Το πρώτο Atelier for Greek Festival Managers, η προσαρμοσμένη δηλαδή έκδοση του Atelier for Young Festival Managers στα ελληνικά φεστιβάλ, διοργανώθηκε στην Ελευσίνα στις 15-17 Φεβρουαρίου 2019 από το The Festival Academy του διεθνούς οργανισμού European Festivals Association (EFA) και την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Για τρεις ημέρες εικοσιπέντε νέοι και ανερχόμενοι επιμελητές φεστιβάλ από την Αθήνα, τα Ανώγεια, την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, την Κοζάνη, την Λέσβο, την Πάρο και τα Χανιά, δούλεψαν εντατικά πάνω στο πρόγραμμα του Atelier, που σκοπό είχε τόσο την επαγγελματική ενδυνάμωση όσο και τη μεταξύ τους δικτύωση και συνεργασία.
Έμπειροι επαγγελματίες από το χώρο των φεστιβάλ, όπως ο Mark Ball, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Manchester International Festival, και η Vidgis Jakobsdottir, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Reykjiavik Arts Festival, από το εξωτερικό, και η Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνα 2021, η Φροσύνη Τρούσα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ARC for DANCE Festival, και Γιολάντα Μαρκοπούλου, σκηνοθέτης, από την Ελλάδα, παρουσίασαν τις επιμελητικές μεθόδους που ακολουθούν και καθοδήγησαν τους συμμετέχοντες μέσα από επιμέρους ομάδες εργασίας.
Η συνομιλία με τους μέντορες έκανε σαφή τη σημασία, που έχει η αποστολή και το όραμα ενός φεστιβάλ στη διαμόρφωση μιας δυνατής και διακριτής ταυτότητας και σε έναν σαφή σχεδιασμό της υλοποίησης του. Επιπλέον, έγινε σαφές ότι κεντρική επιδίωξη των φεστιβάλ είναι να υποστηρίζουν τους καλλιτέχνες και να δημιουργούν ευκαιρίες για νέες καλλιτεχνικές παραγωγές.
Με συντονιστή τον Mike Van Graan, Ιδρυτής και Πρόεδρος του African Cultural Policy Network, συμμετέχοντες και μέντορες από κοινού, ανέπτυξαν θέματα-κλειδιά που αφορούσαν τα παρακάτω ερωτήματα:
- Πώς επιδρούν πρακτικά τα φεστιβάλ στην τοπική κοινωνία;
- Πώς τα ελληνικά φεστιβάλ μπορούν να γίνουν περισσότερο βιώσιμα από πλευράς χρηματοδότησης;
- Πώς αναπτύσσεις και διατηρείς συγκεκριμένες ομάδες κοινού π.χ. νέοι, μετανάστες, τρίτη ηλικία;
- Με ποιους πρακτικούς τρόπους ενθαρρύνεις την καλλιτεχνική καινοτομία και ανάπτυξη;
- Πώς δημιουργείς ένα στρατηγικό σχέδιο για ένα νέο φεστιβάλ, πως ανανεώνεις/εκμοντερνίζεις ένα υπάρχον;
- Ποιες αποτελεσματικές πρακτικές και εργαλεία επικοινωνίας και προβολής αξιοποιείς;
- Ποια διαφορετικά μοντέλα προγραμματισμού και επιμέλειας ενός φεστιβάλ ακολουθούνται;
- Με ποιους τρόπους ο αντίκτυπος του φεστιβάλ μπορεί να διαρκέσει μέσα στον χρόνο;
- Ποια είναι τα οφέλη από τη δικτύωση και τη συνεργασία με άλλα φεστιβάλ;
- Πώς διαμορφώνεις μια διακριτή ταυτότητα για το φεστιβάλ ή για ένα καλλιτεχνικό project;
Οι εργασίες του τριημέρου οδήγησαν στη δημιουργία ενός δικτύου Ελληνικών φεστιβάλ. Πρώτος στόχος του δικτύου αυτού είναι η διαμόρφωση μιας κοινής εργαλειοθήκης (toolkit). Πρόκειται για έναν πλήρη οδηγό για κάθε Ελληνικό φεστιβάλ, από τα αρχικά στάδια της σύλληψης της αποστολής και του οράματος και την επιλογή των κατάλληλων επιμελητικών πρακτικών έως τα μεταγενέστερα βήματα της παραγωγής, της ανάπτυξης τους κοινού και του αντίκτυπου στην τοπική κοινωνία. Για τη διαμόρφωση της εργαλειοθήκης των ελληνικών φεστιβάλ οι συμμετέχοντες της πρώτης έκδοσης του Atelier for Greek Festival Managers συνεργάζονται στενά με την Ελευσίνα 2021 και το The Festival Academy, οργανισμό που ειδικεύεται στην κατάρτιση επαγγελματιών και στη μεταξύ τους δικτύωση, διαπλάθοντας έτσι τη νέα γενιά επιμελητών φεστιβάλ σε διεθνές επίπεδο.
Η συνεργασία της Ελευσίνας 2021 και του The Festival Academy πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης πολιτιστικής στρατηγικής του προγράμματος της Ελευσίνας 2021 «Πολιτισμός 2030». Eπόμενα βήματα της στρατηγικής αυτής συνεργασίας αποτελούν η δεύτερη έκδοση του Atelier for Greek Festival Managers το 2020 και η διοργάνωση του διεθνούς Atelier for Young Festival Managers το 2021, χρονιά που η Ελευσίνα φιλοξενεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
photo credit: Constantinos Theodorou, Eleusis 2021