Μετά το Κάσσελ, την Βενετία και τη Βασιλεία, το Ίδρυμα Nature Addicts Fund (NA! Fund) επέλεξε την Ελευσίνα ως το επόμενο τόπο διεξαγωγής και μελέτης του ετήσιου εργαστηρίου «Academy» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 22 μέχρι τις 27 Μαΐου. Το εργαστήριο έφερε κοντά νέους καλλιτέχνες από την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία που εστιάζουν στη βιωσιμότητα.
Υπό την επιμέλεια του Stéphane Verlet-Bottéro, η “ακαδημία” αυτή έφερε κοντά δεκαεννέα νέους καλλιτέχνες από το χώρο των εικαστικών τεχνών, της φωτογραφίας και της αρχιτεκτονικής, με επικεφαλής τους καθηγητές: Elena Mazzi (Ιταλία), Νίκο Ναυρίδη (Ελλάδα), Samuil Stoyanov (Βουλγαρία) και Nezaket Tekin (Τουρκία). Με την πόλη της Ελευσίνας να αποτελεί τη βάση για έρευνα και προβληματισμό, το πρόγραμμα των εργαστηρίων, συζητήσεων και επιτόπιων επισκέψεων διερεύνησε θέματα ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας. Ερχόμενη αντιμέτωπη με την κρίση του εκσυγχρονισμού-νεωτερισμού, με ποιον τρόπο μπορεί η τέχνη να μετατρέψει την πόλη σε χώρο φαντασίας, ποίησης και προσεκτικής στάσης απέναντι σε κάθε μορφή ζωής;
Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή και αντάλλαξαν εμπειρίες με κατοίκους της περιοχής, πολιτιστικούς και οικολογικούς οργανισμούς της πόλης (Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, Ecoeleusis, Δημοτικούς Λαχανόπηκους, Αρχαιολογικό χώρο Έλευσίνας κλπ.) μέσα από μια περιήγηση στην πόλη με ποδήλατο, ένα κοινό δείπνο που διοργανώθηκε μαζί με τους κατοίκους του Συνοικισμού, την ανοιχτή προβολή της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» στο Συνοικισμό και τη δημιουργία ενός κήπου permaculture που παραδόθηκε σε κατοίκους της περιοχής.
Το Ίδρυμα Nature Addicts! Fund ιδρύθηκε το 2011 από τον Bertrand Jacoberger με στόχο την υποστήριξη καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών οργανώσεων που εστιάζουν σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Οι “ακαδημίες” του Nature Addicts αποσκοπούν στο να φέρουν σε επαφή κάθε μορφής έκφρασης νέους καλλιτέχνες και ερευνητές, ούτως να συζητήσουν, να μάθουν ο ένας από τον άλλον και να δώσουν νέα πνοή στη δημιουργικότητά τους. Οι διάφορες χώρες που πραγματοποιείται η εκάστοτε “ακαδημία” λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης, καθώς κάθε καλλιτεχνική κοινότητα χαρακτηρίζεται από τη δική της ξεχωριστή αντίληψη για τον κόσμο που την περιβάλλει, η οποία επηρεάζεται από τη γεωγραφική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική της κατάσταση.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria» εστιάζει στη συμβολή της τέχνης στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος, επιχειρώντας να απαντήσει στην ερώτηση: πώς θα ήταν μια πόλη αν η τέχνη και ο πολιτισμός βρίσκονταν στο επίκεντρο, τόσο της κοινωνικής, όσο και της οικονομικής της ανάπτυξης; Για τα επόμενα πέντε χρόνια το Ίδρυμα Nature Addicts Fund θα υποστηρίξει τα σχέδια της πόλης, από τη φάση της έρευνας και της υλοποίησης μέχρι και τον προγραμματισμό καλλιτεχνικών δράσεων το 2021.
Στόχος της Ακαδημίας είναι να μετατρέψει την Ελευσίνα σε τόπο ζυμώσεων γύρω από τη σύγχρονη προβληματική της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας εν γένει, προσφέροντας παράλληλα τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να προκύψουν ιδέες για έργα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού μας προγράμματος.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Doğukan Çakar, Görkem Gökbulut, Anna Housiada, Mehmet Kadir Arici, Onur Köksal, Μαρία Λύμπουρα, Ανδρέας Παπαμιχαήλ, Paola Pasquaretta, Nadia Pugliese, Fabio Roncato, Radoil Serafimov, Chiara Sgaramella Silvia Rossi, Dimitar Solakov, Samuil Stoyanov, Konstantin Zlatarov
Συμμετέχοντες – επιμελητές: Νικόλας Αναστασόπουλος, Αστάρτη Αθανασιάδου, Αλέξανδρος Μιστριώτης, Καλλιόπη Παπαγγελή, Έλενα Συμεωνίδου