NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Συνέντευξη Τύπου «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2030»

Αφορμή για έντονο και δημιουργικό προβληματισμό αποτελεί το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για την περιφερειακή πολιτική του σύγχρονου πολιτισμού, η οποία δεν μπορεί παρά να αναπτυχθεί την ερχόμενη δεκαετία 2020-2030. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 στην Ελευσίνα παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κας Μυρσίνης Ζορμπά, του Δημάρχου Ελευσίνας κ. Τσουκαλά, της Προέδρου του ΔΣ της Εταιρείας «Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» κας Σοφίας Αυγερινού – Κολώνια και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης κας Κέλλυς Διαπούλη.

Στην συνέντευξη, η οποία παρουσίασε το Πρόγραμμα «Πολιτισμός 2030» και τη διεθνή συνάντηση “Culture2030”, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα στις 8-11 Νοεμβρίου 2018 τονίστηκε η αναγκαιότητα να μπορέσει η Περιφέρεια της Χώρας να αποτελέσει τον μοχλό της πολιτισμικής ανάπτυξης και της κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής».

Συγκεκριμένα:

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά στην ομιλία της για το πρόγραμμα και την Συνάντηση «Πολιτισμός 2030» τόνισε:

«Η Ελευσίνα που ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 μάς προκαλεί να αναρωτηθούμε όχι μονάχα για εκείνη τη χρονιά αλλά για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία:  Πώς η Περιφέρεια, κάθε Περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει μοχλό πολιτισμικής ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής.Περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού δεν μπορεί παρά να έχει το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη δεκαετία 2020-’30. Τα ζωντανά κύτταρα πολιτισμού της περιφέρειας που ήδη λειτουργούν σε πολλούς τομείς, χρειάζεται να δυναμώσουν και να ενισχυθούν. Στόχος μας η ανάπτυξη ενός περιφερειακού δικτύου που θα λειτουργεί με αυτονομία, ισοτιμία και εξωστρέφεια για να εκφράζει, να αναδεικνύει και να  συγκροτεί τις δικές του τοπικές πολιτισμικές στοχεύσεις και να μην αναπαράγει ένα κεντρικό υδροκεφαλικό μοντέλο σε κακέκτυπες παραλλαγές».

Συγκεκριμένα για την Ελευσίνα είπε τα εξής:

  • Η κατεύθυνση της πολιτισμικής πολιτικής δεν μπορεί παρά να είναι συμμετοχική.
  • Επίσης δεν μπορεί παρά να είναι συμπεριληπτική: να λαμβάνει υπόψη της (και πιθανώς να διαμορφώνεται) με βάση το τι θεωρείται πολιτισμός (και τέχνη) από διαφορετικές κοινωνικές/πληθυσμιακές ομάδες.
  • Είναι κρίσιμο κατά τη γνώμη μας να διαμορφωθεί μια πολιτική που θα καταπολεμάει στην πράξη τις διακρίσεις: φυλής, έθνους, φύλου, ηλικίας κλπ. Αλλά και τις ανισότητες, αυτές που αφορούν την οικονομική, την κοινωνική καθώς και την περιφερειακή κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Τσουκαλάς στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της Συνάντησης «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2030» για την ανάπτυξη των πολιτιστικών υποδομών των Δήμων και γενικότερα για τον πολλαπλασιασμό των δράσεων που θα φέρουν πιο κοντά τους δημότες με τα πολιτιστικά δρώμενα. Αναφορικά με την «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» αναγνώρισε το έργο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου όπως επίσης και του ανθρώπινου δυναμικού της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου και σημαντικού προγράμματος και εξέφρασε την πεποίθησή του για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων υποδομών που αφορούν την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης κ. Σοφία Αυγερινού Κολώνια τόνισε ότι η Ελευσίνα είναι ένας τόπος όπου ιστορικά η αειφορία έγινε τρόπος ζωής. Για τούτο τα μηνύματα πολιτισμού που εκπέμπει  η Ελευσίνα 2021 είναι πανανθρώπινα και επίκαιρα.  Συναντώνται και συντονίζονται  με αυτά της Παγκόσμιας Ημέρας των Πόλεων, καθώς κλείνει ο Οκτώβρης, που αφορούν στην ανθεκτικότητα των πόλεων ως συστατικό της βιώσιμης ανάπτυξής τους, όπως αυτή ορίζεται από τους Στόχους  του 2030. Σε μια τέτοια προοπτική ανάγονται ορίζοντες επικοινωνίας και συνεργασίας της πόλης μας με πόλεις της χώρας, της Ευρώπης, του κόσμου.

Όταν λέμε ανθεκτικότητα, εννοούμε την ικανότητα των πόλεων να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσεων, που αφορούν στις κοινωνικές και οικονομικές  συνθήκες,  στους  θεσμούς διακυβέρνησης και στο περιβάλλον. Ο πολιτισμός αποτελεί έναν ιδιαίτερης σημασίας και υψηλής αξίας συντελεστή της κοινωνικής ανθεκτικότητας, για αυτό και η συμβολή της Ελευσίνας 2021 είναι ανεκτίμητη. 

Ειδικότερα για το έργο που συντελείται τόνισε ότι το έργο της Εταιρείας και ιδιαίτερα του Διοικητικού της Συμβουλίου, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και αυτό γιατί πρέπει να συνθέσουμε σε σύντομο χρόνο πολλά δεδομένα  και να υπερβούμε διαδικαστικές δυσκολίες, που προέρχονται από το θεσμικό πλαίσιο και την συγκυρία, που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία  χρόνια.

Εντούτοις σημαντικά βήματα πραγματοποιούνται με την αμέριστη  στήριξη του ΥΠΠΟΑ , του Δήμου και των χορηγών μας, του Υπουργείου Εργασίας και ιδιαίτερα του ΟΑΕΔ, των αφοσιωμένων στελεχών της αρχαιολογικής υπηρεσίας, του προσωπικού της Εταιρείας που εργάζεται με αυτοθυσία και αφοσίωση για την υλοποίηση, ιδιαίτερα των καλλιτεχνικών προγραμμάτων, των κατοίκων της Ελευσίνας που έχουν αγκαλιάσει με  ιδιαίτερη αγάπη το πρόγραμμα της ΠΠΕ2021.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ελευσίνας 2021 κ. Κέλλυ Διαπούλη τόνισε ότι η διαδικασία επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, ανέδειξε πολύ καθαρά την επιθυμία της ελληνικής περιφέρειας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμικού γίγνεσθαι.  Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 14 πόλεις της περιφέρειας επένδυσαν χρόνο, σκέψη, ενέργεια, διέθεσαν οικονομικούς, ανθρώπινους και συμβολικούς πόρους στη διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η απονομή του τίτλου στην Ελευσίνα δε σημαίνει ότι η υπόλοιπες πόλεις αποκλείονται από τα οφέλη μιας τέτοιας διοργάνωσης. Αντίθετα, θα έλεγα ότι είναι υποχρέωση όχι μόνο της Ελευσίνας, αλλά κάθε Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, να λειτουργήσει ως μοχλός πολιτισμικής ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο, να δημιουργήσει πεδίο συνεργασιών με την υπόλοιπη επικράτεια, να προκαλέσει ζυμώσεις αναφορικά με την πολιτισμική ανάπτυξη όλης της χώρας. Το Πρόγραμμα «Πολιτισμός 2030» αποτελεί την κεντρική πρόταση της Ελευσίνας 2021 σε αυτόν τον τομέα, μία πρόσκληση συνεργασίας προς όλες τις ελληνικές πόλεις, αλλά και όλους τους εμπλεκομένους του πεδίου της πολιτισμικής παραγωγής.       

Στηρίζεται σε δύο διαπιστώσεις που αποτέλεσαν για εμάς βασικά δεδομένα της διαμόρφωσης της στρατηγικής και εν τέλει της πρότασής μας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πρώτον, στο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτισμική και πολιτιστική ανάπτυξη χωρίς πρωτότυπη δημιουργία. Και δεύτερον, στο δεδομένο ότι στην Ελλάδα, η πρωτότυπη δημιουργία συγκεντρώνεται στη μεγάλη πλειοψηφία της στο κέντρο της Αθήνας και από εκεί μεταφέρεται στην περιφέρεια. Έτσι, διαμορφώνεται ένα πολιτισμικό πεδίο που διαιωνίζει τη διάκριση – με πραγματικούς και συμβολικούς όρους – κέντρου και περιφέρειας, πρωτεύουσας και επαρχίας. Διαιωνίζει τη διάκριση μεταξύ ενός «υποψιασμένου» κοινού της πρωτεύουσας, με πρόσβαση στην πρωτοπορία, στον πειραματισμό, σε πολιτισμικές πρακτικές που συνομιλούν με άλλα κέντρα του κόσμου και ενός «επαρχιακού» κοινού, ετερόφωτου και καταδικασμένου να τροφοδοτείται για τις νέες εξελίξεις απ’ έξω και με χρονική καθυστέρηση. Έτσι, η περιφέρεια καθίσταται για τους δημιουργούς κυρίως τόπος επίσκεψης και σε ελάχιστες περιπτώσεις τόπος μόνιμης διαμονής. Αυτό με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα ότι οι προβληματισμοί, οι επιθυμίες και οι νοοτροπίες των τοπικών κοινωνιών δε βρίσκουν χώρο έκφρασης στις σύγχρονες πολιτισμικές πρακτικές. Δε μετέχουν δηλαδή ισότιμα στη διαμόρφωση του αφηγήματος της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, στην εικόνα που έχουμε τόσο εμείς για τον εαυτό μας, όσο και οι άλλοι για εμάς, και που εν τέλει καταλήγει σε μία αποδυνάμωση τόσο της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, όσο και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Το γεγονός ότι οι δημιουργοί είναι κυρίως επισκέπτες στην περιφέρεια δημιουργεί ταυτόχρονα και μία απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους και τους φορείς που παράγουν πολιτισμό και πολιτικές για τον πολιτισμό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του χώρου. Η Συνάντηση «Πολιτισμός 2030: Είναι η Τέχνη Πρωτεύουσα;» στοχεύει να δημιουργήσει ένα φυσικό χώρο γνωριμίας και ανταλλαγής ανάμεσα σε αυτούς τους κόσμους. Γι’ αυτό, μιλάμε για «Συνάντηση» και όχι για «Συνέδριο». Και γι’ αυτό είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνει τη γνωριμία και την ανταλλαγή των συμμετεχόντων, περιλαμβάνοντας όχι μόνο ομιλίες και ομάδες εργασίας, αλλά «Συμπόσια» με τους καλλιτέχνες, «Δράσεις που αλλάζουν την πόλη» και στο τέλος της κάθε μέρας έξοδο ή περίπατο στις γειτονιές της πόλης, ώστε να συνεχιστεί η γνωριμία μεταξύ των συμμετεχόντων σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα.

Μέσα από αυτό το εντατικό τετραήμερο πρόγραμμα συζητήσεων και ανταλλαγής, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη κατευθύνσεων, καλών πρακτικών και συνεργασιών που στοχεύουν στην αειφόρο πολιτισμική ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων.

Μετάβαση στην Euphoria

Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης εστιάζει στην τέχνη και τον πολιτισμού ως βασικούς παράγοντες της αειφόρου ανάπτυξης. Επιχειρεί να προσδιορίσει τη μορφή και το περιεχόμενο της δημόσιας κουλτούρας σήμερα,  αντιμετωπίζοντας την τέχνη ως οργανικό στοιχείο της καθημερινότητας της πόλης και συνδέοντάς τη με όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με τον όρο «EUphoria (ΕΥ-φορία)» εννοούμε τη θετική αλλαγή που μπορεί να επιφέρει η τέχνη και ο πολιτισμός στην καθημερινότητα της πόλης. Ακολούθως, η Euphoria εξειδικεύεται στις εξής 3 Κεντρικές Θεματικές: EUnivronment (Τέχνη και Περιβάλλον), EUrbanisation (Τέχνη και Κοινωνία), The EU Working Classes (Τέχνη και Εργασία).  Το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 δεν είναι μια σειρά εκδηλώσεων, αλλά ένα συνεκτικό έργο σε εξέλιξη, το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη από την περίοδο της υποψηφιότητας και εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας προς το 2021. Στοχεύει να οικοδομήσει νέους πολιτισμικούς θεσμούς, νέες δεξιότητες και νέες πολιτισμικές συνήθειες στην πόλη. Σε κάθε μία από τις 3 Κεντρικές Θεματικές οικοδομούμε τουλάχιστον ένα νέο θεσμό, ο οποίος φιλοδοξούμε να μείνει ως κληρονομιά στην πόλη μετά το 2021. Όλα τα υπόλοιπα προγράμματα και έργα της εκάστοτε Θεματικής λειτουργούν ενισχυτικά στην οικοδόμηση του βασικού θεσμού αυτής.  

Από τα τέλη Μαρτίου 2017, οπότε και στελεχώθηκε η Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση, και μέχρι σήμερα ήδη σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε τρεις τέτοιους θεσμούς: το Φεστιβάλ Συνοικισμός, το Πρόγραμμα Culture 2030 (Πολιτισμός 2030) και το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών (Artists in Residence).

To Φεστιβάλ Συνοικισμός, η πρώτη έκδοση του οποίου πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018, είναι ο βασικός θεσμός της Θεματικής EUrbanisation. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ σύγχρονων παραστατικών κυρίως τεχνών, που θεματικά εστιάζει στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής μας, ενώ γεωγραφικά επιδιώκει να δημιουργήσει ένα χώρο διαλόγου ανάμεσα στην περιοχή των Βαλκανίων και του Αραβικού κόσμου με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το Πρόγραμμα «Culture 2030»

Το Πρόγραμμα «Πολιτισμός 2030» (http://culture2030.eu/) είναι ένας από τους βασικούς θεσμούς της Θεματικής «The EU Working Classes». Εστιάζει στην ενίσχυση ικανοτήτων τόσο του πολιτιστικού χώρου, όσο και της πόλης. Περιλαμβάνει την ετήσια «Συνάντηση Culture 2030» που πραγματοποιείται στην Ελευσίνα, δορυφορικές Συναντήσεις που θα ακολουθήσουν σε άλλες ελληνικές πόλεις καθώς και μία σειρά προγραμμάτων κατάρτισης για το ανθρώπινο δυναμικό της Ελευσίνας 2021, επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου, καλλιτέχνες καθώς και τους κατοίκους της πόλης. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουν ξεκινήσει τα ακόλουθα προγράμματα:

  • Pilot Cities: πρόκειται για ένα πρόγραμμα του οργανισμού UCLG (United Cities and Local Governments) της UNESCO, το οποίο στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων με κύριο όχημα τον πολιτισμό. Εφαρμόζεται πιλοτικά σε χώρες κυρίως της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ η Ελευσίνα είναι η μόνη ελληνική πόλη που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
  • Ένας Αιρετός, Ένας Καλλιτέχνης: πρόκειται για μία δράση του Γαλλικού Ινστιτούτου που στοχεύει να αναδείξει το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η τέχνη και οι καλλιτέχνες στη διαμόρφωση των πολιτικών της πόλης. Συνίσταται σε μία ημερήσια κατ’ ιδίαν συνάντηση ανάμεσα σε έναν αιρετό της πόλης και έναν καλλιτέχνη, μία κοινή βόλτα στην πόλη και μεταξύ τους ανταλλαγή, η οποία καταλήγει σε μια δημόσια συζήτηση. Η δράση έχει πραγματοποιηθεί σε 14 πόλεις της Γαλλίας και του Καναδά, ενώ φέτος ξεκίνησε πιλοτικά στην Ελλάδα με τρεις πόλεις, την Ελευσίνα, τη Ρόδο και τα Χανιά.
  • Τα προγράμματα ενίσχυσης ικανοτήτων για το προσωπικό της Ελευσίνας 2021 «In Situ» και «Mentors Residency»: Το πρώτο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Τέχνης στο Δημόσιο Χώρο IN SITU (http://in-situ.info/en/) και αφορά στην παραγωγή έργων μεγάλης κλίμακας στο δημόσιο χωρο. Το δεύτερο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Christopher Crimes (FR), Henk Keizer (NL) και Judith Knight (UK) και αφορά συνολικότερα στην οργάνωση και διαχείριση ενός μεγάλου διεθνούς θεσμού όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
  • Τα προγράμματα Teen Labs & Youth Labs, που στοχεύουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων και σύνδεση των εφήβων και των νέων της Ελευσίνας με τη σύγχρονη τέχνη και το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021. Περιλαμβάνουν εβδομαδιαίες συναντήσεις με ομάδες εφήβων και νέων της πόλης καθώς και επισκέψεις σε πολιτιστικούς οργανισμούς και διοργανώσεις, μέσα από τις οποίες οι έφηβοι και οι νέοι της πόλης γίνοται επιμελητές και συνδιαμορφώνουν με την καλλιτεχνική ομάδα της Ελευσίνας 2021 το πρόγραμμα της διοργάνωσης.
  • Τους Περίπατους της Euphoria, μέσα από τους οποίους επισκέπτες και κάτοικοι γνωρίζουν το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 και πώς αυτό συνδέεται με τα ειδικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών περιοχών της πόλης και πώς αναπτύσσεται σε συνάρτηση με τα διάφορα σημεία της.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες με προγράμματα που απευθύνονται στους επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου. Το Φεβρουάριο του 2019 θα πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (European Festivals Association  https://www.efa-aef.eu/en/home/ ), ένα ατελιέ για την επιμέλεια προγράμματος και γενικότερα την οργάνωση φεστιβάλ. Επίσης, τον Ιούνιο του 2019, θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα η θερινή ακαδημία του Διεθνούς Δικτύου για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες ΙΕΤΜ Campus (https://www.ietm.org/en/ietm-campus-elefsina-2019 ), που εστιάζει στο πώς σχεδιάζουμε και διαχειριζόμαστε διεθνείς συμπαραγωγές. Tο συντονισμό του Προγράμμματος Culture 2030 έχει αναλάβει η Διεύθυνση Πολιτιστικής Στρατηγικής της Γενικής Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης με επικεφαλής την κ. Αγγελική Λαμπίρη.

Ο τρίτος νέος θεσμός που εισάγουμε αφορά στην ενίσχυση της εικαστικής δραστηριότητας στην πόλη της Ελευσίνας, μέσα από δύο προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών: το Διεθνές Πρόγραμμα “Initiator”, που εστιάζει στην τέχνη της εγκατάστασης και στο πλαίσιο του οποίου έξι νέοι καλλιτέχνες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Κόσοβο και την Ελλάδα φιλοξενούνται στην Ελευσίνα για ένα μήνα και δημιουργούν νέα έργα σε διάφορα σημεία της πόλης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Νοεμβρίου. Επίσης, το πρόγραμμα φιλοξενίας νέων καλλιτεχνών σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο πλαίσιο του οποίου οι φοιτητές του Η’ Εργαστηρίου φιλοξενούνται στην Ελευσίνα και δημιουργούν νέα έργα, τα οποία θα εκτεθούν στο Συνοικισμό. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 7 Νοεμβρίου. Το συντονισμό των προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών έχει αναλάβει η Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης της Γενικής Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης με επικεφαλής την κ. Ελένη Ρήγα.

Τέλος, από πέρσι καθιερώσαμε την 11/11, ημέρα ανακήρυξης της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε μέρα που όλη η πόλη γιορτάζει με ένα έργο συμμετοχικού χαρακτήρα στο δημόσιο χώρο. Φέτος, το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Αποθέματα: Inventory» εστιάζει στο εργατικό κίνημα. Η χορογράφος Τζένη Αργυρίου και ο εικαστικός Βασίλης Γεροδήμος δημιούργησαν ένα εργαστήριο συλλογής υλικού όπου κάτοικοι της πόλης καταθέτουν μαρτυρίες και φωτογραφίες, που γίνονται υλικό μιας έκθεσης και μιας περφόρμανς με τη συμμετοχή κατοίκων και συλλόγων της πόλης, η οποία θα έχει τη μορφή πορείας και θα ξεκινήσει στις 11/11 και ώρα 18:30 από την Πλατεία Ηρώων, την κεντρική πλατεία της Ελευσίνας.  Αυτά τα έργα λειτουργούν και ως πιλότοι για την Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Το συντονισμό του συγκεκριμένου έργου έχει αναλάβει η Διεύθυνση Πολιτιστικής Βιομηχανίας της Γενικής Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης με επικεφαλής την κ. Γεωργία Βουδούρη.

Ομιλία Υπ. Μυρσίνης Ζορμπά

Χαιρετισμός Σοφίας Αυγερινού-Κολώνια

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME












THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes