Αποθέματα: Inventory


Αποθέματα: Inventory

Tα «Αποθέματα» είναι ένα έργο παραστατικών τεχνών και πολυμέσων της Τζένης Αργυρίου και του Βασίλη Γεροδήμου που αντλεί υλικό από τα εργατικά κινήματα και την πορεία των εργατικών διεκδικήσεων.

Credits

Δημιουργική Ομάδα:
Τζένη Αργυρίου, Βασίλης Γεροδήμος, Δανάη Γιαννακοπούλου, Όλγα Μαρουδή, Λάμπρος Πηγούνης, Ερατώ Τζαβάρα, Μάκης Φάρος, Νάνσυ Σταματοπούλου

Memorandum Lab – Photo credit: Μίλτος Αθανασίου, Λίλα Σωτηρίου

Information

Ο χώρος είναι ανοιχτός στο κοινό: Δευτέρα-Πέμπτη, 10:00-13:00 και Παρασκευή 18:00-20:00

Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε άτομα ηλικίας από 12 ετών και άνω

Ώρες εργαστηρίων: Τρίτη 10:00-12:00 και Παρασκευή 18:00-20:00 (έως 30/10)
Διάρκεια εργαστηρίου: 2 ώρες

Όλοι οι συμμετέχοντες, εφόσον το επιθυμούν, θα αναφέρονται, τόσο στο έντυπο πρόγραμμα που θα συνοδεύει το έργο, όσο και σε όποιο ψηφιακό αρχείο το παρουσιάζει.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού:
Όλγα Μαρουδή 6939492168
Δανάη Γιαννακοπούλου 6938559009
email: apothemataeleusinas@gmail.com

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στις εργατικές κινητοποιήσεις στην Ελευσίνα από τις αρχές του 20ου αιώνα – στα 100 χρόνια από την ίδρυσή της Γ.Σ.Ε.Ε.- που ξεκινά με συμμετοχική αρχειακή έρευνα και θα καταλήξει σε μια δημόσια, ψηφιακή και παραστατική πομπή στις 11/11/2018. Η πομπή θα αποτελέσει και το βασικό γεγονός των εορτασμών για τα 2 χρόνια από την ανακήρυξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Οι δημιουργοί προσκαλούν όλους τους κατοίκους της Ελευσίνας να συμμετέχουν στο έργο με τους παρακάτω τρόπους:

α. Να γίνουν μέρος της βασικής ομάδας performers που θα οδηγεί την πομπή στις 11 Νοεμβρίου
β. Να φέρουν τα δικά τους αρχεία ή/και να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους
γ. να συμμετέχουν στην πομπή της 11ης Νοεμβρίου

Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ένας κοινωνικός χώρος-εργαστήριο από κοντέινερ στo παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας (goo.gl/gLmHsC), που είναι ανοιχτός σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει. Εκεί έως τις 30 Οκτωβρίου μπορεί όποιος θέλει να φέρει φωτογραφίες ή οποιοδήποτε άλλο ιστορικό ντοκουμέντο (αποκόμματα εφημερίδων, κείμενα, βίντεο, ήχο κ.λ.π.), να δώσει μια προφορική μαρτυρία ή να δηλώσει διαθεσιμότητα για τη βασική ομάδα της πομπής.

Περισσότερα για το έργο και τη δημιουργική διαδικασία

Η Ελευσίνα ταυτίζεται με την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο άνθρωπο ως φορέα ανάπτυξης και πολιτισμού. Οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις των αρχών του περασμένου αιώνα κληροδοτούν στην πόλη τη συνείδηση του ενεργού πολίτη, που εκφράζεται ακόμα και σήμερα με τη μορφή ποικίλων συλλογικοτήτων, και αποτελεί μέρος της ταυτότητας της πόλης.

Με στόχο την ανάδειξη ενός βασικού συστατικού της σύγχρονης ταυτότητας της Ελευσίνας, το στοιχείο της εργασίας (το εργατικό κίνημα, τη ζωή των εργαζομένων εντός των εργοστασίων και τις συνθήκες εργασίας, το εργατικό δυναμικό της πόλης) που είναι και η μία από τις τρεις Κεντρικές Θεματικές της «Μετάβασης στην Euphoria», επιλέχθηκε αυτό το θέμα για την επέτειο της 11/11. Επιπλέον, το έργο αυτό αποτελεί την πρόταση/συνεισφορά της Ελευσίνας 2021 στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, καθώς η ανάπτυξη της βιομηχανικής πόλης και του εργατικού κινήματος, οι νέες συνθήκες ζωής που αυτά διαμορφώνουν, οι προβληματισμοί που δημιουργούν και οι αποκρίσεις σε αυτούς τους προβληματισμούς είναι στοιχεία που μοιράζονται πολλές πόλεις της Ευρώπης από το 19ο αιώνα και μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, είναι στοιχεία της ευρωπαϊκής διάστασης που εμφανίζει η ταυτότητα της σύγχρονης Ελευσίνας.

Για τη σύνθεση του έργου οι καλλιτέχνες δημιουργούν έναν εφήμερο κοινωνικό χώρο-εργαστήριο στην παραλία της Ελευσίνας, στον οποίο πραγματοποιούν επιτόπια αρχειακή έρευνα, συλλέγουν υλικά και μαρτυρίες από τους κατοίκους της Ελευσίνας αλλά και πειραματίζονται με συμμετοχικά εργαστήρια, τροφοδοτώντας και προετοιμάζοντας την τελική παρουσίαση στις 11/11.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον χώρο η Αργυρίου και ο Γεροδήμος, με οδηγό τις μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα που βρίσκουν, μελετούν και επισημαίνουν τα σημεία όπου διαδραματίστηκαν οι πιο σημαντικές πορείες διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της δράσης του εργατικού κινήματος στην Ελευσίνα. Βάσει αυτών χαράσσεται στον χάρτη της πόλης η διαδρομή που θα ακολουθήσει η παραστατική πομπή που θα παρουσιαστεί στην πόλη στις 11/11/2018, ενώ το οπτικοακουστικό υλικό που συγκεντρώνεται σε συνεργασία με τους κατοίκους θα χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση της εικαστικής και ηχητικής διάστασης της παράστασης.

Η παράσταση/πομπή της 11ης Νοεμβρίου έχει «τελετουργικό χαρακτήρα» και παράλληλα χρησιμοποιεί ως βασικά συστατικά της τα σώματα των κατοίκων, τα ψηφιακά μέσα ήχου και εικόνας, και τους δρόμους ή τα κτήρια εκείνα της Ελευσίνας που έχουν κάποια ιστορική αναφορά σχετική με το εργατικό κίνημα. Τα ψηφιακά μέσα επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να αφυπνίσουν ιστορίες, εικόνες και ήχους του παρελθόντος, από την προσέλευση πληθυσμού στην Ελευσίνα για εργασία καθώς όλες τις κομβικές στιγμές, διεκδικήσεις και αγώνες, μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος ο χώρος-εργαστήριο, πέραν της ερευνητικής χρήσης του, αποτελεί και μια «ζωντανή εικαστική εγκατάσταση» όπου το σύνολο του υλικού παρουσιάζεται στο κοινό.

Αυτή είναι άλλωστε μια πρακτική που ακολουθούν συχνά η Τζένη Αργυρίου και ο Βασίλης Γεροδήμος, πραγματοποιώντας έργα που φέρνουν την ιστορία του κάθε τόπου στο παρόν, δημιουργούν ένα ζωντανό σώμα συλλογικής μνήμης, μέσα από αφηγήσεις και αρχεία καθημερινά, που διατηρούν οι πολίτες ως μέρος της προσωπικής τους ιστορίας.

Οι τρόποι συμμετοχής αναλυτικά

Μπορείτε να συμμετέχετε στη διαδικασία της δημιουργίας του έργου, και να γίνετε μέρος της ίδιας της παράστασης/πομπής με τους παρακάτω τρόπους:

Α. Να γίνετε μέρος της βασικής ομάδας performers, που θα οδηγεί την πομπή στις 11 Νοεμβρίου. Πώς; Μέσα από μια σειρά σύντομων συναντήσεων-εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες μπορούν να εξοικειωθούν με τον ρυθμό μιας πομπής, με την κίνηση στο χώρο ατομικά και σαν ομάδα, τις παύσεις, τη σημασία των ήχων, τις ζωντανές βίντεο-προβολές και τη χρήση αντικειμένων (μπάνερ, πλακάτ, σημαίες).

Β. Ένας άλλος τρόπος που μπορεί να συνδεθεί κάποιος με το έργο είναι να συμμετέχει στη συλλογή του ιστορικού και αρχειακού υλικού που θα τροφοδοτήσει τις επιλογές των δημιουργών για την πορεία της πομπής, αλλά και που πιθανώς θα αποτελέσει μέρος του συνοδευτικό οπτικοακουστικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί.

Για τον σκοπό αυτό, μέσα στον Οκτώβριο δημιουργείται ένας κοινωνικός χώρος-εργαστήριο στo παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας (goo.gl/gLmHsC), που είναι ανοιχτός σε όποιον ενδιαφέρεται να μοιραστεί τις μνήμες του, να μάθει από τις μνήμες των άλλων και να συμμετέχει στην παραστατική πομπή. Εκεί έως τις 30 Οκτωβρίου μπορεί κανείς (κάτοικος, συλλέκτης, εκπρόσωπος φορέα ή εργοστασίου) να φέρει: φωτογραφίες σε τυπωμένη ή ψηφιακή μορφή ή οποιοδήποτε άλλο ιστορικό ντοκουμέντο (αποκόμματα εφημερίδων, κείμενα, βίντεο, ήχο κ.λ.π.) για ό,τι θα θέλατε να μοιραστείτε με τους δημιουργούς και ευρύτερα με τη συλλογική μνήμη της Ελευσίνας. Ακόμα, μπορεί κανείς να δώσει μια προσωπική προφορική μαρτυρία, να μας πει την ιστορία του, να μοιραστεί τις γνώσεις του για το θέμα.

Κάθε μοναδική ή ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι πολύτιμη και μπορεί να δώσει έναυσμα για τη διαμόρφωση των επόμενων σταδίων του έργου. Όλα τα αρχεία και το υλικό δημιουργούν έναν ζωντανό ιστό αναμνήσεων, μια ζωντανή γέφυρα με το παρελθόν.

Γ. Τέλος, μπορούν όλοι οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εμπειρίας, να συμμετέχουν στην πομπή της 11ης Νοεμβρίου.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο

Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα.
Ένα πολυεπίπεδο εκθεσιακό έργο από τη Βάνα Ξένου που αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας


Μουσική βραδιά: Χριστουγεννιάτικοι θρύλοι και κάλαντα

Μία μουσική βραδιά με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και ιστορίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας
Συμμετέχει η Μάρθα Φριντζήλα με αφήγηση και τραγούδι

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes