search btn

Διαδρομές στις Ρίζες #2


Διαδρομές στις Ρίζες #2

Διαδρομές στις Ρίζες #2
Ευριπίδης Λασκαρίδης & Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας
Βιωματικός περίπατος

Credits

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Δραματουργική συνεργασία: Ασπασία – Μαρία Αλεξίου
Καλλιτεχνική Συμβολή: Αλέξανδρος Μιστριώτης

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας και την πρόεδρό του κ. Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδου. Συμμετέχουν κάτοικοι της περιοχής του Συνοικισμού

Βίντεο Διαδρομές στις Ρίζες #1: Δημήτρης Τριανταφύλλου και Στέλιος Κεραμιδάς
Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ομάδα OSMOSIS

Information

Ημερομηνία: 15 Ιουνίου
Ώρα: 19:00
Σημείο Εκκίνησης: Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός
Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου

Η έναρξη του Φεστιβάλ Συνοικισμός είναι ένα καλωσόρισμα από τους ίδιους τους κατοίκους στα σοκάκια και τα σπίτια της γειτονιάς και μια πρώτη γνωριμία με τους ίδιους, τις ιστορίες τους, τα τραγούδια τους, τις συνήθειές τους.

Δύο χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 2016, πραγματοποιήθηκε ο βιωματικός περίπατος Διαδρομές στις Ρίζες #1 στον Συνοικισμό, την περιοχή της Ελευσίνας στην οποία εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922. Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης (ομάδα OSMOSIS) με τη συνεργασία της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας είχαν εστιάσει στις αφηγήσεις των κατοίκων της γειτονιάς, σε μια απόπειρα να κατανοήσουν το παρελθόν αλλά και τις σύγχρονες προεκτάσεις του φαινομένου της αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών. Τώρα, οι κάτοικοι του Συνοικισμού ανοίγουν για μια ακόμη φορά τα σπίτια τους στους επισκέπτες του βιωματικού περιπάτου και μοιράζονται μαζί τους τις ιστορίες, τα ήθη και τα έθιμά τους, τα τραγούδια τους αλλά και τους προβληματισμούς τους.

Στα ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί προστίθενται τώρα καινούργια: Τι άλλαξε στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε; Τι σημαίνει για τους ίδιους τους κατοίκους το να αφηγούνται τις ιστορίες τους και αυτές των προγόνων τους και ποια είναι τα νέα αφηγήματα των κατοίκων του Συνοικισμού; Με ποιους τρόπους μια κοινότητα, μια γειτονιά επιτελεί το έργο της διατήρησης της συλλογικής της μνήμης;

Οι περίπατοι Διαδρομές στις Ρίζες #1 και #2 προσκαλούν τον θεατή σε μια μοναδική εμπειρία: αυτή της ζωής στον Συνοικισμό. Οι κάτοικοι της περιοχής γίνονται συνδημιουργοί του έργου και πρωταγωνιστούν σε όλες τις σκηνές του. Μας υποδέχονται στους χώρους τους – στα σπίτια τους, στο Μουσείο που οι ίδιοι έχουν φτιάξει, την «κιβωτό μνήμης» τους, όπως το λένε, στους κήπους τους και στα εσωτερικά δρομάκια του Συνοικισμού που λειτουργούν ως προέκταση των αυλών τους και χώρος συνάντησης.

Ευριπίδης Λασκαρίδης

Σκηνοθέτης και performer της νεότερης γενιάς, ο Eυριπίδης Λασκαρίδης κατέχει ήδη μια αναγνωρισμένη θέση στη σύγχρονη ελληνική σκηνή λόγω της ξεχωριστής και πρωτότυπης γλώσσας του. Η δουλειά του εξερευνά την ανθρώπινη ύπαρξη μέσα από το πρίσμα της μεταμόρφωσης και της γελοιότητας. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, σπούδασε Σκηνοθεσία στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης. Έχει διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ για τη σκηνοθεσία δύο ταινιών μικρού μήκους, ενώ τελειώνοντας το Θέατρο Τέχνης ήταν υποψήφιος για βραβείο καλύτερου ηθοποιού από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου. Το 2009 σχημάτισε την ομάδα OSMOSIS, με την οποία έχει παρουσιάσει δουλειές στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Εμπρός, στο Εθνικό Θέατρο κ.ά. Το 2014 η ομάδα συνεργάστηκε με την τοπική κοινότητα της Λήμνου και με τη συμμετοχή των κατοίκων παρουσίασε το έργο Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστείας. Ως περφόρμερ, ο Ευριπίδης έχει συνεργαστεί με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, τον Robert Wilson κ.ά. Το έργο Relic της ομάδας OSMOSIS επιλέχθηκε το 2015 από το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves και ταξίδεψε σε 22 διεθνή φεστιβάλ, ενώ το νέο της έργο, με τίτλο Τιτάνες, είναι μια διεθνής συμπαραγωγή και ταξιδεύει από το καλοκαίρι του 2017 εντός και εκτός Ευρώπης. Τον Ιανουάριο του 2016 απέσπασε το Pina Bausch Fellowship ενώ το 2017 το Βερολινέζικο περιοδικό tanz τον κατέταξε στην ετήσια λίστα των 30 φερέλπιδων ταλέντων του χορού της Ευρώπης.

Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Συνοικισμός, κάνε κλικ εδώ.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Mystery 199 Vangelis Tsakos – Thanos Tsingos

From 17 April to 19 May, 2023 Eleusis European Capital of Culture presents Mystery 199 Vangelis Tsakos – Thanos Tsingos, an exhibition – tribute to two great artists of Elefsina, the award-winning photographer Vangelis Tsakos and the internationally acclaimed artist Thanos Tsingos at the Old Town Hall of Elefsina. Photographic and painting works, testimonies, publications, exceptional editions and valuable materials, products of extensive research, describe their history and highlight just a small part of the particularly rich but also unique work of the two artists.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes