NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

ΕCOCULTURE FESTIVAL I Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου το δεύτερο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού με δράσεις αφιερωμένες στο περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα.

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις παρακαταθήκης του καλλιτεχνικού προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το δεύτερο Ecoculture Festival (Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού), πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, δημιουργώντας μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων, με στόχο τη διαμόρφωση νέων στρατηγικών για την προστασία του πλανήτη και τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Ένα φεστιβάλ με ανοιχτές δράσεις που έλαβαν χώρα στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου πεδίου, καθώς και σε γεωγραφικά όμορες πόλεις τους, όπως οι Δήμοι Ασπροπύργου, Κορινθίων και Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων. Η δομή του Φεστιβάλ αναπτύχθηκε σε τέσσερις διαφορετικές θεματικές: Οικοπολιτισμός/Ecoculture, Ουρανός/Sky, Νερό/Water και Γη/Earth.

unnamed (26)

Το Ecoculture Festival τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της επιστημονικής, εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν καθόλη τη διάρκεια του τετραημέρου σε επιδραστικές συζητήσεις με στόχο την ανάδειξη των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, εστιάζοντας κυρίως στις προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη λειψυδρία, τη φωτορύπανση και την ηχορύπανση.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια επιστημονικής και καλλιτεχνικής φύσης για παιδιά και ενήλικες, ενώ παρουσιάστηκαν καλλιτεχνικές δράσεις εμπνευσμένες από τη φύση και το περιβάλλον που ενίσχυσαν τον διάλογο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

unnamed (27)

Η Ελένη Πανουκλιά με το Μυστήριο 47 Μνημονικός Κήπος μύησε το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στην καθημερινή συλλογή, χρησιμοποίηση και φροντίδα των σπόρων διαμορφώνοντας ένα συμμετοχικό εργαστηριακό περιβάλλον – φυτώριο.

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μελών της κολλεκτίβας Timecircus, της Σοφίας Αϊβαλιώτη από το One Health 4 Cities network, και του Σπύρου Καρνέζη, Φυσικού και Skater, συζήτηση με θέμα τον οικοπολιτισμό και τους τρόπους που επηρεάζει και αφορά τη ζωή σήμερα. Αμέσως μετά, ακολούθησε παρουσίαση του ημερολογίου LANDSCHIP -αποτέλεσμα του έργου Μυστήριο 99 The Ark- το οποίο καταγράφει τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με την ομάδα νέων της Ελευσίνας Cultterra, η οποία παρουσίασε στο ARKOPOLIS το έργο «Edible City Nature», ένα συνεργατικό και καινοτόμο εγχείρημα που αναδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στην αστική ζωή και στη φύση με έμφαση στη βρώσιμη χλωρίδα των πόλεων, ενώ ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Skate Park.

unnamed (28)

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, η κεντρική συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Αστεροσκοπείου Στεφανίου Κορίνθου, εστίασε στο ζήτημα της φωτορύπανσης και της ηχορύπανσης. Στις συζητήσεις συμμετείχαν ο Λάμπρος Δούλος, Φυσικός, PhD, Καθηγητής στο Τμήμα Φωτισμού του ΕΑΠ, ο Ανδρέας Παπαλάμπρου, επικεφαλής της DarkSky Greece, η Άννα Σμπώκου, Lighting Designer και επικεφαλής του ASlight Studio, ο Κωνσταντίνος Δαδιώτης, Φυσικός, PhD in Acoustics και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Δ. Παπαδόπουλος & ΣΙΑ – Εταιρεία Μελετών Ακουστικής. Ακολούθησε οινογνωσία και συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη από το οινοποιείο βιοδυναμικής καλλιέργειας Kontogiannis family farm. Η βραδιά έκλεισε με μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία από το τρίο του πιανίστα και συνθέτη της jazz Σπύρου Μάνεση.

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, το κοινό περιηγήθηκε στη Δημοτική Ιαματική Πηγή Λουτρακίου, ενώ παράλληλα υλοποιήθηκε, σε συνεργασία με την πρωτοβουλία GENIA17: Αστικές Τοιχογραφίες, μια ζωντανά εξελισσόμενη συμμετοχική δράση δημιουργίας graffiti σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα στα Πευκάκια των Αγίων Θεοδώρων.

unnamed (29)

Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, μετά από μία πεζοπορική διαδρομή μαζί με τον ΕΟΣ Ελευσίνας στο Όρος Πατέρας, ακολούθησε συζήτηση που επικεντρώθηκε σε πρωτοβουλίες και στρατηγικές που ακολουθούνται σχετικά με την έλλειψη νερού και την πρόληψη και αντιμετώπιση της καταστροφής των δασών από τις πυρκαγιές. Στις συζητήσεις συμμετείχαν ο Michael Fischer από το Save Ios Association, ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής Προγράμματος της Land and water, ο Πέτρος Φιλιππάς, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ελευσίνας, ο Νικόλαος Ηλιόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Διοικητικού στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής και ο Σωκράτης Βασιλείου, δημιουργός και υπεύθυνος εθελοντικής ομάδας «περιπολια ζωής». Στη συνέχεια, έλαβε χώρα προβολή και παρουσίαση του διεθνούς φωτογραφικού βραβείου «Prix Pictet» με θέμα το νερό, καθώς και προβολή και συζήτηση με αφορμή το καλλιτεχνικό έργο «Βurning Issues» της Δανάης Στράτου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, με τη συμμετοχή τους.

unnamed (30)

Οι δράσεις κορυφώθηκαν με μια σειρά εργαστηρίων: Η ομάδα του TAVROS σε συνεργασία με την Κωστάντια Μάνθου και την ομάδα 3137, πραγματοποίησε ένα εργαστήριο για παιδιά με πρώτη ύλη το ψωμί, σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης με τις ρίζες που βοηθούν στην επιβίωση. ​​Η Κωνσταντίνα Λίτσα δημιούργησε μαζί με παιδιά έναν “Δασόκηπο” στην Όαση, ενώ η Χριστίνα Μήτρεντσε μέσα από ένα εργαστήριο για ενήλικες έφτιαξε γλυπτικές κατασκευές από παλιά βιβλία. Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο εικαστικός Ζάφος Ξαγόραρης στο πλαίσιο του έργου Isolated Tracks (Απομονωμένα κανάλια), που αποτελεί μέρος του ευρύτερου project Μυστήριο 130 Eleusis Walks της επιμελήτριας Δάφνης Βιτάλη, πραγματοποίησε μια περιπατητική ηχητική δράση με παιδιά. Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια του τετραημέρου, έλαβαν χώρα πολλές δημιουργικές δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ από την ομάδα του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης “Τα παιδία παίζει – Ελένη Βαρασά”. Τέλος, το Μυστήριο 67 Αμολή, σε σύλληψη και επιμέλεια Αιμιλίας Μπουρίτη και σε συνεργασία με την καλλιτεχνική πλατφόρμα «ΣΥΝ+Εργασία», παρουσιάστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Αγρόκτημα Αναστασίας Καλλέργη στον Ασπρόπυργο.

unnamed (31)

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε στην ΟΑΣΗ – πρώην κάμπινγκ, εκεί όπου πρωτοξεκίνησε το 2022, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την προβολή των ντοκιμαντέρ «Fishing for Litter» του Σωτήρη Δανέζη, το οποίο ανέδειξε μια πρωτοβουλία συλλογής απορριμμάτων από τη θάλασσα, και «Challenging Everesting» του Κώστα Ντάνη, που παρέσυρε τους θεατές σε ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις και αυτογνωσία.

Καθόλη τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του Φεστιβάλ, το Μυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας, το κοινοτικό ραδιόφωνο της πόλης, αναμετέδιδε τις δράσεις του μέσα από την ιστοσελίδα voicesofelefsina.eu δίνοντας στους ακροατές τη δυνατότητα να βιώσουν την ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων.

unnamed (32)

Το Ecoculture Festival υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.

ταμειο ανακαμψης

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME



THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes