Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το World Human Forum και την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας παρουσιάζει τη διάλεξη της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου με τίτλο «Κεντρικά σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού» που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 17:30 στο Σινέ Ελευσίς. Μία ομιλία αφιερωμένη στη μακραίωνη πορεία του Ελληνισμού, από την εποχή των Μυκηναίων έως τη σύγχρονη εποχή, αναδεικνύοντας τη διαχρονική του παρουσία, την πολιτιστική του επιρροή και τις ιστορικές κατακτήσεις που διαμόρφωσαν την ταυτότητά του.
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, θα αναλυθούν οι κύριοι πυλώνες της Ιστορίας του Ελληνισμού με έμφαση στη διάχυση της ελληνικής παρουσίας και γλώσσας στην ανατολική Μεσόγειο, στον Εύξεινο Πόντο, στην Αδριατική Θάλασσα και στη νότιο Ιταλία, καθώς και στην ανάπτυξη της ναυτιλίας που υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για την επέκταση του Ελληνισμού πέρα από τα γεωγραφικά του σύνορα. Επίσης, θα ερμηνευθούν σημεία της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου που διαμόρφωσαν την ιστορική του διαδρομή, καθώς και σημεία της νεότερης ιστορίας υπογραμμίζοντας τις κατακτήσεις του Ελληνικού κράτους.
Η Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955 και σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, στο οποίο υπηρέτησε σε θέσεις ΔΕΠ από το 1981 έως και το 2022. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει συμμετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με επτά ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας. Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, επί δεκάδες χιλιάδες ώρες, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Ελλάδα -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης- κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Την άνοιξη του 2016, δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας, ενώ έχουν δημοσιευθεί περί τα ογδόντα πέντε άρθρα και μελέτες της σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler σε πέντε βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ. Το 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.