NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Εκπαιδευτικές δράσεις & Προγράμματα της 2023 Ελευσίς

Μήνας πλούσιος με προγράμματα και δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλες τις σχολικές βαθμίδες, τους νέους, αλλά και τους ενήλικες είναι ο Απρίλιος στην Ελευσίνα. Φωτογραφικά έργα με έμπνευση από την πόλη, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τοιχογραφίες με θεματικές από το περιβάλλον, συμμετοχικό εργαστήριο αστικού σχεδιασμού, χορευτικό ταξίδι στον δημόσιο χώρο με μια σανίδα skate, ψηφιακά περιβάλλοντα για την πόλη του μέλλοντος σχεδιασμένα από μία μικτή ομάδα εφήβων, νέες τεχνολογίες κατασκευής για παιδιά Α’ Δημοτικού, πανεπιστημιακές ομιλίες, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια ανοιχτά σε κάθε ενδιαφερόμενο και πολλές ακόμη δράσεις και προγράμματα της 2023 Ελευσίς αναδεικνύουν την πόλη σε περιφερειακό κέντρο πολιτιστικής εκπαίδευσης και δημιουργικότητας. 

Το ΜΥΣΤΗΡΙΟ 65 Reframe Ελευσίς καλεί τους νέους από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές να δημιουργήσουν φωτογραφικά έργα εμπνευσμένα από την πόλη. Το εκπαιδευτικό κινηματογραφικό πρόγραμμα ΜΥΣΤΗΡΙΟ 26 Η δική μου Ελευσίνα: Ματιές στην Πόλη προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές γυμνασίου της Ελευσίνας να δημιουργήσουν μια σειρά από ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την προσωπική τους σχέση με τον τόπο τους. Το διαμεσικό κοινοτικό project ΜΥΣΤΗΡΙΟ 37 Φωνές της Ελευσίνας στοχεύει στη δημιουργία ενός πειραματικού ραδιοφωνικού σταθμού που θα ανήκει στην τοπική κοινότητα της Ελευσίνας. Η ψηφιακή περιήγηση ΜΥΣΤΗΡΙΟ 159 Ένας περίπατος στον χώρο και στον χρόνο: η θηλυκή όψη της Ελευσίνας ακολουθεί τα βήματα γυναικών που ζουν ή πέρασαν από αυτήν και τη σχέση που έχουν μαζί της. Στο πλαίσιο της δράσης ΜΥΣΤΗΡΙΟ 171 Κατασκευάζοντας την ουτοπία, μία μικτή ομάδα εφήβων της Ελευσίνας σχεδιάζει την πόλη του μέλλοντος μέσα από ψηφιακά περιβάλλοντα. Το ΜΥΣΤΗΡΙΟ 172 A Dancing Journey προσκαλεί τα παιδιά, τους εφήβους, αλλά και όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Ελευσίνας σε ένα χορευτικό ταξίδι στον δημόσιο χώρο, παρέα με μια σανίδα skate. Το ΜΥΣΤΗΡΙΟ 10 Genia17 είναι ένα πρόγραμμα τοιχογραφιών που εμπνέονται από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις θεματικές της οικολογικής συνείδησης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, και θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία του Δήμου Ελευσίνας.

Παράλληλα, συνεχίζεται το ΜΥΣΤΗΡΙΟ 41 Design Campus, το συμμετοχικό εργαστήριο αστικού σχεδιασμού με στόχο τη δημιουργία ενός Κέντρου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στον χώρο του Όαση – Πρώην Camping, ενώ το ΜΥΣΤΗΡΙΟ 7  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU ανοίγει τις πόρτες του σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει τις ομιλίες, τα σεμινάρια και τα βιωματικά του εργαστήρια πάνω στις θεματικές Περιβάλλον και Υγεία και Πολιτιστική Πολιτική. Η εκπαιδευτική βαλίτσα MYSTIKIT Ελευσίνα συνεχίζει το ταξίδι της από σχολείο σε σχολείο, προσκαλώντας, στο πλαίσιο της δράσης ΜΥΣΤΗΡΙΟ 52, μαθητές και εκπαιδευτικούς όλης της χώρας και της Ευρώπης σε ένα «ελευσίνιο» παιχνίδι περιπλάνησης. Το  ΜΥΣΤΗΡΙΟ 54 Κινητό εργαστήριο εξοικειώνει σταθερά παιδιά της Α’ Δημοτικού με τις νέες τεχνολογίες κατασκευής. Επιπλέον, συνεχίζονται τα εργαστήρια της δράσης ΜΥΣΤΗΡΙΟ 68 ΣΤΑΛΚΕΡ σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα με σκοπό τον συν-σχεδιασμό περιπατητικών διαδρομών και παιχνιδιών πόλεως. Τέλος, μέχρι τις 23 Απριλίου θα διοργανώνονται επισκέψεις σχολείων και άλλων ομάδων κοινού στις εικαστικές εγκαταστάσεις και εκθέσεις ΜΥΣΤΗΡΙΟ 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες και ΜΥΣΤΗΡΙΟ 17 Μελίνα στις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου, και μέχρι τις 7 Μαΐου στο ΜΥΣΤΗΡΙΟ 29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, που φιλοξενείται στο Παλαιό Δημαρχείο. .

Αναλυτικές πληροφορίες

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 65
Reframe Ελευσίς
εκπαίδευση-κατάρτιση
ΑΠΡ – ΙΟΥ
Πρώην Αναψυκτήριο

Το Reframe Ελευσίς είναι μια συλλογική κοινωνική δράση με καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα. Προσκαλεί νέους από την Ελευσίνα και από άλλες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό, ώστε να δημιουργήσουν πρωτότυπα φωτογραφικά έργα που αντλούν έμπνευση από τον ελευσίνιο τόπο.

Ειδικότερα, η εν λόγω δράση θα αποτελέσει έναυσμα για την παραγωγή και την παρουσίαση φωτογραφικών εικόνων που αποτυπώνουν-ερμηνεύουν την οπτική ανθρωπολογία της Ελευσίνας. Τα φωτογραφικά τεκμήρια θα καταγράψουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της και θα αναδείξουν τις πολιτιστικές και κοινωνικές της ιδιαιτερότητες. Παράλληλα, με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων στο σχολικό περιβάλλον, θα δημιουργηθεί ένα αποθετήριο εκπαιδευτικού περιεχομένου, όπου σχολικές ομάδες θα μπορούν να λάβουν μέρος κατεβάζοντας ελεύθερα τα ψηφιακά θεματικά πακέτα εκπαίδευσης.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Μανώλης Μωρεσόπουλος (GR)
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Μυρτώ Παπαδοπούλου (υπεύθυνη εργαστηρίου), Ηώ Πάσχου, Ηλίας Λόης
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: Μαρίλια Φωτοπούλου
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Πηνελόπη Θωμαΐδη
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας (GR)

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 26
Η δική μου Ελευσίνα: Ματιές στην Πόλη
ΑΠΡ – ΙΟΥ
εκπαίδευση / κατάρτιση

Μια λεπτή, αόρατη κλωστή συνδέει τον καθένα με τον τόπο του για πάντα. Μεγαλώνουμε, ταξιδεύουμε, αλλάζουμε, μεταναστεύουμε ή μετακομίζουμε, ο τόπος πάντα μέσα μας, μένει εκεί, αναλλοίωτος στα μάτια της ψυχής. Μια σειρά από μικρά «εδώ» συνθέτουν την προσωπική μας σχέση με τον τόπο. «Εδώ μια μέρα μού έπεσε το παγωτό», «εδώ έμαθα ποδήλατο», «εδώ κάποτε ήταν το σπίτι μου», «εδώ δεν έχω ξανάρθει ποτέ». Φευγαλέες αισθήσεις, μυρωδιές, εικόνες, μνήμες, στιγμές που στον κόσμο των «μεγάλων» είναι ριζωμένες στην παιδική ηλικία.

Όμως, πώς αντιλαμβάνονται και εκφράζουν οι νέοι τη σύνδεση με τον τόπο τους; Πώς το δικό τους «τώρα» συνδέεται με το «εδώ»; Πώς το οικείο, το καθημερινό, γίνεται αφετηρία έκφρασης; Η δική μου Ελευσίνα: Ματιές στην πόλη είναι ένα εκπαιδευτικό κινηματογραφικό πρόγραμμα που θα δώσει την ευκαιρία σε μαθητές γυμνασίου της Ελευσίνας να δημιουργήσουν μια σειρά από δικά τους ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την προσωπική τους σχέση με τον τόπο τους. 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αγγελική Αριστομενοπούλου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 37
Φωνές της Ελευσίνας
σύνθετη δράση τέχνης
ΑΠΡ – ΔΕΚ
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας 

Το Μυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας είναι ένα διαμεσικό κοινοτικό project που εστιάζει στη ραδιοφωνική αναμετάδοση. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός πειραματικού ραδιοφωνικού σταθμού που θα ανήκει στην τοπική κοινότητα της Ελευσίνας, θα τροφοδοτείται και θα λειτουργεί μέσα από αυτή. Με μια σειρά συμμετοχικών καλλιτεχνικών δράσεων, βιωματικών και διαθεματικών εργαστηρίων, οι Φωνές της Ελευσίνας ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ενός ανοιχτού χώρου όπου οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να κάνουν τη φωνή τους ν’ ακουστεί. Η από τα κάτω παραγωγή ραδιοφωνικού περιεχομένου θα φωτίσει και θα αναδείξει διαφορετικές όψεις της ιστορίας, της ταυτότητας, της συλλογικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, ενδυναμώνοντας την αίσθηση του ανήκειν και συμβάλλοντας στη μετάβασή της σε μια νέα περίοδο. Παρότι τοπικές, οι Φωνές της Ελευσίνας θα ταξιδέψουν πέρα από τα σύνορα της πόλης, μέσα από συνεργασίες –και με ζωντανές αναμεταδόσεις– με άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς και δίκτυα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ: Zoetrope Athens (GR)
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Karl Heinz Jeron, Aλεξάνδρα Σαλίμπα, Δημήτρης Κούρτης, Γιώργος Γιατρομανωλάκης

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 159
Ένας περίπατος στον χώρο και στον χρόνο: η θηλυκή όψη της Ελευσίνας
εκπαίδευση / κατάρτιση
ΑΠΡ – ΔΕΚ
Online | Δημόσιος χώρος

Μια ψηφιακή περιήγηση μέσα από κώδικες QR στο παρελθόν και στο παρόν της Ελευσίνας, ακολουθώντας τα βήματα γυναικών που ζουν ή πέρασαν από αυτήν και τη σχέση που έχουν μαζί της. Η κεντρική ιδέα είναι η τοποθέτηση κωδικών QR σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, τους οποίους καθένας θα μπορεί να σαρώνει με το smartphone και να αποκτά άμεση πρόσβαση σε μια πληροφορία σχετιζόμενη κυρίως με τις γυναίκες από το παρελθόν ή το παρόν της πόλης. Η πληροφορία θα φιλοξενείται σε έναν ιστότοπο και θα έχει τη μορφή βίντεο αρτ, εικόνας, εικονικής πραγματικότητας (VR) ή animation, σε κάθε περίπτωση σύντομο και δυναμικό, καθώς η «κατανάλωσή» του προορίζεται να γίνει στον δρόμο, όσο διαρκεί ο περίπατος των επισκεπτών. Οι κώδικες QR θα βρίσκονται τοποθετημένοι σε ύψος όπου θα είναι προσιτοί και από αμαξίδιο, ενώ κάποιοι θα συνοδεύονται επίσης από μια απτική απεικόνιση για άτομα με προβλήματα όρασης. 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, AthensMakerspace (GR), eNable Greece


ΜΥΣΤΗΡΙΟ 171
Κατασκευάζοντας την ουτοπία
εκπαίδευση / κατάρτιση
ΑΠΡ – ΙΟΥΝ
Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας

Μία μικτή ομάδα εφήβων της Ελευσίνας σχεδιάζει την πόλη του μέλλοντος στο βίντεοπαιχνίδι Minecraft, στο οποίο οι χρήστες δημιουργούν ψηφιακά περιβάλλοντα. Κατά τη διάρκεια των τρίμηνων συναντήσεών τους οι έφηβοι θα αξιοποιήσουν την Ελευσίνα ως αρχιτεκτονικό και ιστορικό πρότυπο πόλης.

Προσπαθώντας να φανταστούν και να δημιουργήσουν την ιδανική πόλη, θα παρουσιάσουν πώς μια πόλη θα μπορούσε να μεταμορφωθεί, να ανοικοδομηθεί και να τους συμπεριλάβει. 

Η ομάδα θα μελετά το παρόν και το παρελθόν της πόλης, αξιοποιώντας τα ως πηγές έμπνευσης για τους ψηφιακούς κόσμους που θα φτιάξουν. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που θα προτείνει η ομάδα εμψυχωτών/ερμηνευτών, θα διαπραγματευτούν σε κάθε συνάντηση μια από τις προτεινόμενες θεματικές. Παράλληλα, οι έφηβοι θα εργαστούν πρακτικά σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που θα υλοποιηθεί μέσα από την εφαρμογή Minecraft για να δημιουργήσουν αρχιτεκτονικά περιβάλλοντα. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο του 2023 στο πλαίσιο μιας εικαστικής έκθεσης με εστίαση στις ψηφιακές τέχνες.

ΣΥΛΛΗΨΗ: Ιωάννα Νεοφύτου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ: Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας, Ιωάννα Νεοφύτου, Μαριάμ Κιουρί
ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: TooFarEast
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Χρήστος Χριστόπουλος
ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 172
A Dancing Journey
εκπαίδευση / κατάρτιση
ΑΠΡ – ΙΟΥΝ
Machu Picchu – Παλιά Καμίνια

Αυτή η δράση προσκαλεί τα παιδιά, τους εφήβους, αλλά και όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Ελευσίνας σε ένα χορευτικό ταξίδι στον δημόσιο χώρο, παρέα με μια σανίδα skate. Μια site specific σπονδυλωτή παράσταση στην οποία ο σύγχρονος χορός συναντά τους χορούς του δρόμου και το skateboarding. Ακολουθεί συζήτηση ανατροφοδότησης μεταξύ συντελεστών και νεαρών θεατών. Κεντρικός θεματικός άξονας είναι η ανάδειξη της διαφορετικότητας και ταυτόχρονα των ενωτικών στοιχείων των ανθρώπων, υποστηρίζοντας την ιδέα πως οποιοδήποτε μέρος μπορεί να μετατραπεί σε χορευτική σκηνή και οποιοσδήποτε μπορεί να χορέψει, φέροντας το δικό του background, τις δικές του γνώσεις και επιθυμίες. Σημασία έχει να συναντιόμαστε, να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε, να χορεύουμε.

Την παράσταση ακολουθεί ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά και εφήβους, μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και με τις τρεις πρακτικές, και στο τέλος να λάβουν μέρος σε μια ανοιχτή παρουσίαση στην πόλη τους.

ΟΜΑΔΑ: Still Pilgrim Paradox
ΙΔΕΑ – ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Στέλλα Φωτιάδη
ΕΡΜΗΝΕΙΑ – ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Άννα Ανουσάκη, Αναστασία Βαλσαμάκη, Γιώργος Καράμπελας, Πέτρος Νικολίδης, Klaus Shehaj
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ:  Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου Κατερίνα Παπαχρήστου
ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βάσια Αναγνωστοπούλου

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 10
Genia17
ΑΠΡ- ΣΕΠΤ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η δράση Αστικές τοιχογραφίες της Γενιάς 17 είναι ένα πρόγραμμα τοιχογραφιών, κυρίως στα σχολεία του Δήμου Ελευσίνας, και πιθανόν και σε άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους (τοίχους) ειδικού ενδιαφέροντος. Η πρόταση αφορά τη δημιουργία 17 τοιχογραφιών σε σχολικά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθεμιά από τις οποίες θα αναφέρεται στους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ως σύνολο θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην πόλη, συντείνοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τους στόχους βιωσιμότητας μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε δημόσιο χώρο. Για την αποτύπωση του έργου παράγεται ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τη διαδρομή από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την ολοκλήρωσή της. Η δημιουργία των τοιχογραφιών θα συνδυαστεί με μικρές δράσεις παρουσίασης με την εκάστοτε σχολική κοινότητα που συμμετείχε στο εγχείρημα και με δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από τις σημαντικές θεματικές της οικολογικής συνείδησης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: Καλλιτέχνες του δρόμου που ανήκουν στην πρωτοβουλία GENIA17
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ελculture (GR)

Συνεχίζονται

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 68
ΣΤAΛΚΕΡ
σύνθετη δράση τέχνης
ΜΑΡ – ΔΕΚ
Δημόσιος χώρος

Το έργο Mυστήριο 68 ΣΤΑΛΚΕΡ αφορά τη συνδημιουργία περιπατητικών διαδρομών και παιχνιδιών πόλεως σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Κάτοικοι της Ελευσίνας συνεργάζονται με διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, ξεναγούς, ειδικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες για να αναπτύξουν διαδραστικές εμπειρίες στον δημόσιο χώρο που εκφράζουν την κοινότητά τους – με θεματικές όπως το περιβάλλον, η βιομηχανική αρχαιολογία κ.ά.

Οι πολίτες αναλαμβάνουν τον ρόλο του αφηγητή και μας προσκαλούν σε διαδραστικές, πολιτιστικές εμπειρίες στο δημόσιο τοπίο. Οι συμμετέχοντες, ως σύγχρονοι περιηγητές, ξεδιπλώνουν τις πολύπτυχες πλευρές και μνήμες της πόλης και προχωρούν στην απεικόνιση των πολλαπλών οπτικών ερεθισμάτων.

Μεθοδολογικά εφαρμόζονται η καλλιτεχνική πρακτική, η εθνογραφική έρευνα και η προφορική ιστορία, ο σχεδιασμός υπηρεσιών και παιχνιδιών πόλης. Αυτή η συνδυαστική μεθοδολογική προσέγγιση αποσκοπεί στη μετουσίωση του δημόσιου χώρου σε έναν ζωντανό και δημιουργικό

τόπο έκφρασης της τοπικής κοινωνίας, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να προβληματιστεί και να μοιραστεί όσα αγαπάει.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: πeripatos sociocultural enterprise, Artopolis Cultural Association

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 41
Design Campus
αρχιτεκτονική / design
ΜΑΡ – ΣΕΠ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΓΟ 

Ένα συμμετοχικό εργαστήριο αστικού σχεδιασμού με στόχο τη δημιουργία ενός Κέντρου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στον χώρο του Όαση – Πρώην Camping, μέσα από τον δημιουργικό συνδυασμό της τεχνογνωσίας επαγγελματιών του χωρικού σχεδιασμού (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι) με τις βιωμένες εμπειρίες και τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της πόλης της Ελευσίνας. 

Θα διαρκέσει οκτώ μήνες περίπου και θα ξεκινήσει από τη χαρτογράφηση της πόλης και των περιβαλλοντικών προβλημάτων της, για να φτάσει τόσο στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη λειτουργική ανάπλαση του πρώην κάμπινγκ όσο και στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ελαφρών υποδομών μικρής κλίμακας εντός του χώρου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κατοίκους ανεξαρτήτως υπόβαθρου, καθώς και σε φοιτητές αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 7
Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU
εκπαίδευση / κατάρτιση
ΜΑΘΗΜΑΤΑ: 3, 10, 24 ΑΠΡ
ΕΚΕΔΑ
Δράση Παρακαταθήκης

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, προχωρά στη θέσπιση και τη λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Ελευσίνας – IN SITU, το οποίο απευθύνεται στους κατοίκους της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών. Στόχος του είναι να καλλιεργήσει την ελεύθερη σκέψη και να παράσχει επιστημονική γνώση σε πολυπληθές και διαφορετικό –ηλικιακά, κοινωνικά και μορφωτικά– κοινό. Το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί με γνώμονα τις ανάγκες της καθημερινής ζωής της περιοχής, όπως είναι οι σχέσεις, η επικοινωνία, η ψυχολογία, η ευεξία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός κ.ά., καθώς και την ανάγκη ενδυνάμωσης των πολιτιστικών καταβολών της περιοχής μέσα από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σκοπός του εκπαιδευτικού του έργου είναι να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των σπουδαστών του μέσα από την προσωπική τους εξέλιξη. Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την προσωπική τους εξέλιξη μέσα από μια ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία. Τα μαθήματα καλύπτουν δύο κεντρικές θεματικές άρρηκτα συνδεδεμένες με την πόλη της Ελευσίνας: α) Περιβάλλον και Υγεία και β) Πολιτιστική Πολιτική· ακολουθούν ποικίλες εκπαιδευτικές μεθόδους (ομιλίες, σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια, περιπατητικές διαδρομές) και λαμβάνουν χώρα in situ σε διάφορους χώρους της πόλης. Κι ενώ η συμμετοχή στις υποχρεωτικές παρακολουθήσεις με σκοπό την απόκτηση πιστοποίησης έχει ολοκληρωθεί, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο ανοίγει τις πόρτες του σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει τις ομιλίες, τα σεμινάρια και τα βιωματικά του εργαστήρια είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σχεδιασμός: 2023 Ελευσίς – Διεύθυνση Πολιτιστικής Κατάρτισης, Απόστολος Βανταράκης, Αθηνά Μαυρίδου, Σοφία Ριζοπούλου
Συνεργάτες: Πανεπιστήμιο Πατρών  (GR), Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Πατρών (GR) 

Μυστήριο 52
Mystikit Ελευσίνα-Εκπαιδευτική Βαλίτσα
OKT ‘22 – ΔΕΚ ‘23
εκπαίδευση / κατάρτιση

Εκπαιδευτική δράση για μαθητές Δ’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου

Η βαλίτσα MYSTIKIT Ελευσίνα είναι έτοιμη να ταξιδέψει από σχολείο σε σχολείο, προσκαλώντας μαθητές και εκπαιδευτικούς όλης της χώρας και της Ευρώπης σε ένα «ελευσίνιο» παιχνίδι περιπλάνησης. «Στον καθρέφτη Ελευσίνα βλέπω τον εαυτό μου εκεί όπου δεν βρίσκομαι» – παραφράζοντας τα λόγια του Michel Foucault.

Η βαλίτσα με τον τίτλο Mystikit Ελευσίνα παίρνει τη μορφή μιας DIY εργαλειοθήκης μύησης, δράσης και εξερεύνησης που ταξιδεύει από σχολείο σε σχολείο σε όλη την Ελλάδα.

Το kit περιέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό (όργανα μέτρησης, tablet, εκτυπωτή, εκπαιδευτικά έντυπα κ.ά.) προκειμένου οι μαθητικές ομάδες να ολοκληρώσουν μια περιπλάνηση με ψυχογεωγραφικά χαρακτηριστικά έξω από το σχολικό περιβάλλον, στον δημόσιο χώρο, στην καρδιά της πόλης, στη γειτονιά. Στόχος είναι η συναισθηματική βίωση και επανοικειοποίηση του τόπου, η θέαση της καθημερινής ζωής σαν μια ευκαιρία καλλιτεχνικής πράξης.

Με αφετηρία τις εννέα διαδοχικές καταστάσεις του μύθου της Δήμητρας, που αντιστοιχούν σε έναν ακουστικό περίπατο εννέα σημείων στην πόλη της Ελευσίνας, οι μαθητές περιδιαβαίνουν τη δική τους πόλη, σχηματίζουν τον αισθητηριακό χάρτη της διαδρομής τους, επινοούν τον «μύθο της πόλης» και στο τέλος κρύβουν μέσα στη βαλίτσα το Μυστήριο.

Και να που γίνατε Πλάνητες, λοιπόν. Kι εσείς, όπως η Δήμητρα κάποτε. Σκοπός είναι η ανακάλυψη μιας εντελώς νέας και αυθεντικής εμπειρίας, το «άφημα» στην επιρροή των «μυστήριων» συναντήσεων και των καταστάσεων που οι μαθητές θα βρουν εκεί.

ΙΔΕΑ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
Very Young Contemporary Art VYCA

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 54 
Κινητό εργαστήριο 
εκπαίδευση / κατάρτιση
ΙΑΝ – ΙΟΥΝ
Σχολεία Ελευσίνας & όμορων Δήμων

Το ΜΥΣΤΗΡΙΟ 54 Κινητό εργαστήριο, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, απευθύνεται σε παιδιά της πρώτης τάξης δημοτικού αντλώντας έμπνευση από τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Ως στόχο του θέτει τη γνωριμία και την εξοικείωση των μικρών μαθητών με τις νέες τεχνολογίες κατασκευής. Τα εργαστήριά του θα πραγματοποιηθούν σε Δημοτικά σχολεία της Ελευσίνας, της Μαγούλας, της Μάνδρας, του Ασπροπύργου, των Βιλλίων και Ερυθρών, ώστε οι μικροί μαθητές να μάθουν μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σχεδιασμού και κατασκευής μικροαντικειμένων πώς λειτουργούν τα μηχανήματα και ποιες είναι οι δυνατότητες που μας δίνουν. Η αρχιτεκτονική αυτών των εκπαιδευτικών εργαστηρίων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μάθηση μέσα από την πράξη (learning by doing), στον κονστρουκτιβισμό στην εκπαίδευση, στην αυτόνομη μάθηση και στη δημιουργική σκέψη. Το αποτελέσματα των εργαστηρίων θα είναι πρωτότυπα έργα που θα συνδυάζουν το σχέδιο με την ψηφιακή κατασκευή, τον προγραμματισμό και τα ηλεκτρονικά μέσα. 

ΙΔΕΑ – ΣΥΛΛΗΨΗ: syn fab lab / Ολίβια Κότσιφα
ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: The two monkeys production

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο

Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα.
Ένα πολυεπίπεδο εκθεσιακό έργο από τη Βάνα Ξένου που αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes