Νέα

Photographer: Pantelis Laddas | LDSPRO

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, η Λυδία Κονιόρδου έδωσε πνοή στην Ιερα Οδό και την Ελευσίνια Διαθήκη του Άγγελου Σικελιανού

22.11.2021

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου του 2021, στο Ρολόι που δεσπόζει στον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, η σπουδαία τραγωδός Λυδία Κονιόρδου ερμήνευσε ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα του Άγγελου Σικελιανού, την Ιερά Οδό, αλλά και αποσπάσματα ενός από τα πιο σπάνια έργα του, της Ελευσίνιας Διαθήκης. Η καλλιτέχνις έδωσε πνοή στα αριστουργηματικά κείμενα, στο πλαίσιο ενός μουσικού διαλόγου με τον Τάκη Φαραζή, αποκαλύπτοντας πτυχές της ιστορίας αλλά και της μυθολογίας της αγαπημένης πόλης του ποιητή, της Ελευσίνας και του εμβληματικού δρόμου που οδηγεί σε αυτήν.  Παράλληλα, με την απαγγελία η ηθοποιός Λένα Μποζάκη ξετύλιγε κατά μήκος του αρχαιολογικού χώρου, μία κατακόκκινη κορδέλα, η οποία ξεχυνόταν στα αρχαία μάρμαρα ως μία άλλη Ιερά Οδός. 

Photographer: Pantelis Laddas | LDSPRO
Photographer: Pantelis Laddas | LDSPRO

Η περφόρμανς ήταν ορατή από τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, στο κέντρο της Ελευσίνας όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την απαγγελία. Στο τέλος της δράσης, ο κόσμος ενθουσιασμένος χειροκρότησε την ηθοποιό, η οποία ανταπέδωσε με έναν δικό της χαιρετισμό από την κορυφή του λόφου.  

Η περφόρμανς ενδέχεται να μεταδοθεί διαδικτυακά στο προσεχές μέλλον. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα 2023eleusis.eu 

Η δράση είναι μέρος της πρωτότυπης σειράς ηχητικών περφόρμανς “Μυστήρια σε Κοινή Θέα – Μυστήριο 2_Λόγια του Ρολογιού” , και διοργανώνεται από την Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ιερά Οδό και την Ελευσίνια Διαθήκη εδώ: https://2023eleusis.eu/mystirio-2-logia-tou-rologiou-iera-odos-elefsinia-diathiki-tou-aggelou-sikelianou/ 

Photographer: Pantelis Laddas | LDSPRO

ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ | Μυστήριο 2 | “Λόγια του ρολογιού”

Η δράση Λόγια του Ρολογιού ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2020 με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να ζωντανεύει την Περσεφόνη του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, και τον Γιάννη Βογιατζή να ερμηνεύει τον Μάιο 2021 αποσπάσματα από το εθνεγερτικό κείμενο της Ελληνικής Νομαρχίας του Ανωνύμου του Έλληνος, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. 

Τα Λόγια του Ρολογιού, δράση πλέον με χαρακτήρα σταθερής περιοδικότητας, έχουν ως απώτερο στόχο να καταστούν πάγια γιορτή της πόλης. Η ενεργοποίηση του τοπόσημου του Ρολογιού σε συμβολικό και κυριολεκτικό επίπεδο τοποθετεί τη δράση στην καρδιά της Ελευσίνας, ενώ ο πεζόδρομος παράπλευρα του αρχαιολογικού χώρου λειτουργεί ως χώρος δημόσιας συνάντησης των κατοίκων και επισκεπτών, των θεατών της δράσης.

Photographer: Pantelis Laddas | LDSPRO

Συντελεστές

Aπαγγελία, Διασκευή κειμένου, Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου
Mουσική σύνθεση, Aυτοσχεδιασμός, Aκορντεόν, Πιάνο, Κρουστά: Tάκης Φαραζής
Σκηνική συμμετοχή, Bοηθός σκηνοθέτιδος: Λένα Μποζάκη 
Ιδέα/Πρόταση κειμένου: Βίκτωρας Αρδίττης
Ηχοληψία: Κώστας Μπώκος – Studio 19
Τηλεσκηνοθεσία: Λεωνίδας Κωνστανταράκος – Alaska Films
Ηχητικός Εξοπλισμός: Μάριος Καρυώτης
Εταιρεία Παραγωγής: TooFarEast

Θερμές ευχαριστίες στη Λυδία Κονιόρδου για την αφιλοκερδή της συμμετοχή στα Λόγια του Ρολογιού.

Photographer: Pantelis Laddas | LDSPRO