Το πρόγραμμα Initiator απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελευσίνα για ένα μήνα.
Προσφέρει ένα ταχύρυθμο σεμινάριο διάρκειας μιας εβδομάδας με δύο Ιnitiators (μέντορες) για να “μυήσουν’’ τους καλλιτέχνες στις μεθοδολογίες και τις πρακτικές της εικαστικής εγκατάστασης: την επιμελήτρια Anne Langlois, συνιδρύτρια του κέντρου τέχνης 40mcube (Ρεν, Γαλλία) και τον Benoît-Marie Moriceau (Nάντη, Γαλλία), καλλιτέχνη και συνιδρυτή του εργαστηρίου Mosquito Coast Factory που ειδικεύεται στις εικαστικές εγκαταστάσεις.
Οι δραστηριότητες του Initiator επικεντρώνονται στην περιοχή της Κάτω Ελευσίνας, το λιμάνι και τη βιομηχανική ζώνη. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τους, οι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν κοινωνικοπολιτικά ζητήματα γύρω από την εργασία και την αποβιομηχάνιση και να αλληλεπιδράσουν με την τοπική κοινωνία.
Η Eλευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνεργάζεται με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοντίνα για την επιλογή των καλλιτεχνών. Ενθαρρύνουμε τους καλλιτέχνες από την περιοχή των Βαλκανίων να υποβάλουν αίτηση.
Φέτος, το αποτέλεσμα του Initiator θα οδηγήσει σε μια έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2018 στην Ελευσίνα υπό την καθοδήγηση των Anne Langlois και Benoit-Marie Moriceau.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 25 Αυγούστου 2018.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ
Περίοδος αιτήσεων: 31.07.2018 – 25.08.2018
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά τις 5 Σεπτεμβρίου 2018 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το πρόγραμμα φιλοξενίας θα ξεκινήσει στις 8 Οκτωβρίου 2018 και θα διαρκέσει ένα μήνα.
Όλες οι αιτήσεις θα εξεταστούν από τους φετινούς Initiators, Anne Langlois (40mcube) και Benoît-Marie Moriceau (Mosquito Coast Factory), τη Διευθύντρια Σύγχρονης Τέχνης της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ελένη Ρήγα, καθώς και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοντίνα που εκπροσωπείται από την επιμελήτρια Sanja Kojić Mladenov και την υπεύθυνη διεθνών συνεργασιών Tijana Filipov.
Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, δεν είναι δυνατόν να παρέχουμε ατομικές απαντήσεις σε περίπτωση που η αίτησή σας δεν γίνουν δεκτή.
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση;
Προσκαλούμε καλλιτέχνες που έχουν ολοκληρώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών ή ανάλογα τμήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατά προτίμηση κάτω των 35 ετών με εμπειρία στην εικαστική εγκατάσταση και τουλάχιστον τρεις εκθέσεις (προσωπικές και ομαδικές) να υποβάλουν αίτηση. Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας κρίνεται απαραίτητη για την παρακολούθηση του προγράμματος.
Πώς μπορώ να υποβάλω αίτηση;
Στείλτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση initiator@eleusis2021.eu μια σύντομη επιστολή που εξηγεί το ενδιαφέρον σας για την εικαστική εγκατάσταση και για την Ελευσίνα (έως 1500 λέξεις) και ένα πορτφόλιο έως 10 MB.
Γλώσσα: Η αίτηση θα πρέπει να σταλεί απαραίτητα στα αγγλικά.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
– Ένα ταχύρρυθμο εργαστήριο διάρκειας μιας εβδομάδας γύρω από την τέχνη της εγκατάστασης και καθοδήγηση από τους φετινούς Ιnitiators.
– Ομαδικές συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και των Ιnitiators.
– Ατομικές συναντήσεις και καθοδήγηση που θα επιτρέψουν σε κάθε καλλιτέχνη να αναπτύξει τη δική του εγκατάσταση, η οποία θα παρουσιαστεί σε ομαδική έκθεση το Νοέμβριο του 2018.
Τι παρέχεται;
Το Initiator προσφέρει χώρο διαμονής, έξοδα διατροφής, προϋπολογισμό για την παραγωγή μιας εικαστικής εγκατάστασης (μέχρι 500 ευρώ) και καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς για 2 καλλιτέχνες από το εξωτερικό (μέχρι 500 ευρώ).
Όλοι οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα πρέπει να μείνουν στην Ελευσίνα και να συνεργαστούν με την τοπική κοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Οι Initiators
Anne Langlois
Η Anne Langlois είναι επιμελήτρια, συνιδρύτρια και συν-διευθύντρια του 40mcube, συντονίστρια της δράσης των New Patrons της Fondation de France, καθώς και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ιστορία των εκθέσεων και στην ιστορία της τέχνης. Το 2001, μαζί με τον Patrice Goasduff ίδρυσαν το 40mcube, ένα σύγχρονο κέντρο τέχνης που περιλαμβάνει ένα στούντιο για την παραγωγή έργων, ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, έναν εκπαιδευτικό οργανισμό και ένα γραφείο για τη δημιουργία έργων σύγχρονης τέχνης. Δίνοντας μεγάλη σημασία στο δημόσιο χώρο, το 40mcube δημιουργεί το πάρκο γλυπτικής, HubHug και συνοδεύει τους πολίτες στην ανάθεση έργων τέχνης. Η Anne Langlois συμμετέχει, επίσης, τακτικά προγράμματα ανάθεσης νέων έργων και στο πρόγραμμα 1% για την ανάθεση έργων τέχνης σε δημόσια κτίρια. Παράλληλα με το εκθεσιακό πρόγραμμα, το 40mcube δημιουργεί ένα στούντιο για την παραγωγή έργων, ένα πρόγραμμα ανάθεσης νέων έργων στην περιφέρεια και σε επιχειρήσεις. Το 2014 εγκαινιάζει το πρώτο επαγγελματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για καλλιτέχνες, GENERATOR, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Βρετάνης.
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.40mcube.org
Benoît-Marie Moriceau
Οι εγκαταστάσεις του Benoît-Marie Moriceau αναπτύσσονται σύμφωνα με τις συνθήκες της έκθεσης ή ανάλογα με τη φύση των τόπων στους οποίους επεμβαίνει. Οι διαφορετικοί τόποι που επενδύει μπορούν να θεωρηθούν τόσο ως μέρος της οικονομίας του έργου όσο και το ίδιο το έργο. Από το 2006, έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις, όπως το The Relative Size of Things & The Vertigo of The Infinite Champs Libres το 2018. Rien de plus στο Crédac, το Ivry-sur-Seine το 2014, το L’hiver te demandera ce que tu fait l’été στη γκαλερί Mélanie Rio στη Nantes, Scaling Housing Unit στο Maison radieuse Le Corbusier μεταξύ άλλων. Τα έργα του παρουσιάζονται τακτικά σε ομαδικές εκθέσεις στη Γαλλία και στο εξωτερικό, όπως το Fieldwork Marfa στο Τέξας και το Hapax Legomena στο Mercer Union στο Τορόντο το 2013, Dynasty στο Palais de Tokyo και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης του Παρισιού – ARC και No Soul For Sale, A Festival of Independents στην Tate Modern στο Λονδίνο το 2010. Το 2011, ο καλλιτέχνης εγκαινίασε το εργαστήριο Mosquito Coast Factory, που σχεδιάστηκε από το στούντιο αρχιτεκτονικής Tolila + gilliland και στο οποίο διοργανώνονται τακτικά εκθέσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://ddab.org/fr/ oeuvres/MORICEAU
http://www.mosquitocoastfactory.com
Οι συνεργάτες
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοντίνα
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοντίνα διατηρεί μια μουσειολογική-ερευνητική προσέγγιση για τη συντήρηση, έκθεση και παρουσίαση έργων σύγχρονης τέχνης του δεύτερου μισού του 20ου και του 21ου αιώνα, συνδέοντας την τοπική με τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.
Sanja Kojić Mladenov
Η Sanja Kojić Mladenov είναι επιμελήτρια, ιστορικός τέχνης και ερευνήτρια στον τομέα της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής, των μέσων ενημέρωσης και του φύλου, από το 1995. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Βελιγραδίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές διεπιστημονικές μελέτες για το φύλο στο Πανεπιστήμιο Νόβι Σαντ (ACIMSI), όπου σήμερα παρακολουθεί διδακτορικές σπουδές. Από το 2006, διευθύνει το Τμήμα Εικαστικών Εκθέσεων και το Κέντρο Πολυμέσων και Ψηφιακής Τέχνης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοντίνα. Επιμελήτρια του Σερβικού περιπτέρου στην 54η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Βενετίας το 2011 και της έκθεσης “Φως και Σκοτάδι των Συμβόλων” του Dragoljub Raša Todosijević, νικητή του βραβείου UniCredit Venice. Έχει κερδίσει το βραβείο “Lazar Trifunović” το 2016 για την καλύτερη καλλιτεχνική πρακτική και κριτική της σύγχρονης εικαστικής σκηνής στη Σερβία, καθώς και το βραβείο της Εταιρείας Ιστορικών Τέχνης της Σερβίας για την καλύτερη έκθεση το 2013. Είναι συγγραφέας και επιμελήτρια πολλών θεματικών εκθέσεων και ερευνητικών έργων στη Σερβία και στο εξωτερικό, καθώς και διεθνών και ευρωπαϊκών έργων όπως το Risk Change.
Tijana Filipov
Η Tijana Filipov είναι αρχιτέκτονας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στη Σχολή Τεχνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Novi Sad. Από το 2013, συνεργάζεται με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοντίνα, όπου ασχολείται με την οργάνωση και το συντονισμό των προγραμμάτων διεθνούς συνεργασίας. Από το 2016 είναι υπεύθυνη του διεθνούς προγράμματος “Risk Change”, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του προγράμματος Creative Europe. Είναι μέλος του Συλλόγου VISART για τις Εικαστικές Τέχνες και τον Πολιτισμό, με το οποίο εργάστηκε για την οργάνωση, το συντονισμό και την παραγωγή της Νύχτας των Μουσείων, καθώς και για έργα όπως Mapping_humanization of public urban spaces, Photo-transition, Performances and actions κλπ. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως σκηνογράφος στο Φεστιβάλ Επιστημών στο Βελιγράδι.
Για περισσότερες πληροφορίες:
https://msuv.org