Στα πλαίσια της διάδοσης του οράματος της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, η Ελευσίνα 2021 κάλεσε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να ενωθούν όλοι μαζί για να διεκδικήσουν την Ελευσίνα του μέλλοντος.
Στις 6 Ιουνίου το απόγευμα 150 παιδιά ΣΤ΄ τάξης από 9 Δημοτικά σχολεία της Ελευσίνας και της Μαγούλας φορώντας τα μπλουζάκια ‘Στηρίζω την Ελευσίνα 2021’ έπαιξαν ένα σπονδυλωτό παιχνίδι με 10 σταθμούς και τίτλο «Ανακαλύπτω τους θησαυρούς της πόλης μου». Το Παλιό Ελαιουργείο ζωντάνεψε για άλλη μια φορά από το κέφι και τη ζωντάνια των παιδιών της Ελευσίνας. Με τη στήριξη των Εθελοντών Θριασίου ένα μεγάλο μέρος του ανενεργού εργοστασίου μεταμορφώθηκε σε χώρο μάθησης και παιχνιδιού. Με απλά εποπτικά υλικά ζωντάνεψαν σημαντικά τοπόσημα της πόλης και με τη συνεργασία των τοπικών εθνοπολιτιστικών συλλόγων αποκαλύφθηκε το ανθρώπινο πολυποίκιλο δυναμικό της. Σε κάθε σταθμό οδηγούνταν, αφού πρώτα είχαν λύσει τον αντίστοιχο γρίφο.
Στον «σταθμό» Παλιό Ελαιουργείο-Σαπωνοποιείο, έναν ανενεργό βιομηχανικό χώρο, τα παιδιά έμαθαν την ιστορία του και ζωγράφισαν το μέλλον του. Στον Λαογραφικό Σύλλογο «Αδράχτι» γνώρισαν τη σχέση του σίτου με την Ελευσίνα και την λαογραφία του ψωμιού κατασκευάζοντας κεντητή κουλούρα για την Ελευσίνα του 2021. Στην Ένωση Κρητών Ελευσίνας γεύτηκαν παξιμάδι με ντομάτα, γραβιέρα και ελιές, χαρακτηριστικά από την πλούσια μεσογειακή διατροφή της Κρήτης. Ο χοροδιδάσκαλος από τον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας τους έμαθε να χορεύουν τον ομάλ, έναν ποντιακό χορό στα έξι βήματα, με ζωντανή μουσική από νταούλι και λύρα, ενώ ταυτόχρονα κεράστηκαν από ένα μήλο καραμελωμένο. Στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας αναπαράστησαν με πηλό το «Ελευσινιακό Ανάγλυφο» με τον Τριπτόλεμο, την Δήμητρα και την Περσεφόνη. Στον σταθμό του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας τα παιδιά αντιστοίχισαν καρτελίτσες με αυθεντικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης που είχαν φέρει μαζί τους οι μικρασιάτες πρόσφυγες και κεράστηκαν τυροπιτάκι.
Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης κατασκεύασαν με ανακυκλώσιμα υλικά τρένο πάνω στο οποίο κατέγραψαν σε τέσσερις ευρωπαϊκές γλώσσες αξίες, τις οποίες μεταφέρει η Ελευσίνα στην Ευρώπη. Στις Εκκλησίες της Ελευσίνας ένωσαν τα κομμάτια ενός μεγάλου πάζλ με τους κυριότερους ναούς της πόλης. Στον Αισχύλο, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σεϊτάνης και η δασκάλα Θάλεια Καλιαντά μύησαν τους μικρούς μας φίλους στην αρχαία τραγωδία. Τα παιδιά απάγγειλαν χορικό από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου φορώντας στολή και μάσκα. Στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο έπαιξαν σκυταλοδρομία για να καταλάβουν τη λειτουργία του υδραγωγείου που ύδρευε την Ελευσίνα από τις πηγές της Πάρνηθας.
Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με την βράβευση των μαθητών στο θέατρο των Αισχυλείων. Ακολούθησε εκδήλωση με μουσικοχορευτικά δρώμενα από πέντε δημοτικά, ενώ το σκηνικό αποτελούσαν εικαστικά έργα από τα νηπιαγωγεία Ελευσίνας και Μαγούλας.
Στην παράσταση η ΣΤ΄ τάξη από το 4ο Δ.Σ. Ελευσίνας με τη δασκάλα του Ισιδώρα Καμπόλη παρουσίασε σκηνές από τον αθάνατο ελληνικό κινηματογράφο: «Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει» και «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης».
Το 2ο Δ.Σ. Ελευσίνας τραγούδησε το «Ποδήλατο» των Χ. Νικολόπουλου και Άρη Δαβαράκη με παραλλαγή των στίχων. Ένα ποδήλατο, έμβλημα της Ελευσίνας, κυκλοφορεί στην πόλη και ονειρεύεται να κάνει την Ελευσίνα κέντρο της Ευρώπης. Η ιδέα και υλοποίηση της παρουσίασης έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Η Δ΄ τάξη του 5ου Δ.Σ. Ελευσίνας παρουσίασε την ηχοϊστορία με δραματοποίηση και αυτοσχέδια μουσικά όργανα από παλιά μέταλλα, που είχε τίτλο «Ένας δράκος… χεβιμεταλλάς». Ένας δράκος ανακαλύπτει κάποια στιγμή τη μουσική. Ψάχνει παντού να βρει τον τρόπο να μάθει μουσική. Λέτε στην Ελευσίνα να τον βρει; Το κείμενο έγραψε και απάγγειλε η δασκάλα Ιουλία Δρετάκη, ενώ την μουσική επένδυση και διδασκαλία έκανε η μουσικός Δέσποινα Λάσκου. Η ηχοϊστορία παρουσιάστηκε από τα ίδια παιδιά στο 4οΠανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης την Άνοιξη του 2016 και απέσπασε το 1ο Βραβείο της Επιτροπής.
80 περίπου μαθητές και μαθήτριες από το 7ο Δ.Σ. Ελευσίνας παρουσίασε το τραγούδι «Η ζωή είναι ωραία» σε μουσική Νικόλα Πιοβάνι και ελληνικούς στίχους Κώστα Φασουλά από την ιταλική δραματική κωμωδία «La Vitta e Bella» του Ρομπέρτο Μπενίνι. Τα παιδιά ερμήνευσαν το τραγούδι και στη Νοηματική Γλώσσα. Η Ελευσίνα θέλει να στείλει στην Ευρώπη το μήνυμα ότι σέβεται τη διαφορετικότητα. Τη διδασκαλία του τραγουδιού και της νοηματικής έκανε η μουσικός Δέσποινα Λάσκου.
Τέλος το 10ο Δ.Σ. Ελευσίνας με το μουσικό του Δημήτρη Ανδρώνη ερμήνευσε δύο τραγούδια σε σύνθεση Δημήτρη Ανδρώνη. Το πρώτο αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης με την προτροπή να μάθουν στη ζωή να αγωνίζονται, ενώ το δεύτερο με τον τίτλο «Ελευσίνα θεά» αφιερωμένο στην αγαπημένη τους πόλη. Οι στίχοι του δεύτερου τραγουδιού είναι της Βούλας Παπαϊωάννου, δασκάλας του ίδιου σχολείου. Το τραγούδι γράφτηκε το 1996 για μια σχολική γιορτή. Έκτοτε έχει περάσει από τα χείλη εκατοντάδων μαθητών, για να κουβαλούν μαζί τους μικρές σταλαγματιές από την ιστορία της πόλης τους, για να σώσουν αυτό που απομένει. Είχε χρησιμοποιηθεί και στην εγκατάσταση «Ανθρώπων ίχνη» του Μάριου Σπηλιόπουλου στον χώρο του Ελαιουργείου το 2008.
Το κοινό καταχειροκρότησε τα 150 παιδιά σε όλες τις φάσεις της εκδήλωσης και οι διοργανωτές εισέπραξαν τα πιο θετικά σχόλια. Πολλοί διατύπωσαν την προτροπή να επαναληφθεί και άλλες φορές μια τέτοιας εμβέλειας εκδήλωση, που έφερε τα σχολεία τόσο κοντά μεταξύ τους και τόσο κοντά στο όραμα της Ελευσίνας.
Τον σχεδιασμό, συντονισμό και υλοποίηση του παιχνιδιού και της εκδήλωσης είχαν αναλάβει ως ομάδα οι: Αλεξάνδρα Τσίγκου (Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Δυτικής Αττικής), Γωγώ Σταματοπούλου (Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας ΔΠΕ Δυτικής Αττικής), Δέσποινα Λάσκου (Μουσικός 5ου, 2ου, 7ου Δ.Σ. Ελευσίνας) και Ιουλία Δρετάκη (Δασκάλα 5ου Δ.Σ. Ελευσίνας).