Με επιτυχία παρουσιάστηκαν χθες, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο Τέχνης και Πολιτισμού της Ελευσίνας, τα αποτελέσματα της δράσης Μυστήριο 149 Μαθητικό Συνέδριο: Μετάβαση προς ένα Κλιματικά Ουδέτερο Μέλλον παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, της κοινωνίας των πολιτών και, φυσικά, της μαθητικής κοινότητας που συμμετείχε στο πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα.
Την εκδήλωση συντόνισε η Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, ενώ η Εύη Τζανακάκη, Υπεύθυνη του Έργου για το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), σκιαγράφησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε και υλοποιήθηκε το Μαθητικό Συνέδριο, μεταφέροντας -μεταξύ άλλων- το μήνυμα του Matthias Daun, Εκπροσώπου του Προγράμματος European Climate Initiative (EUKI) του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης-βασικού χρηματοδότη του Μαθητικού Συνεδρίου.
Στη συνέχεια και μετά την προβολή του 16λεπτου βίντεο για το αποτύπωμα του Μαθητικού Συνεδρίου, το ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΛ-ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΜΕΘΟΛΟΓΙΑ ξεκίνησε υπό τον συντονισμό της Μαρίας Δημοπούλου, Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας. Οι συντελεστές και οι συμμετέχοντες στο Μαθητικό Συνέδριο, που μοιράστηκαν την εμπειρία του ήταν: η Θάλεια Καλλιαντά, Δασκάλα & Διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας, ο Κυριάκος Στεργιόπουλος, Μαθητής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας, η Βασιλική Ιωακειμίδου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Εμπειρογνώμονας, ο Νεοκλής Μαντάς, Προϊστάμενος Πολιτιστικής Ανάπτυξης της 2023 Ελευσίς και η Δέσποινα Λάσκου, Μουσικός & Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας. Το πάνελ ολοκληρώθηκε με δυο βιντεογραφημένα μηνύματα από την Άρτεμις Λύγδα και τη Μαριλένα Σαμπάνη, Φοιτήτριες & Facilitators/Διευκολύντριες του Μαθητικού Συνεδρίου και από τις Djurdja Kerkez και Dragana Tomasevic Pilipovic, Καθηγήτριες του Πανεπιστήμιο Novi Sad και Υπεύθυνες Διάδοσης της δράσης και των αποτελεσμάτων της στα Βαλκάνια.
Αμέσως μετά την Ανάγνωση του Ψηφίσματος των παιδιών ξεκίνησε το ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΝΕΛ -ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, υπό τον συντονισμό της Αλεξάνδρας Τσίγκου, Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής. Οι εκπρόσωποι του Δήμου και της τοπικής κοινότητας, που συζήτησαν για τις προτάσεις των μαθητών για την πόλη ήταν: η Γεωργία Βουδούρη, Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης της 2023 Ελευσίς, η Σοφία Λινάρδου, Πολιτικός Μηχανικός & Σύμβουλος Δημάρχου Ελευσίνας, ο Ιωάννης Παναγιωτούλιας, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ελευσίνας, ο Χρήστος Χρηστάκης, εκπρόσωπος Ecoeleusis & Εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ελευσίνας, ο Γιάννης Κουκμάς, Διευθυντής Ανάπτυξης & Συμμετοχής Κοινού της 2023 Ελευσίς και ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Εκπρόσωπος της Ομάδας Νέων Ελευσίνας Cultterra.
Μέσω της συζήτησης διερευνήθηκαν ορίζοντες εφαρμογής της πρωτότυπης μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, εξετάστηκε η δυνατότητα υλοποίησης βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα των προτάσεων των μαθητών για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής στην Ελευσίνα και αναφέρθηκαν ιδέες για διεύρυνση με νέες μορφές του οραματισμού για την πόλη, αλλά και για κάθε ευρωπαϊκή πόλη που φιλοδοξεί να αναλάβει άμεσα ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με περιήγηση των παρευρισκομένων στον χώρο του Αναψυκτηρίου, ο οποίος είχε ειδικά διαμορφωθεί για την παρουσίαση του πολυσυλλεκτικού έργου των μαθητών για ένα Κλιματικά Ουδέτερο Μέλλον.
Λίγα λόγια για το Μυστήριο 149 Μαθητικό Συνέδριο: Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον
Τον Μάιο 2023, 350 μαθητές 10 έως 15 χρόνων από 22 σχολεία της Ελλάδας, της Γερμανίας και των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν στην Ελευσίνα για να λάβουν μέρος σε μια πρωτότυπη συνάντηση με τίτλο Μυστήριο 149 Μαθητικό Συνέδριο: Μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον. Η αποστολή ήταν κοινή: να χτίσουν με τις ιδέες τους ένα συλλογικό όραμα για την πόλη που ονειρεύονται και θέλουν να ζήσουν. Ένα σύγχρονο Μυστήριο Μετάβασης στο πλαίσιο του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα: Πώς συνδέεται η κλιματική ουδετερότητα με την πολιτιστική κληρονομιά; Πώς μπορούν οι νέοι μέσα από μια συμμετοχική διεργασία να δώσουν λύσεις για το σήμερα και για το μέλλον;