα και χορωδία που θα πλημμυρίσει τους δρόμους της πόλης στις 17 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της τριήμερης Τελετής Λήξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Το Μυστήριο 125 αφορά στη δημιουργία μιας κοινοτικής ορχήστρας και χορωδίας στην πόλη, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν άτομα όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών ομάδων, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μουσικοί και μη, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι. Αντλώντας έμπνευση από την ηχητική μνήμη των κατοίκων της Ελευσίνας και της Μαγούλας, η Κοινοτική ορχήστρα και χορωδία της Ελευσίνας, έχοντας ενεργό ρόλο στη σύνθεση του τελικού ρεπερτορίου της μουσικής αυτής γιορτής, θα πραγματοποιήσει δυο δράσεις: μια παρέλαση κατά μήκος της πόλης και μια συναυλία στην Ελαιουργική.
Λίγα λόγια για το Μυστήριο 125
Κάθε άνθρωπος έχει μια διαφορετική ηχητική μνήμη, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι μουσική. Αυτές οι «μουσικές μνήμες» θα γεννήσουν μια νέα μουσική, που δεν έχει ακουστεί ποτέ πριν, αλλά με έναν παράξενο τρόπο θα είναι πολύ οικεία σε όλους. Σε πρώτο στάδιο, θα πραγματοποιηθούν δημιουργικά εργαστήρια με τις διάφορες ομάδες ατόμων καρποφορώντας τις πρώτες μουσικές ιδέες και στίχους. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Ομάδα Νέων Μουσικών από τη Σάντα Μαρία ντα Φέιρα της Πορτογαλίας αυτές οι ιδέες θα συγκεντρωθούν και θα διασκευαστούν για ολόκληρη την ορχήστρα, με τη συμμετοχή μουσικών από μουσικά σχολεία, μπάντες πνευστών και χορωδίες από την τοπική κοινωνία κ.ά.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικά εργαστήρια υπό την καθοδήγηση της Πορτογαλίδας εικαστικού Marta Fernandes, με στόχο την κατασκευή γιγαντιαίων φωτεινών φιγούρων που θα αναπαριστούν χαρακτήρες του παρελθόντος και του παρόντος της Ελευσίνας, ως ένας καλλιτεχνικός διάλογος με τα μουσικά θέματα που θα συνθέσουν οι ομάδες.
Εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του έργου, με μακρά εμπειρία στη σύνθεση κοινοτικών έργων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας είναι ο Aleksandar Caric. Από το 2008 είναι διευθυντής της Orquestra Criativa de Santa Maria da Feira στην Πορτογαλία, γνωστής για τη μέθοδο της Οργανικής Μουσικής Δημιουργίας. Η Κοινοτική Ορχήστρα και Χορωδία της Ελευσίνας θα αναπτυχθεί με τη χρήση αυτής ακριβώς της μεθόδου, αλλά όχι ως στείρο αντίγραφο του μοντέλου που έχει ήδη δοκιμαστεί. Καθώς κάθε τόπος είναι διαφορετικός και κάθε κοινότητα έχει τη δική της διασταύρωση διαφορετικών πολιτισμών, η τελική παρέλαση και η συναυλία θα αποτελέσουν μια εντελώς νέα δημιουργία, με αφετηρία την ηχητική μνήμη των κατοίκων της Ελευσίνας. Η ένταξη διαφορετικών ομάδων της τοπικής κοινότητας αποτελεί τον πυρήνα του έργου και ταυτόχρονα μια απόδειξη ότι η μουσική είναι προσιτή σε όλους.
Οι συμμετέχοντες στην παρέλαση, η οποία θα διαρκέσει από 45 λεπτά έως μία ώρα, θα παίζουν και θα κάνουν απλές κινήσεις με τα TUBOFONES, απλά μουσικά όργανα κατασκευασμένα από πλαστικούς σωλήνες.