Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, μία από τις σημαντικότερες δράσεις-μοντέλα του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιστρέφει σε επιμέλεια και σκηνοθεσία της Gemma Hansson Carbone, σε συνεργασία με την Ηλιάνα Καλαδάμη στις 22, 23, 28 & 31 Μαρτίου στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.
Στο ίδιο πλαίσιο, διοργανώνεται για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Επιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.
Σε αγαστή συνεργασία με τους αρχαιολόγους που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, τα μέλη της σταθερής ομάδας εργασίας της δράσης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία αλλά και νέοι/ες συνεργάτες/ιδες που επιλέχθηκαν κατόπιν της Ανοιχτής Πρόσκλησης της 2023 Ελευσίς, παρουσιάζουν τον φετινό Μάρτιο τον καρπό μιας μακράς εξελικτικής πορείας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με μια περφόρμανς-επιτόπια συνομιλία με το εμβληματικό αυτό τοπίο της πόλης. Η ιστορία του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας συναντά το παρόν αυτής της ξενάγησης, η οποία αναδιαμορφώνεται, ανατροφοδοτείται και εξελίσσεται διαρκώς, σε μια περιήγηση που υπερβαίνει τις συμβάσεις της χρονικότητας.
Με τη συμβολή των παραστατικών τεχνών, μέσα από την κίνηση, τον ήχο, τη μουσική και τα νέα μέσα, το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία εξερευνά το μυστικό Αφήγημα του αρχαιολογικού τοπίου μετατρέποντας την επιστημονική πληροφορία σε βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη. Σε αυτή την «περφόρμανς του αφηγήματος» τα πρόσωπα καθοδηγούν το κοινό σε μια επίσκεψη στη σιωπηλή παρουσία του Παρελθόντος ως ζωντανού σώματος, σε μια απόπειρα ερμηνείας/προσέγγισης αυτού του παρελθόντος εντός του φυσικού χώρου και του κόσμου που το ενέπνευσε.
Περισσότερες πληροφορίες για το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία
Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία αποτελεί μια Δράση Παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς που συνεχίζει και μετά το πέρας του θεσμού ως μεθοδολογία-πρότυπο. Προσεγγίζοντας μεθοδολογικά εργαλεία καλλιτεχνικών και ερευνητικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Ιταλία υπό την επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, σε συνεργασία με την αρχαιολογική εταιρεία της Φλωρεντίας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης τότε, καλλιτέχνες – ερευνητές από διαφορετικά πεδία των τεχνών και των επιστημών, ξεκίνησαν μια μακρά, εξελικτική διαδικασία, στο πλαίσιο μιας επιτόπιας συνομιλίας με τον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας και σε αγαστή συνεργασία με τους αρχαιολόγους που εργάζονται σε αυτόν. Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο εμβληματικός αυτός τόπος συνθέτει ένα πρότυπο πεδίο συνάντησης Τεχνών και Αρχαιολογίας, στοχεύοντας να θεμελιωθεί ως παράδειγμα εφαρμοσμένης μεθοδολογίας και σε άλλους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.
Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία επιδιώκει να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα:
Γιατί επισκέπτεται κανείς έναν αρχαιολογικό χώρο;
Τι αναζητά κανείς εκεί ανάμεσα στα ερείπια;
Η δράση διέπεται από τις ακόλουθες παραδοχές:
- Κάθε αρχαιολογικός χώρος είναι μια Νεκρόπολις
- Κάθε αρχαιολογικός χώρος είναι ακίνητος, άναρθρος, σιωπηλός
- Αρχαιολογία είναι η επιστήμη για την Ιστορία των ανθρώπων
- Θέατρο είναι μια τέχνη για την Ιστορία των ανθρώπων
Σε τελευταία ανάλυση, κάθε επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο είναι μια ΝΕΚΥΙΑ, ένα ταξίδι του Οδυσσέα στον τόπο των σκιών. Καλλιτέχνες-ερευνητές από διαφορετικά πεδία των τεχνών, των ανθρωπιστικών επιστημών και της αρχαιολογίας προσεγγίζουν μεθοδολογικά εργαλεία καλλιτεχνικών και ερευνητικών έργων σε μια σύνθετη δράση τέχνης – έργο σε εξέλιξη, που θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς Αφηγηματική Αρχαιολογία: «Τρόποι ανάδειξης της διαδραστικότητας των αρχαιολογικών χώρων με τη βοήθεια των Παραστατικών Τεχνών».