Στο πρώτο μέρος, θα μιλήσει ο συγγραφέας και Εντεταλμένος Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Νικήτας Σινιόσογλου με θέμα «Θεωρία και Πρακτική της Αστικής Περιπλάνησης/ Flânerie, Μικρή εισαγωγή στην Αστική Περιπλάνηση».
Στο δεύτερο μέρος, η Ομότιμη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, Αφυπηρετήσασα Καθηγήτρια ΠΑΔΑ, Επιστημονική Συνεργάτης Πανεπιστημίου Πατρών Αθηνά Μαυρίδου θα πραγματοποιήσει τη δράση «Και μια περιήγηση στο θαλάσσιο μέτωπο – τι βλέπουμε, τι ονειρευόμαστε.».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Νικήτας Σινιόσογλου θα μιλήσει για την αστική περιπλάνηση η οποία είναι επιτέλεση και λογοτεχνία· η αστική περιπλάνηση είναι στοχασμός και ψυχοκινητική εγρήγορση· η αστική περιπλάνηση έχει τη θεωρία της, την ιστορία της και τις τεχνικές της.
Καθώς προχωράς στους δρόμους και στις παρόδους της πόλης ετερόκλητα εξωτερικά ερεθίσματα ενεργοποιούν συνάψεις και συνειρμούς με τον ένδον εαυτό, ώστε συνεχώς προκύπτει μια νέα επικράτεια ως συμπλοκή του «έξω» με το «μέσα». Αυτό το «ενδιαμέσως» δημόσιου χώρου και ιδιωτικού βιώματος είναι τόπος κατεξοχήν μεταιχμιακός. Πώς και μας ξεφεύγει συνεχώς; Πώς μπορούμε να συλλάβουμε κάπως τη διαδικασία κατά την οποία τα εσωτερικά τοπία της ψυχής μας συμπλέκονται με τοπία εξωτερικά της πόλης;
Το περπάτημα είναι ένα είδος τέχνης! Ο πλάνης διαβάζει την πόλη σαν να ήταν ένα βιβλίο που γράφει μαζί της – συλλέγοντας ηχητικά και οπτικά αποτυπώματα, αλλά και οσμές και ίχνη που δεν θα πρόσεχε ποτέ υπό κανονικές συνθήκες, ό,τι απλώς θα προσπερνούσε. Πόσο συχνά προσέχουμε τον αντίκτυπο μέσα μας που αφήνουν το πλήθος των ανθρώπων, οι ταμπέλες κι οι επιγραφές, τα θεάματα του δρόμου, οι πλανόδιοι, οι εκθέσεις που άξαφνα μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε έργα και δράσεις, τα ερείπια – σύγχρονα και αρχαία – , οι στοές και οιλότζιες, τα καφενεία, οι κακοτεχνίες και κατασκευές ημιτελείς ή και τερατώδεις, η βουή του ηλεκτρικού και του μετρό, τα νεκροταφεία, η ασταμάτητη ροή των λεωφόρων… Η αστική περιπλάνηση είναι ένας τρόπος να αγαπήσεις τη μοναξιά σου και τη μοναξιά της πόλης όλης· και να επιχειρήσεις μια αλχημική μεταστοιχείωσή της. Ίσως γι’ αυτό οι θεωρητικοί της αστικής περιπλάνησης είπαν ότι ο πλάνης/flâneur λειτουργεί ως ντετέκτιβ και ως συλλέκτης, αλλά και ως ένας έμβιος πυκνωτής με δυνάμει ανατρεπτικό ρόλο.
Στον δρόμο εγγράφονται καθημερινά βραχύβιες σημασίες και νοήματα που ξεφεύγουν από τις καθιερωμένες δομές της ιστορίας· στιγμιότυπα και ελλάμψεις, δρώμενα που βρίσκουν τον περιπατητή κατάσαρκα κι όμως ανεπαίσθητα – αυτή η ζωή του δρόμου σαν να ξεφεύγει από την ιστορία, γιατί έχει κάτι ανεκδοτολογικό και τόσο λεπτό, ώστε δεν καταγράφεται ποτέ. Ο πλάνης εξαιρεί εαυτόν από τους μηχανικούς ρυθμούς της εργασίας και του τουρίστα και απελευθερώνεται από την παραλυτική δύναμη της συνήθειας. Ασκεί το βλέμμα του να ανακαλύπτει το αναπάντεχο, το ιδιαίτερο, ακόμη και το φανταστικό. Έτσι ανακαταλαμβάνει δρόμους, αντικείμενα και τοποθεσίες (μπαρ, σταθμούς, χαλάσματα, σταυροδρόμια, κράσπεδα) και αποδίδει νέο νόημα σε καταστάσεις και αντικείμενα.
Στο δεύτερο μέρος, θα ακολουθήσει η δράση «Και μια περιήγηση στο θαλάσσιο μέτωπο – τι βλέπουμε, τι ονειρευόμαστε.» η οποία αποτελεί τη συνέχεια της Θεωρητικής Εισήγησης της Αθηνάς Μαυρίδου με τίτλο «Εισαγωγή στη Μικροβιολογία και νομοθεσία των νερών κολύμβησης», σχετικά με την μικροβιολογία των νερών κολύμβησης, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκαν βασικές πληροφορίες για τους αυτόχθονες και τους λυματικούς μικροοργανισμούς που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία του κολυμβητή, τους τρόπους μετάδοσης, τις παραμέτρους που ευνοούν την παρουσία και την ανάπτυξή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που συμβάλουν στην προστασία του νερού και την εξόντωσή τους.
Στην in situ επισκόπηση θα γίνει δοθεί η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να αξιολογήσουν ακτές της περιοχής της Ελευσίνας, με βάση τις πληροφορίες που έλαβαν στην θεωρητική εισήγηση.
Βιογραφικά ομιλητών
Ο Νικήτας Σινιόσογλου είναι συγγραφέας. Σπούδασε Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Κέμπριτζ (PhD). Διετέλεσε British Academy Postdoctoral Fellow στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (2008-2011) και Leverhulme Trust Early Career Fellow στο King’s College London (2011-2013). Είναι Κύριος Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών) και έχει διδάξει σε ελληνικά και βρετανικά πανεπιστήμια. Βιβλία: Plato and Theodoret: The Christian Appropriation of Platonic Philosophy and the Hellenic Intellectual Resistance (Cambridge University Press 2008), Radical Platonism in Byzantium: Illumination and Utopia in Gemistos Plethon (Cambridge University Press 2011), Αλλόκοτος Ελληνισμός. Δοκίμιο για την οριακή εμπειρία των ιδεών (Κίχλη 2016, Βραβείο Δοκιμίου του περιοδικού Ο Αναγνώστης 2017), Μαύρες Διαθήκες. Δοκίμιο για τα όρια της ημερολογιακής γραφής (Κίχλη 2018), Λεωφόρος ΝΑΤΟ. Δοκιμή περιπλάνησης (Κίχλη 2019), O Kαρπός της ασθενείας μου. Δοκίμιο με σάρκα και οστά (Κίχλη 2021). Γράφει για την αστική περιπλάνηση, τη μεταιχμιακότητα και το αλλόκοτο και πειραματίζεται με τα όρια δοκιμιακού και λογοτεχνικού λόγου.
Η Αθηνά Μαυρίδου, είναι ομότιμη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, Αφυπηρετήσασα Καθηγήτρια ΠΑΔΑ, Επιστημονική Συνεργάτης Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι διδάκτωρ στο αντικείμενο της Μικροβιολογίας του νερού. Έχει διδάξει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές σε πολλά πανεπιστήμια και έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές στο θέμα της ποιότητας και διαχείρισης του νερού σε σχέση με την δημόσια υγεία και με έμφαση στα νερά κολύμβησης.
Ως εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και έχει συνδράμει στην διοργάνωση μικροβιολογικών περιβαλλοντικών εργαστηρίων. Έχει συγγράψει κατευθυντήριες οδηγίες για την ποιότητα των νερών κολύμβησης για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχει διοργανώσει πολλά εθνικά και διεθνή σεμινάρια και συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος, με έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έχει συντονίσει πολλά ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με την ποιότητα νερού και λυμάτων με σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Υπήρξε στέλεχος του ΕΣΥΔ σε σχέση με την διαπίστευση μικροβιολογικών μεθόδων σε περιβαλλοντικά δείγματα και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.
Λίγα λόγια για το Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU
Το Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU αποτελεί ένα σημαντικό έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς, που διοργανώνεται από τον Μάρτιο 2023 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόκεται για ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από τις κρίσιμες θεματικές «Περιβάλλον – Υγεία» και «Πολιτισμός – Πολιτιστική Πολιτική», που απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής, με διδασκαλίες που θα πραγματοποιούνται επί του πεδίου, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους της πόλης. Στόχος της δράσης είναι να καλλιεργήσει την ελεύθερη σκέψη και να παρέχει επιστημονική γνώση υψηλού επιπέδου σε κάθε ενδιαφερόμενο/η ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και μορφωτικού επιπέδου μέσα από μια ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία.