4 ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα με ανοιχτές δράσεις για όλες τις ηλικίες
Επιδραστικές συζητήσεις, καινοτόμα καλλιτεχνικά έργα, περιπατητικές δράσεις, πικ νικ στην παραλία με μουσική από DJs, παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού και πολλές παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν το δεύτερο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού
Και η ομάδα της 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ που συνέβαλε στην υλοποίηση του έργου
Σε συνεργασία με τους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Κορινθίων, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ομάδα Αστρονομίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου, Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου
Το Ecoculture Festival υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ημερομηνία: 3 έως 6 Οκτωβρίου
Τοποθεσία: Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Στεφάνι Κορινθίας, Άγιοι Θεόδωροι, Λουτράκι
Για κάποια εργαστήρια είναι αναγκαία η προκράτηση θέσης . Συμπληρώστε εδώ.
Για την μετακίνηση στα διάφορα σημεία συμπληρώστε εδώ.
Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Ecoculture Festival (Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού), μία από τις σημαντικότερες δράσεις παρακαταθήκης του καλλιτεχνικού της προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου πεδίου, καθώς και σε γεωγραφικά όμορες πόλεις τους, όπως οι Δήμοι Κορινθίων και Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων.
Το φεστιβάλ δημιουργεί τη συνθήκη για να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται αντιληπτή η συνύπαρξή με το περιβάλλον μέσα από μικρές συνήθειες, δοκιμάζοντας τρόπους ζωής(#life) κοντά στη φύση, όπως πικνικ με μουσική, πεζοπορία, ιαματικά λουτρά, live δράσεις γαστρονομίας και άλλες βιωματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, μέσα από συζητήσεις(#dialogues) αναπτύσσονται θεματικές με τη συμμετοχή επιστημόνων, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και ενεργών πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε διαφορετικά οικοσυστήματα (από τα άστρα έως το νερό και στον τρόπο ζωής, συνύπαρξης και καλλιέργειας), αλλά και σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης καταστροφών
Παράλληλα, πραγματοποιούνται εργαστήρια επιστημονικής και καλλιτεχνικής φύσης (#workshops) για παιδιά και ενήλικες, καθώς και καλλιτεχνικά έργα και εκδηλώσεις (#art), όπως εικαστικές εγκαταστάσεις, περφόρμανς, προβολές και ειδικά σχεδιασμένοι περίπατοι σε συνεργασία με καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. ΤοEcoculture Festivalπεριλαμβάνει πολλές σημαντικές και ενδιαφέρουσες συνεργασίες με φορείς της τέχνης, της επιστήμης και της εκπαίδευσης, όπως τοSaveIos,τη Land & Waterπου επιμελείται ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ελευσίνας, τον Δήμο Κορινθίων και τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας –Αγίων Θεοδώρων.
Οικοπολιτισμός / Εcoculture
Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου οι δράσεiς ξεκινούν από την Ελευσίνα, όπου πραγματοποιείται συζήτηση για τον οικοπολιτισμό και τους τρόπους που επηρεάζει και αφορά τη ζωή σήμερα. Η Ελένη Πανουκλιά με το Μυστήριο 47 Μνημονικός Κήπος μυεί το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στην καθημερινή συλλογή, χρησιμοποίηση και φροντίδα των σπόρων. Με πλαστικά και επιτελεστικά μέσα, διαλογικές και συμμετοχικές πρακτικές, διαμορφώνεται ένα συμμετοχικό εργαστηριακό περιβάλλον -φυτώριο. Παρουσιάζεται, επίσης, το ημερολόγιο LANDSCHIP – αποτέλεσμα του έργου Μυστήριο 99 The Ark – το οποίο καταγράφει τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα. Η ομάδα νέων της Ελευσίνας Cultterra επιμελείται και παρουσιάζει το έργο «Edible City Nature», το οποίο έχει στόχο την ευαισθητοποίηση για τη φύση και τη \ διάδοση της γνώσης, προωθώντας την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητά του. Ακολουθεί συλλογικό μαγείρεμα από την ομάδα, ενώ ενεργοποιείται εκ νέου το Skate Park.
Ουρανός/Sky
Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις διεξάγονται στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Στεφανίου στην Κόρινθο. Η κεντρική συζήτηση εστιάζει στο ζήτημα της φωτορύπανσης, και των συνεπειών της στο άμεσο περιβάλλον, άλλα και της ηχορύπανσης. Ακολουθεί οινογνωσία και συζήτηση με τον οινοποιό Θοδωρή Κοντογιάννη από το οινοποιείο βιοδυναμικής καλλιέργειας Kontogiannis family farm και ζωντανή μουσική, ενώ το κοινό επισκέπτεται το Αστεροσκοπείο και εισάγεται στον τρόπο παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού και την Αστροφωτογράφιση.
Νερό/Water
Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου η δράση μεταφέρεται με φαγητό και κουβέρτες για πικ – νικ στα Πευκάκια στους Αγίους Θεοδώρους και ακολουθεί περιήγηση στη Δημοτική Ιαματική Πηγή Λουτρακίου. Η συζήτηση επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σχετικά με την έλλειψη νερού, ενώ τα παιδιά συμμετέχουν σε εργαστήρια βοτανο θεραπείας και ανάγνωσης βιβλίων. Σε συνεργασία με την πρωτοβουλία GENIA17: Αστικές Τοιχογραφίες, υλοποιείται μια ζωντανά εξελισσόμενη συμμετοχική δράση δημιουργίας graffiti σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα του πάρκου. Τέλος, προβάλλεται το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Fishing for Litter» του Σωτήρη Δανέζη και ένα έργο- παραγωγή του Φεστιβάλ Βωβούσας 2023 και της Medina με τίτλο «Πλάι στο Ποτάμι».
Γη/Earth
Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου το φεστιβάλ επιστρέφει στην Ελευσίνα και στην ΟΑΣΗ – πρώην camping. Μετά από πεζοπορία στο Όρος Πατέρας, διεξάγεται συζήτηση για τις πυρκαγιές και την κλιματική κρίση. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο μια εκτενή έρευνα γύρω από το ψωμί, μέσα από ένα νοητό ταξίδι στη Μεσόγειο, η ομάδα του TAVROS σε συνεργασία με την Κωστάντια Μάνθου ολοκληρώνουν μια έκδοση γεμάτη πρωτότυπες διηγήσεις, δοκίμια, μύθους και δοξασίες αναφορικά με την πιο βασική τροφή της γεωγραφικής μας -και όχι μόνο- περιοχής. Λίγο πριν από την επίσημη κυκλοφορία της συγκεκριμένης έκδοσης, καλούν την ομάδα 3137 στην Ελευσίνα, το μέρος που πυροδότησε και τροφοδότησε μεγάλο μέρος αυτής της ερευνητικής διαδικασίας προκειμένου να συντονίσουν ένα εργαστήριο για παιδιά με πρώτη ύλη το ψωμί. Στο εργαστήριο αυτό, πραγματοποιείται επιστροφή στη βασική πηγή τροφής, το ψωμί, σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης με τις ρίζες που βοηθούν στην επιβίωση με τρόπους που σπανίως γίνονται αντιληπτοί.
Παράλληλα, λαμβάνει χώρα το έργο Isolated Tracks (Απομονωμένα κανάλια) του εικαστικού Ζάφου Ξαγοράρη. Μια περιπατητική ηχητική δράση με παιδιά, καθώς και μια σειρά επιτόπιων εργαστηρίων που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το 7ο Δημοτικό σχολείο της Ελευσίνας. Το έργο αποτελεί μέρος του ευρύτερου project Μυστήριο 130 Eleusis Walks της επιμελήτριας Δάφνης Βιτάλη, το οποίο εστιάζει στο περπάτημα ως καλλιτεχνική μεθοδολογία και λειτουργεί ως μια μορφή σωματικής γνωριμίας με το αστικό τοπίο με στόχο την επανοικειοποίηση εδαφών και περιοχών.
Μυστήριο 67 ΑΜΟΛΗ – Ένυδρες συναντήσεις καλλιεργητών σε δέντρα που επιμένουν Τοποθεσία: Αγρόκτημα Αναστασίας Καλλέργη, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Συνάντηση φιστικοπαραγωγών Δυτικής Αττικής στον Ασπρόπυργο.
Μια δράση με σημείο αναφοράς την καλλιέργεια των φυστικόδεντρων στη Δυτική Αττική και τις προκλήσεις ενόψει της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών ταυτοτήτων της περιοχής. Υλοποιείται από την Αιμιλία Μπουρίτη και την καλλιτεχνική πλατφόρμα Συν+Εργασία μαζί με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αποτελείται από περιπατητική διαδρομή, συμμετοχική δράση, εικαστική εγκατάσταση, αρβανίτικα τραγούδια, διάλεξη για τη σωστή διαχείριση του νερού και τις ενεργειακές κοινότητες και σηματοδοτείται από τη συνάθροιση των παραγωγών Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών καθώς και τη δημιουργία δικτύου.
Το Μυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας, το κοινοτικό ραδιόφωνο της πόλης, ακολουθεί τις δράσεις και μεταδίδει τον παλμό μέσα από την ιστοσελίδα voicesofelefsina.eu.
Με το Μυστήριο 47 Μνημονικός Κήπος η Ελένη Πανουκλιά μυεί το κοινό στην φροντίδα και ενεργοποίηση των σπόρων που απομένουν από την κατανάλωση καρπών μέσα σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον-φυτώριο μνημονικών ιχνών, το οποίο διαμορφώνεται με πλαστικά μέσα και συμμετοχικές πρακτικές. Το έργο-δράση επιδιώκει τον βιωματικό αναστοχασμό σε θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και δικαιοσύνης μέσω της συνδημιουργίας ενός κοινού τόπου συλλογικής μνήμης.
Τι είναι ο Oικοπολιτισμός και ποιους αφορά; Στην εκκίνηση του φεστιβάλ, επιχειρείται ένας ορισμός του Οικοπολιτισμού μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση σχετικά με διαφορετικές εκφράσεις της βιωσιμότητας στην καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής μας και τον πολιτισμό.
Συμμετέχουν: Γεωργία Βουδούρη, Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης 2023 Ελευσίς | Τimecircus Collective | Σοφία Αϊβαλιώτη, One Health 4 Cities network | Δρ. Στυλιανός Καρατζάς, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ερευνητικό Έργο HeritACT | Σπύρος Καρνέζης, Φυσικός και Skater
18:00 – 23:00 #ΤΡΟΠΟΙ ΖΩΗΣ/LIFE VOICES OF ELEFSINA
Το κοινοτικό ραδιόφωνο «Φωνές της Ελευσίνας» ακολουθεί το φεστιβάλ και εκπέμπει ζωντανά από το ARKOPOLIS.
19:30 – 20:00 #ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ/ART LANDSCHIP | Παρουσίαση βιβλίου
Ένα σπάνιο ημερολόγιο δρόμου που καταγράφει ολόκληρη την πομπή της βελγικής κολεκτίβας από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα, μέσα από το βλέμμα του Bram Soli. Ένα πολύμηνο έργο που αποτυπώνει το μανιφέστο και το ζωντανό βίωμα μιας ξεχωριστής καλλιτεχνικής ομάδας, σε ένα μοναδικό οδοιπορικό στην Ευρώπη, μέχρι την ορόσημη άφιξή τους στην Ελευσίνα τον Φεβρουάριο του 2023 κατά την τελετή έναρξης της 2023 Ελευσίς.
Συμμετέχουν:
Όλγα Χατζηδάκη,Υπεύθυνη επιμέλειας για την έκδοση και η Κολεκτίβα Τimecircus
20:00 – 21:30 #ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ/ART Cultterra EDIBLE CITY NATURE
Ένα καινοτόμο συλλογικό έργο που έχει ως στόχο να αναδείξει τη σχέση μεταξύ της αστικής ζωής και της φύσης, με έμφαση στη βρώσιμη αστική χλωρίδα. Μέσω της καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης, το έργο επιδιώκει να ενθαρρύνει τους πολίτες να επανεξετάσουν τη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον και να αναγνωρίσουν τη σημασία του στη διατροφή και την καθημερινή τους ζωή.
21:00 – 23:00 #ΤΡΟΠΟΙ ΖΩΗΣ/LIFE SKATE ΑLL YOU CAN ARKOPOLIS
17:00 – 19:00 #ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ/ART Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Στεφανίου
Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Στεφανίου ανοίγει τις πόρτες του στους επισκέπτες του Φεστιβάλ
17:00 – 21:00 #ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ/ART Αστροφωτογραφία
Έκθεση Αστροφωτογραφίας της Ομάδας Αστρονομίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου
18:00 – 19:30 #ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/WORKSHOPS Τα παιδία παίζει, Ελένη Βαρασά
ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Για παιδιά 3-10 ετών
18:00 – 19:30 #ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ/DIALOGUES ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ & ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ
Συζήτηση και προβολή πάνω στα ζητήματα της φωτορύπανσης και της ηχορύπανσης και των συνεπειών στο άμεσο περιβάλλον, στο οικοσύστημα και κατ’ επέκταση στην καθημερινή ζωή.
Συμμετέχουν: Φωτορύπανση
Λάμπρος Δούλος – Φυσικός, PhD, Καθηγητής ΕΑΠ Τμήμα Φωτισμού
Ανδρέας Παπαλάμπρου – επικεφαλής DarkSky Greece
Άννα Σμπώκου – Lighting Designer – επικεφαλής ASlight Studio
Ηχορύπανση Κωνσταντίνος Δαδιώτης – Φυσικός, PhD in Acoustics Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής Δ. Παπαδόπουλος & ΣΙΑ – Εταιρεία Μελετών Ακουστικής
19:30 – 20:00 #ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/WORKSHOPS
Ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο
20:00 -21:00 #ΤΡΟΠΟΙ ΖΩΗΣ/LIFE ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ | Βιοδυναμική καλλιέργεια στην Κορινθία
Οινογνωσία με τον οινοποιό Θοδωρή Κοντογιάννη από το οινοποιείο βιοδυναμικής καλλιέργειας Kontogiannis family farm και συζήτηση σχετικά με προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στη σύγχρονη συνθήκη της κλιματικής κρίσης, καθώς και τις στρατηγικές που ακολουθούν για να τις αναστρέψουν.
21:00 – 22:00 #ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ/ART SPYROS MANESIS TRIO
Το τρίο του πιανίστα και συνθέτη της τζαζ Σπύρου Μάνεση θα παρουσιάσει συνθέσεις του από όλη του την διαδρομή, από παλαιότερα άλμπουμ Trioism, Undelivered και Broken Blue έως και νέες ακυκλοφόρητες δουλειές. Το τρίο κινείται αισθητικά στο χώρο της μοντέρνας τζαζ και χαρακτηρίζεται από μελωδικότητα, λυρισμό, περιπετειώδη ρυθμική διαχείριση και διαρκή και τολμηρή διάδραση μεταξύ των τριών.
12:00 – 18:00 #ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ/ART ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ GRAFFITI
Σε συνεργασία με την πρωτοβουλία GENIA17: Αστικές Τοιχογραφίες, πραγματοποιείται μια ζωντανά εξελισσόμενη συμμετοχική δράση δημιουργίας graffiti μέσα στο πάρκο, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους στόχους βιωσιμότητας μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε δημόσιο χώρο.
15:00 – 21:00 #ΤΡΟΠΟΙ ΖΩΗΣ/LIFE Πικ Νικ στα ΠΕΥΚΑΚΙΑ
Φέρνουμε το φαγητό και την κουβέρτα μας και πάμε για πικ νικ για να διασκεδάσουμε οικογενειακώς μέχρι το βράδυ. Ενσωματώνουμε τις βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινή μας ζωή, γνωρίζοντας κρυμμένες οάσεις στον αστικό ιστό των περιοχών μας.
15:00 – 18:00 #ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/WORKSHOPS Τα παιδία παίζει, Ελένη Βαρασά ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ και FACE PAINTING
Εργαστήριο για παιδιά 3-10 ετών
17:00 – 21:00 #ΤΡΟΠΟΙ ΖΩΗΣ/LIFE DJ SET
17:00 – 19:00 #ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ/DIALOGUES ΝΕΡΟ
Μια συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σχετικά με την έλλειψη νερού και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, τις στρατηγικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών, αλλά κυρίως για την πρόληψη.
Συμμετέχουν:
Michael Fischer/Save Ios Association, Έργο Med-RESET για την κατασκευή μικρο-φραγμάτων στην Ίο
Αιμιλία Κονδύλη, Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας ΠΑ.Δ.Α.
Βαγγέλης Ιωακειμίδης Διευθυντής Προγράμματος της Land and water
Προβολή και παρουσίαση του διεθνούς φωτογραφικού βραβείου «Prix Pictet» (https://prix.pictet.com/) με θέμα το Νερό (https://prix.pictet.com/cycles/water) έργα των 18 short-listed
Συζήτηση και προβολή με αφορμή την ανάθεση και παραγωγή καλλιτεχνικού έργου με τίτλο «Πλάι στο Ποτάμι», μια παραγωγή του Φεστιβάλ Βωβούσας 2023 και την Medina, που αφορά τον Αώο, με φωτογραφικά έργα της Πηνελόπης Θωμαΐδη και ηχητικό ντοκιμαντέρ της Νατάσας Μπλάτσιου
Συμμετέχουν: Καμίλο Νόλλας, ιδρυτής και διευθυντής της Land and water και του φεστιβάλ Βωβούσας Νατάσσα Μπλάτσιου, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος Αλέξης Κατσαρός, Εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ MedIna
19:00 – 19:30 #ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ/ART ΠΡΟΒΟΛΗ | Fishing for Litter Σωτήρης Δανέζης, 2023, 26′
«Αν αλιεύσουμε τώρα από τα Δαρδανέλια ως τον Πειραιά, τα ψάρια που θα πάρουμε πάνω θα είναι δύο, τα βαρέλια δέκα, τα μπουκάλια εκατό και τα σκουπίδια χίλια!». Ο Δημήτρης από την Καβάλα, με τη μηχανότρατά του, έβγαλε πέρσι από τη θάλασσα 2,5 τόνους απορρίμματα. Είναι ένας από τους 40 αλιείς που συνεργάζονται με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
18:00 – 19:30 #ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/WORKSHOPS Τα παιδία παίζει, Ελένη Βαρασά ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Για παιδιά 3-10 ετών
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Γη/Earth Κεντρική Τοποθεσία: ΟΑΣΗ ΠΡΩΗΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ (Ελευσίνα) Άλλη Τοποθεσία: ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
10:30 -13:00 #ΤΡΟΠΟΙ ΖΩΗΣ/LIFE Πεζοπορική διαδρομή στο Όρος Πατέρας Επίσκεψη μαζί με τον ΕΟΣ Ελευσίνας τα κομμάτια του δάσους που κάηκαν τα τελευταία χρόνια παρατηρώντας στην πράξη την αλλαγή του βουνού. Σημείο συγκέντρωσης: Π.Ε.Ο Α.Θ στην διασταύρωση προς Άγιο Γεώργιο στις ύψος του οικισμού Τιτάν στην Αγία Σωτήρα μπροστά από τα εκκλησιαστικά είδη(κατάστημα).
Διάρκεια διαδρομής: 1:30 λεπτά, βατή
Απαραίτητα: αθλητικά παπούτσια, αντηλιακό, καπέλο
Θα δοθεί σνακ (φρούτο/μπάρα & νερό)
*Παρέχεται μετακίνηση προς το σημείο συγκέντρωσης
11:00 – 12:30 #ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ/ART Ζάφος Ξαγοράρης ISOLATED TRACKS (ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙΑ)
Μια περιπατητική ηχητική δράση για παιδιά 7-13 ετών. Σας προσκαλούμε σε έναν σύντομο ηχητικό περίπατο με φορητά ηχεία στον πεζόδρομο της Σπετσών και μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, 11.00πμ – 12.30μμ. Τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους και ανά εξάδες θα μπορούν να θέτουν σε λειτουργία τα ηχοσυστήματα διανύοντας σύντομες
διαδρομές που θα προταθούν στα όρια του πεζοδρόμου. Η δράση Απομονωμένα Κανάλια του Ζάφου Ξαγοράρηαποτελεί μια από τις νέες in-situ δράσεις του επιμελητικού project Eleusis Walks σε επιμέλεια της Δάφνης Βιτάλη, το οποίο εστιάζει στο περπάτημα ως καλλιτεχνική μεθοδολογία και έκφραση, παρουσιάζοντας συμμετοχικές δράσεις και περιπατητικές πρακτικές εικαστικών στην Ελευσίνα.Οι δράσεις του Eleusis Walks μπορούν να νοηθούν ως μια μορφή σωματικής γνωριμίας με το αστικό τοπίο, που έχει ως σκοπό την ερμηνεία και την επανοικειοποίηση εδαφών και περιοχών. Τα Απομονωμένα Κανάλια εστιάζουν στη σχέση ήχουκαι τέχνης, στις βασικές αρχές ηχογράφησης και επεξεργασίας ηχητικών αρχείων και έχει αναφορές σε πειραματικές παιδαγωγικές μεθόδους. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία και την εκπομπή ήχων που δημιουργούν τα παιδιά, σε μια προσπάθεια να παρατηρήσουν, να αφουγκραστούν και να γνωρίσουν το αστικό τοπίο της Ελευσίνας μέσα από τους ήχους και την βιωματική περιπατητική περιήγηση. Καθώς οι διάφοροι ήχοι της πόλης, ο θόρυβος και οι προ επεξεργασμένοι ήχοι συναντιόνται, οι δρόμοι της Ελευσίνας, οι κινούμενες εικόνες και τα διαδοχικά ηχοτοπία μετατρέπονται σε μια εναλλακτική αφήγηση.
Σημείο εκκίνησης: Πεζόδρομο της Σπετσών και μπροστά στην εκκλησία του Αγίου
Δημητρίου, Ελευσίνα
11:00 – 15:00 #ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ/ART Ελένη Πανουκλιά ΜΥΣΤΗΡΙΟ 47 ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ | ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, Παγκάλου 51, Ελευσίνα
Εργαστήρια δημιουργίας περίκλειστων κήπων σε μικροκλίμακα (terrariums)
*Τα εργαστήρια είναι ωριαία (11:00-12:00, 12:00-13:00, 13:00-14:00, 14:00-15:00).
*Πληροφορίες και προκρατήσεις στο 2023eleusis.eu
13:30 – 15:00 #ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ/DIALOGUES ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Σε συνέχεια της πεζοπορικής διαδρομής στο Όρος Πατέρας, διοργανώνεται συζήτηση στην Όαση για την καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές, τη σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης μεγάλων πυρκαγιών και τη συμβολή των εθελοντικών ομάδων πυρασφάλειας – δασοπυρόσβεσης.
Συμμετέχουν:
Πέτρος Φιλιππάς, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ελευσίνας
Πέτρος Μπούγιας Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής
Νικόλαος Ηλιόπουλος Προιστάμενος Τμήματος Διοικητικού στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής
Σωκράτης Βασιλείου, δημιουργός και υπεύθυνος εθελοντικής ομάδας «περιπολια ζωής»
Βαγγέλης Ιωακειμίδης Διευθυντης προγραμματος της Land and water
Προβολή και παρουσίαση του διεθνούς φωτογραφικού βραβείου «Prix Pictet»( https://prix.pictet.com/ ), με θέμα τη Φωτιά ( https://prix.pictet.com/cycles/fire ) και έργα των 18 short-listed φωτογράφων
Προβολή και συζήτηση με αφορμή του καλλιτεχνικού έργου «Βurning Issues» της Δανάης Στράτου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου.
Συμμετέχουν:
Δανάη Στράτου, καλλιτέχνις
Χριστόφορος Μαρίνος, επιμελητής εκθέσεων και εκδόσεων
15:00 – 21:00 #ΤΡΟΠΟΙ ΖΩΗΣ/LIFE Πικ Νικ στην ΟΑΣΗ
Φέρνουμε το φαγητό μας και την κουβέρτα μας και πάμε για πικ νικ στην ΟΑΣΗ για να διασκεδάσουμε οικογενειακώς μέχρι το βράδυ. Ενσωματώνουμε τις βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινή μας ζωή, γνωρίζοντας κρυμμένες όασεις στον αστικό ιστό των περιοχών μας.
15:00 – 18:00 #ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/WORKSHOPS Τα παιδία παίζει, Ελένη Βαρασά ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ και FACE PAINTING
Εργαστήριο για παιδιά 3-10 ετών
15:30 – 17:00
#ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/WORKSHOPS
Εργαστήριο για παιδιά όλων των ηλικιών
ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Φτιάχνω το δικό μου δασόκηπο
Μελέτη της τοπικής χλωρίδας και των ιδιοτήτων της
Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Κωνσταντίνα Λίτσα, BSc Honours Herbal Medicine/ Phytotherapy
* Συμμετοχή με προκράτηση θέσης
15:30 – 17:30 #ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ/DIALOGUES ΝΕΡΟ
Μια συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σχετικά με την έλλειψη νερού και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, τις στρατηγικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών, αλλά κυρίως για την πρόληψη.
Συμμετέχουν:
Michael Fischer/Save Ios Association, Έργο Med-RESET για την κατασκευή μικρο- φραγμάτων στην Ίο
Αιμιλία Κονδύλη, Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας ΠΑ.Δ.Α.
Βαγγέλης Ιωακειμίδης Διευθυντής Προγράμματος της Land and water
Προβολή και παρουσίαση του διεθνούς φωτογραφικού βραβείου «Prix Pictet» (https://prix.pictet.com/) με θέμα το Νερό (https://prix.pictet.com/cycles/water) έργα των 12 short-listed. Συζήτηση και προβολή με αφορμή την ανάθεση και παραγωγή καλλιτεχνικού έργου με τίτλο «Πλάι στο Ποτάμι», μια παραγωγή του Φεστιβάλ Βωβούσας 2023 και την Medina, που αφορά τον Αώο, με φωτογραφικά έργα της Πηνελόπης Θωμαΐδη και ηχητικό ντοκιμαντέρ της Νατάσας Μπλάτσιου
Συμμετέχουν:
Καμίλο Νόλλας, ιδρυτής και διευθυντής της Land and water και του φεστιβάλ Βωβούσας
Νατάσσα Μπλάτσιου, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος
Αλέξης Κατσαρός, Εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ MedIna
16:00 – 19:00 #ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/WORKSHOPS Δέντρο – Χαρτί – Βιβλίο Εργαστήριο ενηλίκων
Πώς η καταστροφή του βιβλίου µέσω της τέχνης και µέσω των γλυπτικών κατασκευών και
των εικόνων δηµιουργεί το upside tree;
Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Χριστίνα Μήτρεντσε
* Συμμετοχή με προκράτηση θέσης στο 2023eleusis.eu
16:00 – 18:30 #ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ/ART Αιμιλία Μπουρίτη και Καλλιτεχνική Πλατφόρμα Συν+Εργασία Μυστήριο 67 ΑΜΟΛΗ – Ένυδρες συναντήσεις καλλιεργητών σε δέντρα που επιμένουν.
Αγρόκτημα Αναστασίας Καλλέργη, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Συνάντηση φιστικοπαραγωγών Δυτικής Αττικής στον Ασπρόπυργο. Μια δράση με σημείο αναφοράς την καλλιέργεια των φυστικοδεντρων στη Δυτική Αττική και τις προκλήσεις ενόψει της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών ταυτοτήτων της περιοχής. Υλοποιείται από την Αιμιλία Μπουρίτη και την καλλιτεχνική πλατφόρμα Συν+Εργασία μαζί με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και
Προστασίας του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αποτελείται από περιπατητική διαδρομή, συμμετοχική δράση, εικαστική εγκατάσταση, αρβανίτικα τραγούδια, διάλεξη για τη σωστή διαχείριση του νερού και τις ενεργειακές κοινότητες και σηματοδοτείται από τη συνάθροιση των παραγωγών Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών καθώς και τη δημιουργία δικτύου.
16.00 – 17.00 και 17.30-18.30 #ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/WORKSHOPS Ταντούρ – Μπουλανζερί – Μπέικερι Ένα εργαστήριο με το 3137
Τι τρώνε τα παιδιά σε φούρνους σε άλλα μέρη του κόσμου; Πώς λέγεται το ψωμί σε άλλες γλώσσες; Πως το φτιάχνουν; Πότε το τρώνε; Με τι το συνοδεύουν; Καλούμε τα παιδιά να γίνουν φουρνάρισσες και φουρνάρηδες στον πρώτο παιδικό φούρνο Ελευσίνας. Ζητείται φαντασία, γευσιγνωσία και ταξιδιωτική διάθεση! Στο εργαστήριο, τα παιδιά θα μοιραστούν σε ομάδες και θα φτιάξουν διαφορετικές συνταγές ψωμιού εμπνευσμένες από μέρη του κόσμου κοντινά ή και πιο μακρινά.
Ηλικίες: 8-11 ετών
Ομάδες των 10-15 παιδιών
* Συμμετοχή με προκράτηση θέσης
17:00 – 21:00 #ΤΡΟΠΟΙ ΖΩΗΣ/LIFE VOICES OF ELEFSINA
Το κοινοτικό ραδιόφωνο «Φωνές της Ελευσίνας» ακολουθεί το φεστιβάλ και εκπέμπει ζωντανά από την ΟΑΣΗ
18:00 – 19:30 #ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/WORKSHOPS Τα παιδία παίζει, Ελένη Βαρασά ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Για παιδιά 3-10 ετών
19:30 #ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ/ART ΠΡΟΒΟΛΗ | Fishing for Litter Σωτήρης Δανέζης, 2023, 26′
«Αν αλιεύσουμε τώρα από τα Δαρδανέλια ως τον Πειραιά, τα ψάρια που θα πάρουμε πάνω θα είναι δύο, τα βαρέλια δέκα, τα μπουκάλια εκατό και τα σκουπίδια χίλια!». Ο Δημήτρης από την Καβάλα, με τη μηχανότρατά του, έβγαλε πέρσι από τη θάλασσα 2,5 τόνους απορρίμματα. Είναι ένας από τους 40 αλιείς που συνεργάζονται με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
20:00 #ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ/ART Κώστας Ντάνης | CHALLENGING EVERESTING 2021, 52’
Ένα ντοκιμαντέρ σε πραγματικό χρόνο για έναν Έλληνα ποδηλάτη, γυρισμένο σε 18 ώρες. Την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας του ποδηλάτου, ο Τακης Ξουρής έλαβε μέρος σε ένα ιδιότυπο διεθνές ποδηλατικό challenge με την ονομασία
Everesting 10000. Στόχος του Everesting είναι ο αναβάτης να συμπληρώσει ποδηλατώντας 10000 μέτρα συνολικού υψομέτρου σε μια συγκεκριμένη ανάβαση, καλύπτοντας έτσι το ύψος του Everest και 1200 περίπου μέτρα επιπλέον.
Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα.
Ένα πολυεπίπεδο εκθεσιακό έργο από τη Βάνα Ξένου που αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας