NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

V.A INITIATOR | Συλλογικό Επιμελητικό Κείμενο

Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με την Delta Pi Productions και τους φορείς Yellow Brick, Snehta Residency και Eight/Το Οχτώ διοργανώνει το Μυστήριο 19_Η Μύηση ως Διαδικασία στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας Visual Arts (V.A.) Initiator. Βασικός άξονάς του είναι προσέγγιση της μεθοδολογίας της “μύησης” με έναν μη γραμμικό τρόπο, καθώς για τους τρεις φορείς η σχέση “μυημένου/ης-μύστη” λειτουργεί αμφίδρομα και δημιουργικά, σε ανοιχτό διάλογο με την τοπική κοινωνία και την ιστορία της Ελευσίνας.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια περιπατητική παρουσίαση των έξι νέων καλλιτεχνικών έργων στο δημόσιο χώρο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Παγώνα Ζάλη (GR), Τίμοθυ Λασκαράτος (GR), Αιμιλία Λιόντου (ΑΤ), Μαρία Νικηφοράκη (GR), Eleni Mylona (CH), Kamila Szejnoch (PL), μια πρόσκληση που με τη σειρά της καλεί τους επισκέπτες σε μια συμμετοχική διαδικασία μύησης.

YELLOW BRICK 

Το Yellow Brick, μέσα από τις συνεργασίες και την ιστορία του, ενεργοποιεί τις ποικίλες μεθοδολογικές του πρακτικές στοχεύοντας σε μια ανοιχτή διαδικασία κατά την οποία η ταυτότητα του μυημένου (φιλοξενούμενου καλλιτέχνη) και του μύστη (Yellow Brick) εναλλάσσονται, αλληλοσυμπληρώνονται και επανα-νοηματοδοτούνται. Αυτή η πολλαπλή λειτουργία πραγματοποιείται όντας σε αντίθεση με την αυστηρή ιεραρχία που συχνά απαντάται στις παραδοσιακά-ορισμένες μυητικές πρακτικές. Στο πλαίσιο του προγράμματος “Visual Artists Initiator” (Artists Residency) η ομάδα του Yellow Brick επιχειρεί να δημιουργήσει νέες συνθήκες συνεργασίας και συνέργειας, οι οποίες επιθυμούν να διευρύνουν τα όρια της φιλοξενίας, ως έννοιας και πράξης. 

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τις μνήμες της πολυεπίπεδης ιστορίας της πόλης, η Aimilia Liontou (AT) ανακαινεί ένα μέρος από το δάπεδο του παλιού club IRIS, ορόσημου της πόλης της Ελευσίνας μέχρι την αρχή αυτής της χιλιετίας, δίπλα στην ακτή. 

Ορίζοντας ως σημείο εκκίνησης ένα ρομαντικό τόπο συνάντησης στην ακτή της Ελευσίνας, ο Τίμοθυ Λασκαράτος (GR) με την ομάδα Cultterra συν-γράφουν και ερμηνεύουν ένα πιθανό σενάριο αγάπης.

SNEHTA RESIDENCY

Η μεθοδολογία που ακολουθεί το Snehta Residency στο VA Initiator είναι η μετατόπιση της προσοχής από τον οικείο χώρο της πόλης στα ανοίκεια όριά της. Μέσα από έρευνα πεδίου οργανώθηκε μια διαδρομή βιωματικής παρατήρησης, μετατοπίζοντας την ομάδα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών από τον αστικό ιστό προς τα όρια της πόλης – εκεί που το δημόσιο συγχέεται με το ιδιωτικό και το παράνομο, εκεί που συναντιέται το φυσικό στοιχείο με τις βιομηχανικές δομές. Η ανάδειξη των αντιθέσεων που αποτυπώνονται στη χρονικότητα των υλικών, τη συνύπαρξη των σύγχρονων ερειπίων με τα αρχαία μνημεία, τα βίαια αποτυπώματα της ρήξης ανάμεσα στο βαθύ παρελθόν της περιοχής και την περιβαλλοντική καταστροφή της σε πείσμα της ζωής, ενθαρρύνει μη στερεοτυπικές αναγνώσεις της Ελευσίνας ως τόπου και σημαινόμενου.

Η Kamila Szejnoch (PL) αντλεί από την καλλιτεχνική της έρευνα παρεμβαίνοντας εικαστικά στο αστικό τοπίο μέσω μιας εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο. Μετατρέπει έναν παραμελημένο υπαίθριο χώρο δοκιμαστηρίου στην παραλία της Ελευσίνας σε έναν εφήμερο  “ναό”, έναν χώρο διαλογισμού, προσευχής και περισυλλογής. Με αυτή τη χειρονομία επαναδιαπραγματεύεται την έννοια της πίστης, ενσωματώνοντας στο έργο σημεία αναφοράς εκτός της ελληνικής και χριστιανικής κουλτούρας. 

Η Μαρία Νικηφοράκη (GR) εμπνέεται από τις αντιφάσεις της πόλης, από το δυστοπικό της ορίζοντα αλλά και τη συγκινητική επιμονή της ζωής σε αυτήν. Συλλαμβάνει και σκηνοθετεί μια χορογραφία που στέκει μετέωρη ανάμεσα στη γη και τον ουρανό. Το έργο της “Skywaver” συγκροτεί μια επιτελεστική συνύπαρξη ανθρώπινων και τεχνολογικών σωμάτων που αποδομεί τις παραδοσιακές τελετουργίες, επαναπροσδιορίζοντας την καλλιτεχνική της πρακτική ως πολιτική του χορού στο δημόσιο χώρο. 

EIGHT/ ΤΟ ΟΧΤΩ

Σκεπτόμενοι τη μύηση τη βλέπουμε ως εμπλοκή σε μια διαδικασία που πάντα μοιράζεται και πραγματοποιείται από κοινού. Μια διαδικασία που αμφισβητεί τη δύναμη της γνώσης και τα υπάρχοντα εργαλεία, καθώς επιδιώκει να θέσει νέα ερωτήματα σχετικά με τις καλλιτεχνικές στρατηγικές σήμερα και να επανεξετάσει τη σχέση πλαισίου και περιεχομένου. Μια συνεχής, μη γραμμική υβριδική διαδικασία που μπορεί να λάβει διαφορετικές μορφές, όπως καλλιτεχνική πρακτική, θεωρητικός λόγος, κοινωνική δράση, άτυπες στιγμές συλλογικής μελέτης και αστική έρευνα. Μια μελέτη που επινοεί τη δική της μεθοδολογία.

Η Πέγκυ Ζάλη (GR) ξεκινάει την έρευνα της από ένα φεμινιστικό φανζίν της περιοχής  και το διατυπώνει σε δυο χειρονομίες. 

Η Eleni Mylona (CH) κάνει μια ηχητική περφόρμανς, αποτέλεσμα της διαδικασίας διαμονής και συνδιαλλαγής της με την πόλη της Ελευσίνας και τους ανθρώπους της, τις ατμόσφαιρες και τις αισθήσεις της.

Χάρτης Περιπατητικής Διαδρομής

Σύντομα Βιογραφικά Καλλιτεχνών 

Σύντομα Βιογραφικά Επιμελητών 

Δελτίο Τύπου 

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME






Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο

Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα.
Ένα πολυεπίπεδο εκθεσιακό έργο από τη Βάνα Ξένου που αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes