Αγαπητέ Δήμαρχε,
τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, μετά την παρουσίαση των προτάσεων από κάθε ομάδα, συγκεντρώσαμε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη της Ελευσίνας, που παρουσιάζονται σε αυτήν την επιστολή.
Ξεκινώντας με το θέμα της βιομηχανίας και της ενέργειας, τα εργοστάσια θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε φώτα LED και αυτοματοποιημένα συστήματα φωτισμού, φωτοβολταϊκά στις οροφές, γεωθερμική κεντρική θέρμανση και ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Σχετικά με το θέμα του παραλιακού χώρου, τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι ο βιολογικός καθαρισμός των αποβλήτων, η αύξηση του πρασίνου και η φύτευση δέντρων, η αφαίρεση παλαιών πλοίων και ναυαγίων από τον βυθό της θάλασσας, η απαγόρευση ρίψης τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα, ένα κατάλληλο σύστημα αποχέτευσης και η απομάκρυνση τοξικών αποβλήτων από τον βυθό της θάλασσας, καθώς και κατάλληλα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι τα κτίρια και πώς θα μπορούσαν να γίνουν ενεργειακά πιο αποδοτικά. Θα έπρεπε να μετατρέψουμε τα παλιά βιομηχανικά κτίρια σε πολιτιστικούς χώρους, αρχαιολογικά ή βιομηχανικά μουσεία, σπίτια για τους άστεγους, αθλητικά κέντρα και χώρους για ομιλίες και συναντήσεις. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να ενσωματώσουμε πράσινο όπως δέντρα και λουλούδια σε κήπους, πράσινες ταράτσες και πράσινους τοίχους, και να έχουμε καλή μόνωση.
Σχετικά με τη θάλασσα, προτείνουμε την απομάκρυνση παλαιών πλοίων και ναυαγίων από τον βυθό, τακτικό έλεγχο των πλοίων, ανάπτυξη της αλιείας και βελτίωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών με την Αθήνα.
Επιπλέον, όσον αφορά την κινητικότητα, προτείνουμε την εγκατάσταση κλιμάκων στους δρόμους, την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στα φανάρια κυκλοφορίας, την εφεύρεση/εγκατάσταση μηχανισμών ήχου-φωτός για άτομα με προβλήματα ακοής, την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών σκούτερ ή ποδηλάτων, ηλεκτρικών λεωφορείων, τρόλεϊ, τρένων, προαστιακών σιδηροδρόμων και υπόγειου ηλεκτρικού μετρό. Προτείνουμε επίσης την παροχή χώρων στάθμευσης ποδηλάτων στα σχολεία, την προώθηση της πεζοπορίας και την παροχή κρατικών κονδυλίων για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε απαραίτητο εξοπλισμό.
Όσον αφορά τα απορρίμματα, είναι ζωτικής σημασίας να μειωθούν, να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, ιδιαίτερα μέσω της χρήσης ανακυκλώσιμου χαρτιού, της μείωσης της κατανάλωσης και των τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια, καθώς και της επαναχρησιμοποίησης ρούχων, βιβλίων και παιχνιδιών.
Επιπλέον, όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά, προτείνουμε τη διεύρυνση των ξύλινων μονοπατιών, την ενημέρωση των επισκεπτών, την εγκατάσταση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, την προσθήκη υπενθυμίσεων (όπως “Μην αγγίζετε – η πολιτιστική κληρονομιά χρειάζεται προστασία”), την παροχή σημάτων με γραφή braille και την προσφορά ηχητικών μηνυμάτων για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Επίσης, προτείνουμε την παροχή αναπηρικών αμαξιδίων με αναβατήρες και την εγκατάσταση αναβατήρων για άτομα με αναπηρία.
Τέλος, όσον αφορά τη διατροφή και τη γεωργία, προτείνουμε τη χρήση υδροπονικών μεθόδων, την υποστήριξη των τοπικών αγροτών και την παραγωγή τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων, τη δημιουργία αστικών λαχανόκηπων σε δημόσιους χώρους και στέγες, τη φύτευση οπωροφόρων δέντρων στα πεζοδρόμια, τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, την κομποστοποίηση απορριμμάτων, την παροχή φρούτων και χυμών και την παροχή υγιεινού φαγητού στα κυλικεία των σχολείων. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η χρήση φυτοφαρμάκων.
Μαζί με αυτό το ψήφισμα σας δίνουμε και μια λίστα από προτάσεις σχετικά με τα παραπάνω θέματα για τις περιοχές της Βλύχας, του Παραλιακού Μετώπου, του Κρόνου, της Ίριδας και του Αρχαιολογικού Χώρου. Ελπίζουμε να λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις μας αυτές για μια καλύτερη και κλιματικά ουδέτερη Ελευσίνα.
Και παρακαλούμε, όταν φύγουμε από εδώ να μην τις ξεχάστε!
Σας ευχαριστούμε για τη βοήθεια και την υποστήριξη σας, για τη συνεισφορά σας στην επιτυχία του μαθητικού συνεδρίου μας.
Όλοι οι μαθητές του Συνεδρίου
για τη Μετάβαση σε ένα Κλιματικά Ουδέτερο Μέλλον
Ελευσίνα, 11 Μαΐου 2023