Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια – Εαρινή Ισημερία


Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια – Εαρινή Ισημερία

Το Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια επιστρέφει υπό την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, στις 19 Μαρτίου με μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία και το Μεγάλο Ψυχοσάββατο της Σαρακοστής, με κείμενα και δημοτικά τραγούδια για το θείο και το ανθρώπινο πάθος.

Συντελεστές

Έρευνα, επιλογή κειμένων, παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Συμμετέχουν:
Κατερίνα Παπαδοπούλου: τραγούδι
Πετρολούκας Χαλκιάς: κλαρίνο
Κώστας Τζίμας: τραγούδι
Ηλίας Υφαντίδης: τραγούδι – ποντιακή λύρα
Το μουσικό σχήμα «Νότιο Τόξο»:
Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι
Γιώργος Κοντογιάννης: λύρες
Κυριάκος Ταπάκης: ούτι
Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά
Το σύνολο ηπειρώτικης πολυφωνίας «Χαονία» και η Μαριάννα Τζίμα
(επιμέλεια: Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Αλίκη Γκανά)
Φωνητικό σύνολο από μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ: Σεβαστιανή Βλέτση, Εμμέλεια Δαμανάκη, Μαριάνθη-Ιππολύτη Κατσάρη, Χρυσή Τζάβλα, Δήμητρα Τσαγκαράκη, Βαρβάρα Τσιβίκη
Μέλη από τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής – Μαρία Ζιάκα).

 

Πληροφορίες

Είσοδος με προκράτηση θέσεων.* Στην παρούσα προκράτηση δεν συμπεριλαμβάνεται το αντίτιμο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο. Οι θεατές της εκδήλωσης θα καταβάλουν το αντίτιμο στο ταμείο του αρχαιολογικού χώρου κατά την είσοδό τους σε αυτόν, και στη συνέχεια ένας συνεργάτης της 2023 Ελευσίς θα φροντίζει για την εξυπηρέτησή τους.

Το Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια, εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία (21 Μαρτίου) και την Πασχαλινή περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών, με τραγούδια και κείμενα για το θείο και το ανθρώπινο πάθος.

Οι τελετουργικοί χοροί της Καππαδοκίας συναντούν τα ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια, τα οργανικά μοιρολόγια στο κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά προεκτείνονται στους βυζαντινούς ύμνους, και η ποντιακή λύρα του Ηλία Υφαντίδη συνοδεύει την πάλη του Διγενή με τον Χάροντα στα μαρμαρένια αλώνια.

Στον γεμάτο συμβολισμούς Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, οι αρχαίοι κομμοί και ο θρήνος της Δήμητρας για την «Κόρη»-Περσεφόνη συναντούν τα εγκώμια του Επιταφίου, το λαϊκό «Μοιρολόι της Παναγίας» και τα δημοτικά τραγούδια για τον Χάροντα και τον Κάτω Κόσμο. Παράλληλα, επειδή «ο ζωντανός ο χωρισμός παρηγοριά δεν έχει», οι λαϊκοί θρήνοι προεκτείνονται και στα τραγούδια της ξενιτιάς αλλά και στα τραγούδια του αποχωρισμού της νύφης στις γαμήλιες τελετουργίες.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο

Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα.
Ένα πολυεπίπεδο εκθεσιακό έργο από τη Βάνα Ξένου που αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes