Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο Σινέ Ελευσίς η διάλεξη της διακεκριμένης ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου με τίτλο «Κεντρικά σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού», που διοργάνωσε η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το World Human Forum και με την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας. Μία ομιλία αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού, από την εποχή των Μυκηναίων μέχρι σήμερα, με έμφαση στη διαχρονική του παρουσία μέσα στους αιώνες, την πολιτιστική του επιρροή και τις ιστορικές του κατακτήσεις που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της μοναδικής του ταυτότητας.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της 2023 Ελευσίς, Νανά Σπυροπούλου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα πιστή στο όραμά της συνεχίζει να πραγματοποιεί δράσεις και πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελευσίνας. Η Πρόεδρος και συνιδρύτρια του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, τηρώντας την υπόσχεσή της να συνεχίσει το World Human Forum να πραγματοποιεί δράσεις στην Ελευσίνα, προλόγισε την εκδήλωση τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι η προσπάθεια και το έργο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να διατηρηθούν ζωντανά και να βρουν μια συνέχεια με την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία της τοπικής κοινωνίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Κλεάνθης Βαρελάς.
Η ιστορικός και ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου, μέσα από μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση, ανέδειξε την εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο, την Αδριατική Θάλασσα και τη νότια Ιταλία, εστιάζοντας στην κομβική σημασία της ναυτιλίας ως μέσο επέκτασης και επιρροής. Παράλληλα, ανέλυσε τα βασικά σημεία της βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου που διαμόρφωσαν την ταυτότητα του Ελληνισμού, καθώς και σημεία της νεότερης ιστορίας υπογραμμίζοντας τις κατακτήσεις του Ελληνικού κράτους.
Με την πολύπλευρη επιστημονική της προσέγγιση και την ικανότητά της να μεταφέρει τη γνώση με σαφήνεια και ενθουσιασμό, η Μαρία Ευθυμίου ενέπνευσε το κοινό, ενισχύοντας την κατανόηση της μακραίωνης πολιτισμικής κληρονομιάς του Ελληνισμού.
Λίγα λόγια για τη Μαρία Ευθυμίου
Γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955 και σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες. Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ, στο οποίο υπηρέτησε σε θέσεις ΔΕΠ από το 1981 έως και το 2022. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει συμμετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με επτά ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας. Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, επί δεκάδες χιλιάδες ώρες, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Ελλάδα -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης- κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Την άνοιξη του 2016, δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας, ενώ έχουν δημοσιευθεί περί τα ογδόντα πέντε άρθρα και μελέτες της σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler σε πέντε βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ. Το 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.