H 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υποστηρίζει το έργο «Edible City Nature» που διοργανώνει η ομάδα Cultterra σε συνεργασία με το House of Arts (Βέσζπρεμ) στο πλαίσιο του Ecoculture Festival, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στο ARKOPOLIS, με στόχο την προώθηση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα συνεργατικό και καινοτόμο εγχείρημα που αναδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στην αστική ζωή και στη φύση με έμφαση στη βρώσιμη χλωρίδα των πόλεων. Μέσα από την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το έργο επανεξετάζει τη σχέση με το φυσικό περιβάλλον και αναγνωρίζει τη σημασία του για τη διατροφή και την καθημερινότητα.
Oι κύριοι άξονες του έργου είναι η έρευνα, η δημιουργική διαδικασία μαγειρέματος, οι εκθέσεις και οι παρουσιάσεις. Το κεντρικό ερώτημα είναι: Τελικά, μπορούμε να φάμε την πόλη μας; Σε συνεργασία με τοπικούς βοτανολόγους, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, μαθητές και πανεπιστημιακούς, πραγματοποιείται χαρτογραφική καταγραφή της βρώσιμης χλωρίδας σε περιοχές της Ελευσίνας (Ελλάδα) και στη Βέσζπρεμ (Ουγγαρία). Οι πληροφορίες που συλλέγονται από την έρευνα αξιοποιούνται για την ανάπτυξη συνταγών με τοπικά υλικά από τις δύο πόλεις. Το αποτέλεσμα θα είναι μια συνταγή που θα αποτελέσει κληροδότημα του έργου και σημείο αναφοράς για την τοπική γαστρονομία και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα αποτελέσματα όπως φωτογραφίες, βίντεο και συνταγές, θα παρουσιαστούν σε εκθέσεις στη Βέσζπρεμ και στη συνέχεια στην Ελευσίνα.
Η συνεργασία μεταξύ της Cultterra (Ελευσίνα) και του House of Arts (Βέσζπρεμ) είναι καθοριστική για τη συνέχιση και τον μετασχηματισμό των πολιτιστικών πρακτικών πέρα από το έτος του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Οι δύο ομάδες συνεργάστηκαν με σκοπό να δημιουργήσουν συνδέσεις μεταξύ των δύο πόλεων μέσω καλλιτεχνικών έργων. Η ανταλλαγή που επιτυγχάνεται μέσα από αυτές τις συνεργασίες αναδεικνύει σύγχρονες προκλήσεις για τον πολιτισμό, αλλά και την ανάγκη υιοθέτησης πιο φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών.
Λίγα λόγια για το Cultural Management Academy
Το έργο «Edible City Nature» αποτελεί το αποτέλεσμα/συνέχεια του προγράμματος ενίσχυσης ικανοτήτων (capacity building) «Κληρονομιά και Βιωσιμότητα» από την Ακαδημία Πολιτιστικής Διαχείρισης (Cultural Management Academy) 2023. Η CMA 2023 είναι ένα έργο της EUNIC Ρουμανίας, σε συνεργασία με την EUNIC Ελλάδας, την EUNIC Ουγγαρίας και τις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2023: Τιμισοάρα (Ρουμανία), Ελευσίνα (Ελλάδα) και Βέσζπρεμ-Μπάλατον (Ουγγαρία).
H EUNIC- European Union National Institutes for Culture (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι το δίκτυο των εθνικών πολιτιστικών ινστιτούτων και οργανισμών της Ευρώπης, με 36 μέλη από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Cultterra πήρε μέρος στο πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκε η Αγγελική Λαμπίρη από τη Διεύθυνση Πολιτιστικής Κατάρτισης της 2023 Ελευσίς. Το αποτέλεσμα του προγράμματος ήταν η πρόταση ενός έργου. Το «Edible City Nature» βραβεύτηκε με την πρώτη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα έργα που παρουσιάστηκαν. Το συνεργατικό έργο «Fabrikage» μεταξύ της Cultterra και της Asociatia Portic της Τιμισοάρα και την ΜΚΟ Csingervölgy της Άικα, βραβεύτηκε με τη δεύτερη θέση.