Νύχτα της Βραδύτητας


Νύχτα της Βραδύτητας

Για πρώτη φορά, η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υποδέχεται τη Nύχτα Ιδεών που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η Νύχτα της Bραδύτητας θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου στην Αθήνα και στις στις 19 Μαΐου στην Ελευσίνα. (goo.gl/mbcm3z)

Credits

Χορογραφία: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Χορευτές: Άρη Παπαδόπουλος, Γιάννης Τσίγκρης, Στέλιος Τσάτσος, Mike Doolan, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μάρω Σταυρινού.
Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας
Επιστημονικός συνεργάτης: Αναστάσιος Κουκουτάς
Με την υποστήριξη: Fluxum Foundation / Flux Laboratory

Διοργανωτές: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα και Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fluxum και το FLUX Laboratory
Εικαστική ταυτότητα: Typical Organization

Information

ANTICIPATION (2017)

Σκηνοθεσία: Éric Stephany
Διάρκεια: 24′ 58″
Γλώσσα: Χωρίς διάλογο
Yποτιτλισμός: Χωρίς υπότιτλους
Με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Σύγχρονης Τέχνης της Γαλλίας (CNAP, artist research grant 2015)

Είσοδος ελεύθερη

Sponsors

Χορηγός: Lafazanis Winery

Η Νύχτα της Bραδύτητας είναι μια ευκαιρία να μειώσουμε τους ρυθμούς και να εστιάσουμε σε εμάς και το περιβάλλον μας, σε έναν κόσμο που κινείται πολύ γρήγορα. Ο μύθος της Περσεφόνης και ο κύκλος των εποχών λειτουργούν ως εγχειρίδια χαλάρωσης, θυμίζοντάς μας να αφήνουμε το πνεύμα να περιπλανηθεί ελεύθερο και να συνδεθούμε εκ νέου με τις αισθήσεις μας.

Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καλωσορίζει το κοινό σ’ έναν χώρο ασυνήθιστο, τον λόφο του Αγίου Νικολάου, ανάμεσα στο αρχαιολογικό παρελθόν και το βιομηχανικό παρόν, με θέα το λιμάνι της Ελευσίνας. Καθώς η νύχτα πέφτει, το ατμοσφαιρικό σκηνικό μας μυεί στην τέχνη της βραδύτητας μέσα από συζητήσεις, χορογραφικές παρεμβάσεις και συναυλίες.

Ανάμεσα σε άλλους, ο Jean-Jacques Lemêtre, συνεργάτης του Θεάτρου του Ήλιου της Ariane Mnouchkine, πραγματοποιεί στις 19 Μαΐου στην Ελευσίνα μια διάλεξη με θέμα τον χρόνο.

Ελάτε να βιώσουμε τον χρόνο ως εμπειρία.

  • 18 Μαΐου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, οδός Σίνα 31, Αθήνα από τις 6 μ.μ.
  • 19 Μαΐου στην είσοδο του πάρκου στον λόφο του Αγίου Νικολάου, Ελευσίνα (goo.gl/mbcm3z) από τις 7 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα.

Για τη διευκόλυνση του κοινού, η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διαθέτει στις 19 Μαΐου λεωφορεία από τη στάση του μετρό ‘Αγία Μαρίνα’, κατόπιν κράτησης στο e-mail eleniriga@eleusis2021.eu και στο τηλέφωνο +30 210 5547646 από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

Το λεωφορείο θα αναχωρήσει από τον σταθμό ‘Αγία Μαρίνα’ στις 6.15 μ.μ. και θα επιστρέψει μετά το τέλος της εκδήλωσης λίγο μετά τα μεσάνυχτα (το Μετρό λειτουργεί ως τις 2 π.μ.). Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν μήνυμα επιβεβαίωσης λίγες μέρες πριν από την εκδήλωση.

Δυο ομιλίες σε συντονισμό Σπύρου Τέγου από τις  7 έως 9 μ.μ.:

Jean Jacques Lemêtre σε διάλογο με τον Γιάννη Πρελορέντζο

Ο Jean Jacques Lemêtre θα μιλήσει για το χρόνο και το ρυθμό στο θέατρο και τη μουσική. Μέσα από το ρυθμικό χαρακτήρα, τις παύσεις και τις αναπνοές, αναδεικνύει τις πνευματικές και μεταφυσικές προεκτάσεις της μουσικής. Ο Γιάννης Πρελορέντζος μας εισάγει στη φιλοσοφική πραγμάτευση του χρόνου μέσα από τις αναλύσεις του Spinoza, του Bergson, του Vl. Jankelevitch και του Bachelard για τη διάρκεια, τον χρόνο, την αιωνιότητα, το γίγνεσθαι, τη στιγμή, το συμβάν, τον καιρό (κατάλληλη ευκαιρία) και τους ρυθμούς της διάρκειας.

Barbara Glowczewski σε διάλογο με την Καλλιόπη Παπαγγελή

H Barbara Glowczewski ερευνά τη σχέση των ιερών τόπων λατρείας της γηγενούς φυλής Warlpiri της Αυστραλίας με το χωροχρόνο μέσα από την πολυετή της έρευνα και την ταινία Lajamanu. H Glowczewski μας εισάγει στην έννοια του ονείρου που απαντιέται σε πολλές γηγενείς φυλές στην Αυστραλία. Το όνειρο παραμένει μια πολυδιάστατη εμπειρία που συνδέει τους ανθρώπους με τα τοτέμ, τους μύθους, τους τόπους και τις τελετουργίες. Η Καλλιόπη Παπαγγελή συνδέει τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με τη λατρεία της Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, στο όνομα των οποίων τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια, διαμορφώνοντας την αντίληψή μας για το χρόνο. Ο χρόνος της φύσης είναι κυκλικός (γέννηση – θάνατος – αναγέννηση) ορίζοντας έτσι το σύνολο της κοσμικής τάξης.

Προβολή ταινίας της Anticipation του Éric Stephany από τις 9 έως τις 9.30 μ.μ.

H ταινία Anticipation περιγράφει το ταξίδι του καλλιτέχνη Éric Stephany στα ινδικά αστεροσκοπεία που κατασκευάστηκαν στην αρχή του 18ου αιώνα. Ο Stephany δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τα αστρονομικά εργαλεία, ένα μεσαιωνικό μείγμα αραβικών και ινδουιστικών πεποιθήσεων και μύθων που μετασχηματίζονται σε γλυπτά. Έχει εμπνευστεί από το αρχαίο παιχνίδι εξισορρόπησης πετρών που συναντάμε σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Η ισορροπία των πετρών λειτουργεί ως άσκηση διαλογισμού, γεμάτη ηρεμία και μυστικισμό. Η προβολή της ταινίας θα γίνει παρουσία του καλλιτέχνη.

Συναυλία Abaji – Γεωργία Καρύδη από τις 10 έως τις 11 μ.μ.

Μια συναυλία αποτέλεσμα του ιδιότυπου προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος Résidence 111 ans για τον εορτασμό των 111 χρόνων από την ίδρυσή του. Ένας μουσικός πολυ-οργανοπαίκτης στο Παρίσι και μια περφόρμερ που συνθέτει και αυτοσχεδιάζει ηλεκτροακουστική μουσική στην Αθήνα. Τι θα γίνει όταν συναντηθούν στην Ελευσίνα; Οι καλλιτέχνες ανταλλάσσουν και φαντάζονται τη συνάντηση ανάμεσα στις φωνές και τους ήχους τους, αφήνοντας το τελικό αποτέλεσμα να ζυμωθεί με την πόλη και την εμπειρία.

Καλλιτεχνική περφόρμανς/χορός ῥεῖ START («  Rei » Start) της Μαρκέλλας Μανωλιάδη από τις 11 έως τις 11.30 μ.μ.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που καταλαμβάνουν το χώρο ως επισκέπτες; Πώς να δημιουργήσουμε νέους τρόπους αφήγησης; Η Μαρκέλλα Μανωλιάδη δημιούργησε μια λίστα με τα στοιχεία που ορίζουν την πορεία του επισκέπτη και τη χορογραφία, δηλαδή τη σχέση του σώματος με τον χώρο που διασχίζει: o ρυθμός, η τάξη, η προοπτική, οι θεατές, ο τρόπος εκτέλεσης, το ηχητικό τοπίο. Έξι χορευτές ενσωματώνουν τους επισκέπτες στη χορογραφία, στο πλαίσιο αυτής της εμπειρίας. Ο χώρος μεταμορφώνεται και το κοινό γίνεται υποκείμενο του έργου μέσα στο οποίο κινείται.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα ελληνικά και τα γαλλικά.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο

Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα.
Ένα πολυεπίπεδο εκθεσιακό έργο από τη Βάνα Ξένου που αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας


Μουσική βραδιά: Χριστουγεννιάτικοι θρύλοι και κάλαντα

Μία μουσική βραδιά με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και ιστορίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας
Συμμετέχει η Μάρθα Φριντζήλα με αφήγηση και τραγούδι

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes