Η 2023 Ελευσίς διακρίθηκε για τη συνδρομή της στην προώθηση του ελληνικού design και στο έργο Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης, και κέρδισε στην κατηγορία «Βραβείο Πελάτη» των ΕΒΓΕ 2024.
Το έργο Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης, που δημιούργησε η ομάδα M2P (metoo patterns) και παρουσιάστηκε στην Τελετή Έναρξης της 2023 Ελευσίς με τη μορφή εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο, κέρδισε, επίσης, δύο βραβεία στην κατηγορία Γραφιστικών Εφαρμογών: το βραβείο ΕΒΓΕ και το Χρυσό ΕΒΓΕ.
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου στο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη.
Μυστήριο 85 Μοτίβα της Πόλης από την ομάδα M2P
«Θεωρούμε σημαντικό να συνταιριάζουμε τη διαχρονική εικονογραφία της παράδοσης με μια νέα αισθητική προσέγγιση μέσω της γραφιστικής. Στόχος μας είναι να δώσουμε νέα ζωή σε μοτίβα της ελληνικής κουλτούρας μέσα από τη δική μας οπτική και να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα.
Tο έργο Μυστήριο 85 Μοτίβα της Πόλης παρουσιάστηκε στην Τελετή Έναρξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με τη μορφή εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο. Αποτελεί μια αφήγηση με στόχο την επαναφορά της συλλογικής μνήμης, της πόλης και των ανθρώπων της μέσω της γλώσσας της οπτικής επικοινωνίας».
Το έργο πραγματοποιήθηκε στα παρακάτω στάδια:
Καταγραφή και σχεδιασμός
Σε συνεργασία με τους ανθρώπους που απαρτίζουν τους εθνοτοπικούς συλλόγους της πόλης, καταγράφηκαν τα βιώματα, οι μνήμες από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, καθώς και η τέχνη και τα σύμβολά τους, όπως αυτά εμφανίζονται σε κεντήματα και άλλα παραδοσιακά τεχνουργήματα. Απομονώσαμε λεπτομέρειες από αυτές τις εικόνες και τις αφηγήσεις και τις επεξεργαστήκαμε. Δημιουργήσαμε μονοχρωματικές συνθέσεις με στοιχεία και σύμβολα σε διαφορετικά μεγέθη και κλίμακες. Η ένωση αυτών των στοιχείων δημιουργεί μια νέα οπτική γλώσσα προσκαλώντας τον θεατή να διαβάσει ξανά, να συνδεθεί με τον τόπο και τον χρόνο.
Υλοποίηση έργου
Τα μοτίβα είναι δέκα και αντιστοιχούν σε ισάριθμους τόπους: Δωδεκάνησα, Ελευσίνα, Ήπειρος, Θεσσαλία, Κέρκυρα, Κρήτη, Μικρά Ασία, Πελοπόννησος, Πόντος, Χίος. Έχουν τυπωθεί με την παραδοσιακή μέθοδο της μεταξοτυπίας και με φιλικά για το περιβάλλον υλικά. Η επανάληψη των σχεδίου πάνω στο ύφασμα δίνει την αίσθηση από απόσταση, ενός λαβάρου με ιερογλυφικά σύμβολα. Τα στοιχεία που αποτελούν τα μοτίβα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και το κάθε μοτίβο συνδιαλέγεται με τα υπόλοιπα, έτσι όπως όλα τους αναρτώνται έξω από το κτίριο στην παραλιακή οδό της Ελευσίνας. Τα δέκα πανό παρέμειναν αναρτημένα στο γωνιακό κτήριο της οδού Κανελλοπούλου 17, για μερικές ημέρες.
Διαμοιρασμός και Εργαστήριο
Τα πανό με τα μοτίβα δόθηκαν στους ανθρώπους των συλλογών για να αποκτήσουν νέα χρήση και τον Νοέμβριο του 2023 διοργανώθηκε στην Ελευσίνα το βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Επανάχρηση_Επανάμνηση». Το εργαστήριο ήταν μια ανοιχτή πρόσκληση προς το κοινό να προτείνει μια καινούρια ματιά πάνω στα μοτίβα του έργου, στην ευρηματική επανάχρησή τους και στο πώς η παράδοση και η μνήμη μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για νέες μορφές δημιουργικότητας.
Συντελεστές
Σχεδιασμός, καλλιτεχνική επιμέλεια, σύλληψη: Αλίκη Κακουλίδου, Δήμητρα
Βασιλάκου (M2P, metoo patterns)
Συνεντεύξεις, επιμέλεια κειμένων: Γιώργος Δρόσος
Φωτογραφία: Γιάννης Ζινδριλής
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κατασκευής, μελέτη φωτισμού: Κική Κελεσίδου
Παραδοσιακό τυπωτήριο υφασμάτων: Μιχάλης Καράμαλης
Για την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης | Υπεύθυνοι έργου: Γεωργία Βουδούρη, Νεοκλής Μαντάς