Το πανάρχαιο ελευσίνιο έθιμο της Μεσοσπορίτισσας εντάχθηκε στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, ακριβώς εκεί που τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια κατά την αρχαιότητα, την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, την 20ή Νοεμβρίου, ψάλλεται ο πανηγυρικός Εσπερινός, στο μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίτσας, που στολίζει τον ιερό λόφο. Μετά τη λειτουργία, οι προσκυνητές μοιράζονται τον ημίγλυκο άρτο και γεύονται το πολυσπόρι, την προσφορά πανσπερμίας από όσπρια, στάρι, ρόδι, σταφίδες και πετιμέζι προς την Παναγία.
Το έθιμο της Μεσοσπορίτισσας, που παίρνει το όνομα του από την συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, τα μισά δηλαδή της σποράς, φανερώνει πως οι ντόπιοι απέδωσαν στην Παναγία το ρόλο της Θεάς Δήμητρας, συνδέοντας τις δύο ιστορικές περιόδους της πόλης.
Το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η εφαρμογή δηλαδή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003), περιλαμβάνει πυκνές πτυχές της λαϊκής έκφρασης και δημιουργικότητας και αντανακλά τη συλλογική ταυτότητα των Ελλήνων/ίδων. Η ένταξη της Μεσοσπορίτισσας σε αυτό αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την πόλη της Ελευσίνας και μεγάλη επιτυχία για τον τοπικό Λαογραφικό Σύλλογο “Αδράχτι” που ανέλαβε επιτυχώς την πρωτοβουλία κατάθεσης του φακέλου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έτσι ώστε το πανάρχαιο έθιμο της Μεσοσπορίτισσας να ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς επίσης και στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO.
Ο σύλλογος Αδράχτι είναι και αυτός που αναλαμβάνει την αναβίωση του εθίμου της προσφοράς του “πολυσπορίου” από το 2002 έως σήμερα, κρατώντας το πνεύμα του ζωντανό.
Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3410