Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, φιλοξενούν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Γαλλικό θίασο σύγχρονου τσίρκου “Baraka”. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις 16 Δεκεμβρίου 2017 και θα διαρκέσουν ως τις 21 Ιανουαρίου 2018 και θα πραγματοποιηθούν στον χώρο απέναντι από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου. (goo.gl/V4xFww)
Η παράσταση του “Baraka” φιλοξενείται στην Ελευσίνα μετά από την Γαλλία και την Ιταλία, και θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο μέχρι και το Μάιο του 2018. Η παράσταση περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητα μέρη που συνδέονται μεταξύ τους μέσα από ένα ενιαίο έργο που χρησιμοποιεί στοιχεία τσίρκου, χορού, μουσικής και δραματουργίας, σωματικού θεάτρου, εναέριας και επίγειας ακροβατικής, δημιουργώντας ένα οδοιπορικό που διασχίζει ολόκληρη τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Ευρώπη.
Ως πόλη, η Ελευσίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο, με τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη. Ξεκινώντας από την ιδιαίτερη αυτή θέση που κατέχει η πόλη στο συλλογικό φαντασιακό, η Ελευσίνα 2021, σκοπεύει να εστιάσει σε μορφές λαϊκού θεάτρου, που δεν είναι τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα, όπως το σύγχρονο τσίρκο και το θέατρο δρόμου.
Μέσα από τη διασύνδεσή της με τη σύγχρονη Eυρωπαϊκή σκηνή στο χώρο του λαϊκού θεάτρου, η Ελευσίνα 2021 φιλοδοξεί να συστήσει στο Eλληνικό κοινό σύγχρονες τάσεις, πρακτικές και σημαντικές ομάδες του είδους. Η φιλοξενία της γαλλικής ομάδας σύγχρονου τσίρκου Baraka για δύο μήνες στην Ελευσίνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εστίασής μας στις λαϊκές μορφές θεάτρου.
Baraka: Δια-σχίζοντας την Ευρώπη και τη Μεσόγειο (Σεπτέμβριος 2017 – Μάϊος 2018)
Μια κοινότητα 14 ανθρώπων (καλλιτέχνες, τεχνικοί, σκηνοθέτης, μάγειρας, υπεύθυνος επικοινωνίας κλπ.) ταξιδεύει με τη σκηνή της στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, από τη Δύση μέχρι την Ανατολή. Μέσα από το οδικό τους ταξίδι και με όχημα ένα θέαμα και μία τέντα, η κοινότητα διασχίζει σύνορα, συναντιέται και συνομιλεί με διαφορετικούς ανθρώπους από τη Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Σε μια αόριστη, διαχρονική, αστεία, ποιητική τέντα, δύο τεχνικοί, τέσσερις ακροβάτες, ένας χορευτής, ένας τραγουδιστής και ένας μουσικός βρίσκονται πάνω στη σκηνή. Με ένα βαθειά ποιητικό και χιουμοριστικό τρόπο ζωγραφίζουν μια τοιχογραφία. Με σεβασμό και ελπίδα, μας προσκαλούν να αντιμετωπίσουμε τις πλούσιες και όμορφες διαφορές μας, ζωγραφίζοντας πάνω στον τοίχο ένα παγκόσμιο μήνυμα.
Ο τοίχος, παχύρευστος, χωρίζει, περικλείει, κρύβει. Από την άλλη, προστατεύει. Η παράσταση Baraka αμφισβητεί τις σχέσεις, τις διαφορές και τη συνύπαρξη. Τα όρια είναι τόσο προσωπικά όσο και παγκόσμια, όπως οι τοίχοι που χτίζουμε ή καταστρέφουμε.
Τα έσοδα της πρώτης παράστασης (Σάββατο 16 Δεκεμβρίου) θα δοθούν σε όσους έχουν πληγεί από την καταστροφική πλημμύρα στη Δυτική Αττική.