Μυστήριο 112: Μαρία Παπαδημητρίου Το θέατρο της Ενέργειας ή Περί φιλίας


Συντελεστές:

Καλλιτέχνιδα: Μαρία Παπαδημητρίου
Επιμέλεια: Γιώργος Τζιρτζιλάκης

Βοηθός επιμελητή: Μαρία Κασιμάτη Τσούτσια

Μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: Δευτέρα 22 Ιανουαρίου έως Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Μέρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο
Ώρες έναρξης εργαστηρίων:
12:00 για μαθητές (στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος)
16:00 για ενήλικες

 

ένα έργο της διακεκριμένης εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου που περιλαμβάνει μία σειρά ανοιχτών καλλιτεχνικών εργαστηρίων μυθοπλαστικής για – και με – τους κατοίκους της Ελευσίνας. Στον χώρο της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ, οι μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτούν γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες και να ευαισθητοποιούνται για τις ευρείες επιλογές πρακτικών και τεχνικών που σχετίζονται με την παραγωγή έργων τέχνης. 

Η Μαρία Παπαδημητρίου εγκαταστάθηκε ευθύς εξ αρχής στην πόλη από το 2018, με σκοπό να καλλιεργήσει σχέσεις φιλίας και να γνωρίσει καλύτερα τον τόπο, την ιστορία και τους κατοίκους του. Όλα αυτά τα χρόνια γνώρισε και δημιούργησε φιλικούς δεσμούς με σημαντικούς συλλέκτες  ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που ζουν στην περιοχή, γυναίκες, τεχνίτες, καλλιτέχνες, ερασιτέχνες δημιουργούς, εθελοντές του Θριασίου πεδίου και μέλη διαφόρων εθνοτικών συλλόγων. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, μάλιστα, προκειμένου να διατηρηθούν οι επαφές με φυσική παρουσία των κατοίκων της πόλης, η καλλιτέχνιδα, μαζί με πέντε Ελευσίνιες γυναίκες φίλες, ίδρυσε την ομάδα “Ελευσόμενες”, η οποία ανέπτυξε συνεχή δραστηριότητα.

Κεντρικός άξονας του έργου είναι ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε σήμερα, η έννοια της φιλίας και οι ίδιοι οι άνθρωποι που όλα αυτά τα χρόνια η καλλιτέχνιδα και οι συνεργάτες της γνώρισαν, συζήτησαν και συνδέθηκαν μαζί τους. Οι συναντήσεις, οι διάλογοι, οι ανταλλαγές, οι συνάξεις,  οι εμμονές, οι διαφορές, τα υλικά ίχνη και οι φαντασιώσεις που μοιράστηκαν, αναδεικνύονται σε ένα κρίσιμο παράδειγμα και προϋπόθεση της ίδιας της δημιουργίας. Η φιλία – επειδή ακριβώς δεν είναι εύκολο να οριστεί ούτε να περιγραφεί καλλιτεχνικά – προσεγγίζεται με τον τρόπο που προσδιόρισε ο φιλόσοφος Giorgio Agamben: “εκείνο που συμμεριζόμαστε και προηγείται κάθε μερισμού, διότι αυτό που έχουμε να μοιραστούμε είναι το ίδιο το γεγονός της ύπαρξης, η ίδια η ζωή”. Στο πλαίσιο αυτό, εκείνο που χαρακτηρίζει την φιλία είναι το εντασιακό “συν” – συν-αισθάνομαι, συν-υπάρχω, συν-δημιουργώ – το από κοινού μοίρασμα πράξεων, πρακτικών, σκέψεων και εμπειριών. Η φίλη ή ο φίλος είναι στην πραγματικότητα ένας “έτερος εαυτός” για να γίνει, εντέλει, μια κοινότητα που καθιστά διαφορετική την ίδια μας την ύπαρξη.

Για την Μαρία Παπαδημητρίου η καλλιτεχνική πράξη προϋποθέτει ενεργούς πολίτες οι οποίοι δεν είναι εξωτερικοί παρατηρητές ή θεατές αλλά συμμετέχουν οι ίδιοι ως συν-δημιουργοί, συν-επινοητές και συν-οδοιπόροι που τεχνάζονται τρόπους, διαδικασίες και συμβάντα μιας από κοινού πορείας στον αχανή ιστό των καθημερινών πρακτικών. Η καλλιτέχνιδα διακρίνεται για την ικανότητα της να ενεργοποιεί συνεργασίες, συσχετίσεις και συλλογικές δραστηριότητες που συνδέουν άμεσα την τέχνη με την κοινωνία. Γι’ αυτό, το έργο της χαρακτηρίζεται από μια έντονη κοινωνική αλληλεπίδραση και δια-δραστικότητα με κύριο ενδιαφέρον τον τόπο και τους ανθρώπους του. Στο πλαίσιο αυτό,  η καλλιτέχνιδα και ο επιμελητής θα συνεχίσουν τη διερεύνηση που ξεκίνησαν από το 2018 στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το εδαφικό αρχείο και το γεωλογικό ασυνείδητο της περιοχής, όπου συνυπάρχουν μέσα από σύνθετες σχέσεις, συνυφάνσεις και χρονικότητες οι μύθοι, η αρχαιολογία, η βιομηχανία και η καθημερινή ζωή. 

Η ίδρυση του εργαστηρίου Μυστήριο 112 Το θέατρο της Ενέργειας ή Περί φιλίας αποτελεί το επιστέγασμα της σχέσης που ανέπτυξε η καλλιτέχνιδα με τους κατοίκους της Ελευσίνας και το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τα τελευταία έξι χρόνια. Ένα ανοιχτό εργαστήριο μυθοπλαστικής που εστιάζει στην “εν-έργω” καλλιτεχνική και πλαστική δραστηριότητα, όχι μόνο για αλλά προπάντων με τους κατοίκους της πόλης. Στην αφετηρία βρίσκεται η κοινωνική και πολιτισμική διεύρυνση των καλλιτεχνικών πρακτικών και η καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων διαμέσου καλλιτεχνικών δράσεων, που συνδυάζουν την εργαστηριακή δημιουργία με την ανθρωπολογική προσέγγιση του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρηθεί μια αναθεώρηση των συλλογικών καλλιτεχνικών εγχειρημάτων που διαδόθηκαν στη χώρα μας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στα οποία η καλλιτέχνιδα διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο. 

Ο χώρος της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ θα μεταμορφωθεί σε ένα διαρκές καλλιτεχνικό εργαστήριο μυθοπλαστικής, μέσα από μια σειρά συναρμογές και πειραματισμούς σε διάφορες μορφές υλικότητας που δεν διαχωρίζουν το υποκείμενο από το αντικείμενο, τις σκέψεις και τις ιδέες από την ύλη. Πρόθεση του εργαστηρίου είναι τα έργα που θα παραχθούν να συσχετιστούν με την χαρτογραφία της πόλης και τους ανθρώπους της, επιλέγοντας χώρους κοινωνικής συνάθροισης και σημεία αιχμής, διαδρομές και τοποθεσίες όπου μπορούν να τοποθετηθούν. 

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εργαστηρίου, μια σειρά από φίλους καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημιουργούς διαφόρων πεδίων που συμπορεύτηκαν και συνδιαλέχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με την καλλιτέχνιδα πρόκειται να παρουσιάσουν το έργο τους και να συνομιλήσουν με τους συμμετέχοντες και τους κατοίκους της πόλης. Μια ακόμη αναφορά στη σημασία και στην ευχαρίστηση της φιλίας που αφήνει το στίγμα της στην ίδια τη ζωή και τη δημιουργία. Παράλληλα ο χώρος της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ θα λειτουργεί και ως ένας διαρκής εκθεσιακός χώρος, προσφέροντας μια ανοιχτή δημιουργική εμπειρία και διάλογο. Με την περάτωση των συναντήσεων, το εργαστήριο μπορεί να λειτουργεί, κατά περίπτωση, και ως ένας καλλιτεχνικός κόμβος (hub) με ιδιαίτερες εκδηλώσεις και συμβάντα. 

το έργο είναι το τέλος και η ενέργεια το έργο. 

—  Αριστοτέλης, Μετά τα φυσικά, 1050a23

Καθημερινά από Δευτέρα έως και Κυριακή  από τις 12:00 έως τις 21:00 θα λειτουργεί ανοιχτό καλλιτεχνικό εργαστήριο για ενήλικες που περιλαμβάνει:

  • Γλυπτική και ζωγραφική
  • Κατασκευές με Υψίσυχνο: Κολλάζ – κόσμημα
  • Υφαντική

Αυτή την εβδομάδα 

Σάββατο 24/02 και Κυριακή 25/02

Post-er: Η Χαρτογράφηση των Άυλων

με εισηγητή τον Γιώργο Ρυμενίδη,

Το “Post-er: Η Χαρτογράφηση των Άυλων” είναι ένα διήμερο πειραματικό εργαστήριο μυθοπλαστικής, που ακροβατεί ανάμεσα στα όρια οπτικής επικοινωνίας και αφηγηματικής αρχιτεκτονικής. 

Το εργαστήριο θα εστιάσει στη διερεύνηση και στην καταγραφή μυθοπλασιών, οι οποίες ενώ, ως επί τω πλείστον, είναι αόρατες στην καθημερινότητα, ωστόσο λειτουργούν ως κρίσιμα σημεία αναφοράς, συνθέτουν το παλίμψηστο του τόπου και εμπλουτίζουν τις ιδιαιτερότητες της πόλης της Ελευσίνας. 

Οι συμμετέχοντες/χουσες καλούνται να ιχνηλατήσουν τόσο τις προσωπικές τους όσο και τις συλλογικές αφηγήσεις, να εμπνευστούν από αυτές και μέσα από μια σειρά εικαστικών πειραματισμών να σχεδιάσουν, περνώντας απ’ όλα τα δημιουργικά στάδια παραγωγής, μια εικαστική αφίσα. Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν (εν είδη σύντομων διαλέξεων) οι βασικές αρχές σύνθεσης της αφίσας, καθώς και οι στρατηγικές διαλόγου μεταξύ εικόνας, εικονοστοιχείων και κειμένου (τυπογραφίας). Συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη, το εργαστήριο θα ασχοληθεί επίσης, τόσο με ψηφιακά μέσα όσο και με αναλογικές πρακτικές. 

Στόχος είναι η καταγραφή και η δημιουργία εκείνων των οπτικών αφηγήσεων που αναδεικνύουν τον τόπο και την υλικότητά του, τους μύθους της πόλης, τις μετασχηματισμένες ταυτότητες των κατοίκων της, τις ροές των πληθυσμών ή ακόμα και τους ήχους του περιβάλλοντος… μέσα από την πειραματική χαρτογράφηση των μικροϊστοριών που εν τέλη συνθέτουν τη ρευστή Ελευσίνα.

Πληροφορίες:

Σάββατο 24/02

  • 11:00–14:00 & 15:00–20:00

Κυριακή 25/02 

  • 11:00–14:00 & 15:00–20:00

Εισηγητής:

Ο Γιώργος Ρυμενίδης είναι αρχιτέκτονας και, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου διδάσκει Οπτική Επικοινωνία & Αρχιτεκτονικές Αναπαραστάσεις, Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό, και Σύγχρονες Θεωρητικές Προσεγγίσεις της Αρχιτεκτονικής.

 

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του εργαστηρίου θα ανακοινώνεται κάθε Δευτέρα στα επίσημα κανάλια της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, της καλλιτέχνιδας και των συντελεστών του έργου.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο

Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα.
Ένα πολυεπίπεδο εκθεσιακό έργο από τη Βάνα Ξένου που αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας


Επίδειξη μόδας στο Σινέ Ελευσίς

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία που συνδυάζει την τέχνη της μόδας με την προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes