Η Ελευσίνα 2021 διοργάνωσε μια παράσταση στο δημόσιο χώρο με τη συμμετοχή παιδιών της πόλης και άλλων φορέων για τον εορτασμό του ενός έτους από την ανακήρυξη της πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Το δρώμενο ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα της φιλοσοφίας της “Ελευσίνα 2021”, η οποία επιδιώκει τη σύνδεση της τέχνης με την καθημερινότητα, εμπλέκοντας όλους τους πολίτες. Πάνω από 300 παιδιά και 600 ενήλικες μετείχαν στην παράσταση βιώνοντας το έργο σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών όπως της Δανάης Στράτου και του Δημήτρη Δεσύλλα. “365 μέρες πριν, σε 1147 ημέρες ξεκινάμε” το ταξίδι στην EUphoria.
Από νωρίς το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, συγκεντρώθηκαν στη καρδιά της πόλης, στην κεντρική Πλατεία Ηρώων, η οποία είχε διαμορφωθεί ειδικά για την εκδήλωση. Χωρισμένα σε ομάδες, πήραν στα χέρια τους μικρά χειροποίητα αγγεία (αντίγραφα αυτών που βρίσκονται στην εγκατάσταση του Ελαιουργείου) και κατασκευασμένα πολλά από αυτά από τις παλιές γενιές της πόλης. Ζωγράφισαν και έγραψαν επάνω τα δικά τους μηνύματα για τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, την αναζήτηση νέας πατρίδας και στη συνέχεια, τα φώτισαν.
Λίγη ώρα αργότερα δόθηκε το σύνθημα συγκρότησης της πομπής από παιδιά με φυσικά όργανα, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα ηχητικά την πόλη πάνω στα διαχρονικά ηχοχρώματα του Ιάννη Ξενάκη. Η πομπή με τα φωτεινά αγγεία και τους φυσικούς ήχους διέσχισε όλη την οδό Νικολαϊδου, το δρόμο που οδηγεί στη παραλία της πόλης, ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης, όπου ήρθαν σε άμεση επαφή με την εκδήλωση και αποτέλεσε ένα ξεχωριστό βιωματικό γεγονός στο οποίο συμμετείχαν ως φυσικοί θεατές.
Η πομπή των παιδιών κατευθύνθηκε και μπήκε στο Ελαιουργείο. Τα παιδιά διασχίζοντας την εγκατάσταση της Δανάης Στράτου σε μια διαδραστική λειτουργία συνομίλησαν ηχητικά με το έργο. Η πομπή ολοκλήρωσε την πορεία μέσα στο Ελαιουργείο και κατευθύνθηκε στη συνέχεια στην παραλία της Ελευσίνας. Εκεί, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, μπήκαν στη θάλασσα και άφησαν τα δύο πρώτα αγγεία με τα μηνύματά τους να ταξιδέψουν στη θάλασσα της Μεσογείου, για να τους ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά. Τα φωτισμένα αγγεία ξεκίνησαν το ταξίδι τους μεταφέροντας τα μηνύματα και ταυτόχρονα μια άλλη ομάδα παιδιών έστελνε ξεχωριστά ηχητικά μηνύματα.
Credits
Ιδέα-Σύλληψη: Κέλλυ Διαπούλη
Διαμόρφωση χώρου: Γιώργος Αλεξάνδρου
Μουσικό concept-διδασκαλία: Δημήτρης Δεσύλλας
Μουσικοί βοηθοί: Σεμέλη Μαργαρίτη, Αριστείδης Λύκος-Δεσύλλας
Κατασκευή φωτιζόμενων αγγείων: Art Colour
Επιμέλεια κίνησης: Ζέτα Βαλαβάνη
Σχεδιασμός και Υλοποίηση βιωματικού εργαστηρίου «Βρίσκω το Σπίτι μου»: Very Young Contemporary Art
Διεύθυνση Παραγωγής: Αγγελική Λαμπίρη