Νέα

Μυστήριο_46 Αρθρωτοί Κήποι

16.09.2022

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου Ι 10:00 – 18:00
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Τα παιδιά μαθαίνουν να φτιάχνουν κήπους με τη χρήση των νέων τεχνολογιών

Μια παράλληλη δράση για παιδιά 8 έως 14 ετών, στο πλαίσιο του Πρώτου Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής για το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με την ομάδα Decode FabLab και SYN FabLab, διοργανώνουν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, το Μυστήριο_46  Αρθρωτοί Κήποι. Τρία εκπαιδευτικά εργαστήρια σχεδιασμού και κατασκευής κινητών κήπων για παιδιά 8-14 ετών, με στόχο την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης στις νεότερες γενιές και τη σύνδεση της πανάρχαιας πρακτικής της καλλιέργειας με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο_50 Ecoculture Festival, του πρώτου Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού, που πραγματοποιείται το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή, για το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα. Έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν από designers και εκπαιδευτές τουDecode Fab Lab και του SYN Fab Lab, ενώ το πρόγραμμά τους διαρθρώνεται με έμφαση στην τρισδιάστατη αντίληψη, τις δεξιότητες επικοινωνίας και ομαδικότητας, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών και τη βιωματική εκπαίδευση, η κατανόηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον επιτυγχάνεται.

Τα μηχανήματα και εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων είναι ασφαλή στη χρήση υπό τη συνεχή επίβλεψη των εκπαιδευτών. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των Εργαστηρίων.

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ι | Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης & σχεδιασμός μακέτας κήπων
    10:00-12:00 (20 παιδιά ηλικίας 8-14 ετών)

Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και σημασία κήπων:  Τι είναι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ; Πώς μπορούμε να αναλάβουμε δράση σήμερα για την επίτευξη των σχετικών στόχων; Ποια είναι σημασία των κήπων στην καθημερινότητά μας; Σχεδιασμός κηποτεμαχίου σε ομάδες με kit κηποτεμαχίου υπό κλίμακα. Τα designs και τα μικρά kit / μακέτες που θα φτιάξουν οι ομάδες, θα χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για την υλοποίηση των κηποτεμαχίων σε κανονικό μέγεθος στο επόμενο εργαστήριο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς κατασκευάζεται το kit κηποτεμαχίου στο μηχάνημα κοπής laser, που θα υπάρχει στον χώρο του εργαστηρίου.

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΙ | Υλοποίηση & Συναρμολόγηση Κηποτεμαχίων
    12:30-14:30 (10 παιδιά ηλικίας 8-14 ετών)

Στο εργαστήριο αυτό εξετάζουμε τις διαφορές της μαζικής και προσωπικής κατασκευής και τη σημασία του design ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες, την αισθητική μας αλλά και τις επιπτώσεις της κάθε κατασκευής στο περιβάλλον. Το κάθε kit κηποτεμαχίου έχει σχεδιαστεί, ώστε να επιτρέπει πολλαπλούς συνδυασμούς στη συναρμολόγησή του.  Τα παιδιά θα συναρμολογήσουν το μεγάλο κηποτεμάχιο που σχεδίασαν, θα διαλέξουν τα φυτά ανάλογα με τις ιδιότητες και τις ανάγκες τους και… θα φυτεύσουν.

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΙΙ | Σχεδιασμός & Ψηφιακή Κατασκευή Εργαλείων Κηπευτικής
    16:30-18:00  (10 παιδιά ηλικίας 8-14 ετών)

Σχεδιασμός και ψηφιακή κατασκευή πληροφοριών για το κάθε φυτό: Η κατασκευή γίνεται επί τόπου 3d printers, μηχανήματα κοπής laser, μηχανήματα κοπής βινυλίου. Τα παιδιά θα μάθουν τη λειτουργία των μηχανημάτων, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τους περιορισμούς αλλά και τις δυνατότητες.

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας: Αγαθού 42

Περισσότερες πληροφορίες για το Μυστήριο_50  Ecoculture Festival εδώ

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu
Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram.com/2023eleusis
YouTube: youtube.com/2023Eleusis
Email: info@2023eleusis.eu

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

# 21χλμ

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)

Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)

Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)