Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει ένα δυνατό, νεανικό καλλιτεχνικό φθινόπωρο με δύο προγράμματα φιλοξενίας και επιμόρφωσης καλλιτεχνών (artist-in-residence).
Οι καλλιτέχνες μένουν και δουλεύουν για ένα μήνα στην Ελευσίνα, συναντούν τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, χρησιμοποιούν τοπικά υλικά και εργαστήρια, ζυμώνονται με την πόλη. Η τέχνη είναι συνάντηση.
Οικοδομώντας πάνω στην παράδοση των εικαστικών εγκαταστάσεων στο Ελαιουργείο, η Ελευσίνα 2021 στοχεύει να καταστήσει την πόλη μια θερμοκοιτίδα που φροντίζει τον καλλιτέχνη και το έργο του ιδιαίτερα στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, παρέχοντάς το χώρο και το χρόνο για να επεξεργαστεί την ιδέα του καθώς και τεχνογνωσία και οικονομικούς πόρους για να την υλοποιήσει. Τα προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών επεκτείνουν πλέον τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στην Ελευσίνα αναφορικά με την τέχνη της εγκατάστασης χωρικά και εκτός Ελαιουργείου, σε διάφορα σημεία της πόλης, και ηλικιακά σε νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Ελευσίνα 2021 στοχεύει να καταστήσει την πόλη συνώνυμο της εικαστικής εγκατάστασης τόσο για τους επαγγελματίες του χώρου της τέχνης, όσο και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Initiator
To πρώτο διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών γύρω από την εικαστική εγκατάσταση Initiator δίνει την ευκαιρία σε ανερχόμενους καλλιτέχνες, απόφοιτους σχολών Καλών Τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη συνοδεία έμπειρων καλλιτεχνών και επιμελητών, να συλλάβουν ένα έργο και να πειραματιστούν σε εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που εισάγει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και ο οποίος θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια.Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου στην Κεντρική και Κάτω Ελευσίνα και κορυφώνεται με την έκθεση των έργων στις 8 Νοεμβρίου σε διάφορα σημεία της πόλης. Με βάση τη δομή μιας αρχαίας τελετουργίας, αυτή των Ελευσινίων Μυστηρίων επιχειρούμε να δημιουργήσουμε νέα τελετουργικά, σύγχρονες μυήσεις σε σύγχρονα μυστικά. Η μύηση στην εικαστική εγκατάσταση πραγματοποιείται με διεθνείς συνεργασίες, που για τη φετινή έκδοση είναι το κέντρο σύγχρονης τέχνης 40m cube, (Ρεν, Γαλλία) και συγκεκριμένα η επιμελήτρια Anne Langlois και το καλλιτεχνικό εργαστήριο Mosquito Coast Factory (Νάντη, Γαλλία), με την παρουσία του ιδρυτή του και καλλιτέχνη Benoît- Marie Moriceau. Επίσης, με την “εποπτεία” όσων κατέχουν ήδη τα μυστικά της πόλης, ειδικότερα το Γιώργο Σκιάνη, ιδρυτή και επί σειρά ετών υπεύθυνο των εικαστικών εγκαταστάσεωνn στο Ελαιουργείο, την Καλλιόπη Παπαγγελή, επί σειρά ετών υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Ελευσίνας και τον συλλέκτη Κώστα Λυκίδη. Τη γνωριμία με την πόλη ενίσχυσαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι μέσα από τα “τυφλά ραντεβού” όπου ένας κάτοικος προτείνει σε ένα καλλιτέχνη ένα ιδιαίτερο περίπατο στην Κεντρική και Κάτω Ελευσίνα (Ρέα Μανουσάκη, Μελέτης Καββαδίας, Αντώνης Μαρούγκας, Σταυρούλα και Χριστόδουλος Μπαλόκας). Τέλος, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα της Ελευσίνας 2021 και ειδικότερα, την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη και τη Διευθύντρια Σύγχρονης Τέχνης Ελένη Ρήγα, η οποία έχει την ευθύνη σχεδιασμού και συντονισμού του προγράμματος.
Οι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Σε λιγότερο από έναν μήνα, η Ελευσίνα 2021 έλαβε ογδόντα αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Από αυτές επιλέχθηκαν οι εξής καλλιτέχνες: Sophie Innmann (Γερμανία), Εύη Καλογηροπούλου (Ελλάδα), Doruntina Kastrati (Κόσοβο), Hortense Le Calvez (Γαλλία), Πάνο Προφήτη και Δέσποινα Χαριτωνίδη (Ελλάδα).
Η Sophie Innmann είναι κάτοχος πτυχίου Καλών Τεχνών από την Staatliche Akademie der Bildenden Künste Karlsruhe, όπου αποφοίτησε το 2014 υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Leni Hoffmann. Έχει επιλεχθεί σε πολλά προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και βραβεία, όπως για παράδειγμα στη CIA στο Παρίσι (Γαλλία) ή στο Hangar της Βαρκελώνης (Ισπανία). Το έργο της έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε μουσεία και γκαλερί, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας (Ρωσία) και το Kunsthalle Basel (Ελβετία). Οι εννοιολογικές παρεμβάσεις της εκφράζουν το ενδιαφέρον της για την ανθρώπινη δραστηριότητα σε σχέση με το χρόνο και την αρχιτεκτονική.
Η Hortense Le Calvez (1988) είναι διεπιστημονική καλλιτέχνης που εξερευνά θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική δυστοπία, το οικολογικό άγχος και το ανθρωπόκαινο. Η πρακτική της εστιάζει στο νερό και υπό την ονομασία Forlane 6 Studio, απεικονίζει σουρεαλιστικές υδάτινες φαντασιώσεις με τη μορφή επιτόπιων γλυπτικών εγκαταστάσεων. Ζει και εργάζεται στον Πόρο.
Η Εύη Καλογηροπούλου είναι εικαστικός, σπούδασε και δουλεύει στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Η Καλογηροπούλου έχει συμμετέχει σε εκθέσεις στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Ελλάδα, όπως στην Chisenhale Gallery και στη Whitechapel Gallery στο Λονδίνο. Δημιουργεί κυρίως με εγκαταστάσεις κινούμενης εικόνας, πειραματικές ταινίες και γλυπτά. Τα έργα της διερευνούν έννοιες σχετικές με την ενσωμάτωση/ τον αποκλεισμό, την διαπολιτισμική ταυτότητα, τις γυναικείες προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας σε περιβάλλοντα επιστημονικής φαντασίας.
Η Doruntina Kastrati γεννήθηκε στο Πρίζρεν το 1991 και αποφοίτησε από το τμήμα γραφικών τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών στην Πρίστινα. Ζει και εργάζεται μεταξύ Πρίζρεν και Πρίστινα. Η Kastrati έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στη 12η έκδοση του Βραβείου Νέων Εικαστικών Καλλιτεχνών (2014) στην Εθνική Πινακοθήκη του Κοσσυφοπεδίου. Το 2015 παρακολούθησε το Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και στο Επιμελητικό Πρόγραμμα (ISCP). Τον Ιανουάριο του 2016 η Doruntina κέρδισε την πρώτη έκδοση του βραβείου του ιδρύματος Hadje, με επικεφαλής τον καλλιτέχνη Petrit Halilaj. Τον Φεβρουάριο του 2017 άνοιξε την πρώτη της προσωπική έκθεση Red Landscape σε επιμέλεια Vala Osmani στο Stacion – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης. Τον Αύγουστο του 2017, η Καστράτι συμμετείχε στην πρώτη στην έκδοση της Biennale Autostrada που επιμελήθηκε ο Manray Hsu στο Πρίζρεν, παρουσιάζοντας τη μεγάλη εικαστική εγκατάσταση “Ο μακρύς περίπατος”.
Η Δέσποινα Χαριτωνίδη (1991, Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στην Accademia di Belle Arti di Roma και στο Hogeschool voor de Kunsten Ουτρέχτη. Έχει εκθέσει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης και έχει συμμετάσχει στο Nue Now Άμστερνταμ. Έχει λάβει δύο φορές το διεθνές βραβείο Τιμών Edgardo Mannucci. Ο Πάνος Προφήτης (1988, Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπούδασε στη Royal Academy of Arts της Αμβέρσας και στην Σχολή των Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Το 2017 είχε την πρώτη του σόλο έκθεση στην Annie Gentils Gallery στο Βέλγιο. Έχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στη Μπιενάλε Νέων καλλιτεχνών στην Ανκόνα της Ιταλίας, το 2013. Από το 2016 συνεργάζεται με τη Δέσποινα Χαριτωνίδη. Η κοινή τους δουλειά έχει παρουσιαστεί στην Αμβέρσα, τη Ρώμη και την Αθήνα.
Πρακτικές πληροφορίες:
Διεύθυνση: Η έκθεση εκτυλίσσεται σε διαφορετικά σημεία της πόλης σε εξωτερικούς χώρους που μπορείτε να επισκεφθείτε ανά πάσα στιγμή. Προμηθευτείτε το χάρτη σας και αναζητήστε πληροφορίες στο περίπτερο που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου, απέναντι από το νούμερο 45.
Εγκαίνια με ξενάγηση στην έκθεση: 8 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ. από το περίπτερο πληροφοριών
Διάρκεια έκθεσης: Από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου 2018
Ωράριο περιπτέρου πληροφοριών: Πέμπτη έως Κυριακή 12 με 8 μ.μ.
Ξεναγήσεις: 12 μ.μ., 4 μ.μ. και 6 μ.μ. από το περίπτερο πληροφοριών
Για περισσότερες πληροφορίες και παράλληλες δράσεις επισκεφθείτε τη σελίδας μας eleusis2021.eu
Πρόγραμμα φιλοξενίας και επιμόρφωσης καλλιτεχνών σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας
Την ίδια περίοδο λαμβάνει χώρα το πρώτο πρόγραμμα φιλοξενίας και επιμόρφωσης καλλιτεχνών σε συνεργασία με το Η’ Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και τους καθηγητές Ζάφο Ξαγοράρη, Γιάννη Κονταράτο, Heike Schuppelius και Κώστα Χριστόπουλο.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, από τον Οκτώβριο του 2017 οι φοιτητές εστιάζουν στην έννοια του χάρτη σε σχέση με το χώρο ,το χρόνο, τις εθνικές ιδεολογίες, τις κοινωνικοπολιτικές προθέσεις, τις θρησκευτικές αντιλήψεις κτλ. Από το Φεβρουάριο του 2018, επισκέπτονται την Ελευσίνα, εμπνέονται από την πολυπλοκότητα των πολεοδομικών, κοινωνικών και πολιτικών στρωμάτων και δημιουργούν τους δικούς τους προσωπικούς χάρτες. Η εμπειρία τους ολοκληρώνεται με μια σειρά συναντήσεων και επισκέψεων στη γειτονιά του Συνοικισμού από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου 2018.
Στην ίδια λογική, η Ελευσίνα 2021 προτείνει μια άσκηση επί χάρτου σε νέους καλλιτέχνες που βρίσκονται ακόμα στην εκπαιδευτική διαδικασία παρέχοντας τους τις συνθήκες για να αναπτύξουν τις ιδέες τους.
Οι φοιτητές του εργαστηρίου που συμμετέχουν στην έκθεση Το (Η’) εργαστήρι στο Συνοικισμό είναι οι: Τάσος Αναστασιάδης, Όλγα Βλάσση, Xρήστος Καλόγηρος, Αθανάσιος Καρδούλας, Χάρης Κλαδής, Βίβιαν Κούκουλη, Κατερίνα Μεσσήνη, Έλενα Μπάρμπα, Iωάννα Φιλιπποπούλου, Αντιγόνη Σαντοριναίου, Όλγα Σουβερμέζογλου, Nότα Σχοίνα Iωάννα Φιλιπποπούλου, Alma Vysniavskaite, Δημήτριος Χύτας.
Πρακτικές πληροφορίες:
Διεύθυνση: Δαρδανελλίων 59 και 63, Ελευσίνα
Εγκαίνια: 7 Νοεμβρίου 2018, 7-10 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: Από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου 2018
Ωράριο έκθεσης: Τρίτη-Πέμπτη- Σάββατο- Κυριακή 12-8 μ.μ.