NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Τα νέα της Ελευσίνας 2021 Vol. 2

Και ενώ περιμένουμε τα αποτελέσματα της προκήρυξης για τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ανώνυμης εταιρείας «Ελευσίνα 2021», η ομάδα της Ελευσίνας 2021 συνεχίζει τις συναντήσεις με τους επιμελητές του καλλιτεχνικού προγράμματος, σχεδιάζει τις πρώτες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2017, συμμετέχει σε σεμινάρια σχετικά με Ευρωπαϊκά προγράμματα και με εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και ταξιδεύει σε συνέδρια, φεστιβάλ, διεθνείς εκθέσεις και ομιλίες, ανταλλάσσοντας γνώσεις και μεταδίδοντας το όραμα της Ελευσίνας 2021.

Συμμετείχαμε…

  • στο τριήμερο workshop Fundraising που διοργάνωσε από τις 17 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου το Heritage Management Organization. 14 συμμετοχές από 8 διαφορετικές χώρες (Βέλγιο, Βιετνάμ, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Τουρκία), ανάμεσά τους και η Ελευσίνα 2021, πήραν μέρος στο τριήμερο workshop Fundraising. Τρεις μέρες γεμάτες ενδιαφέρουσες και χρήσιμες παρουσιάσεις, διαλέξεις και διαδραστικές ασκήσεις πάνω στο crowdfunding, τις χορηγίες και τις δωρεές υπό την καθοδήγηση των  Linda C. Hartley και Jennifer E. Herring, συμβούλων σε θέματα χρηματοδοτικής στρατηγικής για μεγάλα ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Μετά από πρόσκληση που απευθύναμε στις ομάδες άλλων ΠΠΕ και υποτροφιών που προσέφερε το Heritage Management Organization, η Mairin Doddy, δημοτική σύμβουλο του Galway, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2020, ήρθε στην Ελευσίνα για να παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά, η επίσκεψή της ήταν μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και να συζητήσουμε πιθανές συνεργασίες ανάμεσα στο Galway 2020 και την Ελευσίνα 2021.
  • στο νέο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών “Plateaux Media” με θέμα «Ο πολιτισμός ως παράγοντας ελκυστικότητας του πλαισίου ζωής και μοχλός της οικονομικής αξίας». Η Κέλλυ Διαπούλη συμμετείχε στη διαδραστική αυτή συζήτηση μαζί με τον Χάρη Μπίσκο (αρχιτέκτονα και υπεύθυνο για το συντονισμό της πλατφόρμας συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων), τον Yvan Detraz (αρχιτέκτονα και διευθυντή της κολεκτίβας Bruit du frigo) και   τον Simon Laisney (γενικό διευθυντή της οργάνωσης Plateau Urbain), απαντώντας σε ερωτήματα όπως: Πώς ο πολιτισμός ενδυναμώνει την ελκυστικότητα και την ταυτότητα της επικράτειας;  Πώς συντελεί στην ακτινοβολία και την ανάπτυξη της πόλης; Λίγες ώρες πριν εγκαινιαστεί το media πλατό στο Γαλλικό Ινστιτούτο, οι Γάλλοι εισηγητές της εκδήλωσης Yvan Detraz και ο Simon Laisney επισκέφθηκαν την Ελευσίνα. Η Κέλλυ Διαπούλη, ο Γιώργος Αλεξάνδρου και η Πέγκυ Τσολακάκη τους σύστησαν την πόλη μέσα από έναν περίπατο στο Συνοικισμό, στα Ποντιακά, στο παραλιακό μέτωπο, στον Κρόνο, στο Ελαιουργείο, στα Συμιακά, εξηγώντας παράλληλα το σκεπτικό του προγράμματός μας.  Την επόμενη μέρα το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας οργάνωσε ένα εργαστήριο αποκλειστικά για τους επιμελητές του καλλιτεχνικού προγράμματός μας και τους Γάλλους προσκεκλημένους τους, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν μορφές συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ μας.

Ταξιδέψαμε…

  • στο Παρίσι και πιο συγκεκριμένα στο προάστιο Μοντρέιγ του Παρισιού, με αφορμή το  αφιέρωμα “Un Souffle Grec” («Μια ελληνική ανάσα») που διοργάνωσε το Nouveau Théâtre de Montreuil. Η σκηνή του θεάτρου φόρεσε ελληνικά χρώματα και μετατράπηκε σε μια ελληνική ταβέρνα που σκοπό είχε να προβληματίσει το κοινό πολιτικά, κοινωνικά και αισθητικά μέσα ένα μεικτό θέαμα με περφόρμανς, συζητήσεις και ρεμπέτικα τραγούδια, που ξεσήκωσαν το κοινό να χορέψει. Στο αφιέρωμα συμμετείχαν καλλιτέχνες, φοιτητές, ακτιβιστικές οργανώσεις, στοχαστές και επαγγελματίες της Ελληνικής και Γαλλικής πολιτικής και πολιτιστικής σκηνής. Η Ελευσίνα 2021 συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Η Ελλάδα σε κρίση: ένα εργαστήριο πειραματισμού, το σημάδι μιας Ευρώπης που βρίσκεται σε αναταραχή», κατά τη διάρκεια της οποίας  η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021 Κέλλυ Διαπούλη σκιαγράφησε τον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης ελληνικής σκηνής και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη υποστήριξης και ενδυνάμωσης του ανεξάρτητου χώρου, ο οποίος αποτελεί τη βάση της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής. Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Ελευσίνιος Χρήστος Πέππας, ο οποίος υπηρετεί ως Ακόλουθος Τύπου στην Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι. Τέλος, με αφορμή την επίσκεψή της στο Παρίσι, η Κέλλυ Διαπούλη είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των Γαλλικών πολιτιστικών οργανισμών Office National de la Diffusion Artistique (ONDA), La Belle Ouvrage και Nature Addicts Fund, στις οποίες συζητήθηκαν οι δράσεις Atelier Mobile και Nature Addicts Fund Academy που θα πραγματοποιηθούν στην Ελευσίνα το Μάιο.
  • στο Βερολίνο για την 51η ITB Berlin 2017, τη μεγαλύτερη Διεθνή Τουριστική Έκθεση στον κόσμο, όπου η Ελευσίνα 2021 είχε την πρώτη της διεθνή παρουσία ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, συμμετέχοντας με την Περιφέρεια Αττικής στον εκθεσιακό χώρο του Ε.Ο.Τ. Μαζί με την Περιφέρεια Αττικής συνεργαστήκαμε από κοινού για την προβολή των δράσεων, του οράματος και το καλλιτεχνικού προγράμματος της Ελευσίνας 2021, τόσο σε επαγγελματίες του πολιτισμικού τουρισμού, όσο και στο ευρύ κοινό που επισκέφτηκε την έκθεση. Επίσης, συνομιλήσαμε με το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Γερμανίας, διερευνώντας τρόπους συνεργασίας για την προσέλκυση του γερμανικού κοινού στην Ελευσίνα και συναντήσαμε με ιδιαίτερη χαρά τις παρουσιάσεις των φετινών Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, της Πάφου και του Ώρχους, τα περίπτερα των οποίων κατείχαν περίοπτη θέση.

Υποδεχτήκαμε…

  • εκπροσώπους από 10 ερευνητικές ομάδες του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Η ομάδα μας τους σύστησε την πόλη μέσα από ένα περίπατο στο Συνοικισμό και στην Κάτω Ελευσίνα, εξηγώντας παράλληλα το σκεπτικό του προγράμματός μας και το όραμα της Ελευσίνας 2021.  Στόχος της επίσκεψης ήταν η διασύνδεση των καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων του Κέντρου που αφορούν κυρίως στη χρήση νέων  τεχνολογιών και  ψηφιακών μέσων με διάφορες δράσεις του καλλιτεχνικού μας προγράμματος.
  • τον επιμελητή του “Nature Addicts Academy”  Stephane Verlet – Bottero, ο οποίος επισκέφτηκε την Ελευσίνα προκειμένου να κανονίσουμε το τελικό περιεχόμενο και τη μορφή της Ακαδημίας που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στην Ελευσίνα με θέμα τη σύνδεση τέχνης και περιβάλλοντος και θα συγκεντρώσει καλλιτέχνες από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Μαζί με τους επιμελητές μας Γιώργο Αλεξάνδρου, Κωνστάντια Μάνθου και Έλενα Συμεωνίδου, ο Stephane Verlet – Bottero  επισκέφτηκε γειτονιές της πόλης όπως το Συνοικισμό, τα Ποντιακά, τα Συμιακά και γνώρισε από κοντά πρωτοβουλίες κατοίκων της πόλης που αφορούν την αστική γεωργία. Μετά το Κάσσελ, την Βενετία και τη Βασιλεία, το Ίδρυμα Nature Addicts Fund (NA! Fund) επέλεξε την Ελευσίνα ως το επόμενο τόπο διεξαγωγής και μελέτης του ετήσιου εργαστηρίου «Academy» που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 22 μέχρι τις 27 Μαΐου.  Το εργαστήριο φέρνει κοντά νέους καλλιτέχνες από την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία που εστιάζουν στη βιωσιμότητα. Στόχος της Ακαδημίας είναι να μετατρέψει την Ελευσίνα σε τόπο ζυμώσεων γύρω από τη σύγχρονη προβληματική της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας εν γένει, προσφέροντας παράλληλα τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να προκύψουν ιδέες για έργα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού μας προγράμματος.
  • τη Frauke Wilhelm, επιμελήτρια του πρότζεκτ «Golden City» από τη Βρέμη, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα για τις ανάγκες του έργου «Golden City» που θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα από τις 10 Ιουνίου μέχρι τις 16 Ιουλίου. Στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει ένα ζωντανό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, φέρνοντας κοντά τους κατοίκους της Βρέμης και της Ελευσίνας. Η επιμελήτρια και performer Frauke Wilhelm μαζί με τον Adrian Frieling και τις «Αδέσποτες σκύλες» περιηγήθηκαν σε κεντρικά σημεία αλλά και στις γειτονιές της Ελευσίνας και είχαν σειρά συναντήσεων με φορείς της πόλης όπως το Λαογραφικό Σύλλογο «Αδράχτι», το Σύλλογο Μικρασιατών, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, την Κινηματογραφική Λέσχη, τον κύριο Γιάννη Καλομενίδη, προκειμένου να γνωρίσουν τη δράση τους και να συνεργαστούν για την υλοποίηση του έργου.
  • Την εικαστικό Μαρία Οικονομοπούλου, η οποία μετά από τη δράση Growing Ground (bit.ly/2mCSfzC), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, επέστρεψε στην Ελευσίνα και συνάντησε κάποιους από τους κατοίκους που συμμετείχαν στη δράση όπως τον μαστρο-Γιώργο, την Ιλιριάνα, την Χρυσούλα, την κυρία Πόπη. Στα χέρια της κρατούσε το ολλανδόφωνο περιοδικό Λυχνάρι, στο οποίο ο μαστρο-Γιώργος ήταν στο εξώφυλλο. Με αφορμή την εικαστική δράση Growing Ground, το τελευταίο τεύχος του περιοδικού είναι αφιερωμένο στη… «σιωπηλή» δύναμη της Ελευσίνας και στον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME






Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο

Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα.
Ένα πολυεπίπεδο εκθεσιακό έργο από τη Βάνα Ξένου που αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes