Νέα

Φωτό: John Stathis

Μυστήριο 25 _ Spring Forward: Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή γιορτή σύγχρονου χορού πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα

04.05.2022

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Spring Forward στην Ελευσίνα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνάντηση για τον σύγχρονο χορό, που διοργάνωσε η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από τις 28 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό DAN.C.CE UNITIVA και το ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού Aerowaves. Με περισσότερους από 4.500 θεατές και κατάμεστους όλους τους χώρους που φιλοξένησαν το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ, το Spring Forward μπορεί εύλογα να θεωρηθεί ένας θριαμβευτικός προάγγελος των εκδηλώσεων του 2023, χρονιάς του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η διοργάνωση έριξε αυλαία στο ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου με την παράσταση Gran Bolero, του Ισπανού χορογράφου Jesús Rubio Gamo, στο πλαίσιο μιας συγκινητικής τελετής λήξης, παρουσία εκπροσώπων από τον χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής και της βιομηχανίας. Περισσότεροι από 2.000 θεατές χειροκρότησαν όρθιοι τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές της παράστασης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εθελοντών της 2023 Ελευσίνα και των ερασιτεχνών χορευτών από την Ελευσίνα και την ευρύτερη τοπική κοινότητα να συμμετάσχουν με το τραγούδι και το χειροκρότημά τους στη μοναδική αυτή γιορτή.

Λίγο πριν “καταλάβουν” τη σκηνή οι 12 Ισπανοί χορευτές του Jesús Rubio Gamo, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, τονίζοντας πως “η σημερινή εικόνα αποτελεί προπομπό των καλύτερων στιγμών που περιμένουν την Ελευσίνα, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2023”, και πως “πλέον οι συνθήκες μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε την εξωστρέφεια που επιθυμούμε και να κάνουμε την πόλη μας γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό”. Ακολούθως, η πρόεδρος του Δ.Σ. της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Δέσποινα Γερουλάνου, αφού συνεχάρη την ομάδα της 2023 Ελευσίνα, που “δουλεύοντας ακούραστα και ενωμένη υπό την καθοδήγηση του Μιχαήλ Μαρμαρινού και της Νανάς Σπυροπούλου, κατάφερε αυτό το μικρό θαύμα στην πόλη της Ελευσίνας”, ανέφερε πως “γίνεται επιτέλους πραγματικότητα το όνειρο όλων όσοι οραματίστηκαν την Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η πόλη αλλάζει πρόσωπο με στόχο να γίνει ένα κέντρο πολιτισμού της Ευρώπης”. Ο Ισπανός χορογράφος Jesús Rubio Gamο, αφού ευχαρίστησε θερμά τον John Ashford για τα 25 χρόνια προσφοράς του στην τέχνη του χορού, ανέφερε χαρακτηριστικά πως “ο χορός και η μουσική έχουν τη δύναμη να μας σώσουν από τη μοναξιά μας”. Τέλος, η Φρόσω Τρούσα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της DAN.C.CE UNITIVA, αφού ευχαρίστησε τον John Ashford για τη μοναδική του προσφορά στον χορό, ευχήθηκε μια σπουδαία συνέχεια στο έργο της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Φωτό: John Stathis
Φωτό: Παναγιώτης Μαϊδης

Αμέσως μετά, στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου ανέβηκαν οι 12 χορευτές από τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη και οι ερασιτέχνες χορευτές από την Ελευσίνα και την ευρύτερη τοπική κοινότητα, χαρίζοντας στους θεατές μια καλλιτεχνική εμπειρία που θα θυμούνται για καιρό. Κορυφαία στιγμή της διοργάνωσης, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το θερμότατο χειροκρότημα που χάρισαν όρθιοι οι περισσότεροι από 2.000 θεατές στους καλλιτέχνες και τους συντελεστές της διοργάνωσης.

Φωτό: Παναγιώτης Μαϊδης
Φωτό: Παναγιώτης Μαϊδης

Ξεχωριστής σημασίας ήταν, ακόμη, η ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, να στηρίξει αντί αντιτίμου εισόδου στις παραστάσεις του Spring Forward, το έργο του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας, Έναν σημαντικό φορέα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα παιδιά και τις οικογένειες του Θριασίου Πεδίου, που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό.

Φωτό: John Stathis

Για τέσσερις ημέρες, η Ελευσίνα αποτέλεσε το διεθνές κέντρο του σύγχρονου χορού. Το πρόγραμμα του Spring Forward παρουσιάστηκε σε πέντε ξεχωριστούς χώρους της πόλης,  το Παλαιό Ελαιουργείο, την Ελαιουργική, το 2ο, το 4ο Γυμνάσιο, και το Γήπεδο Δασκαλάκη, που κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν στις πιο σύγχρονες χορευτικές σκηνές. 25 παραστάσεις χορού με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 χορευτών και χορογράφων από την Ευρώπη και την Ασία, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον περισσότερων από 150 επαγγελματιών του χώρου, αλλά και λάτρεων της σύγχρονης δημιουργίας, μας ταξίδεψαν σε 16 χώρες: Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κορέα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Ολλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ελβετία, Ισπανία, Ελλάδα, Αρμενία, Ρουμανία, Ουγγαρία, και μετέτρεψαν την πόλη σε τόπο μιας σπουδαίας διεθνούς συνάντησης και ανταλλαγής ανάμεσα στους Ελευσίνιους, τους επισκέπτες της πόλης και τους δημιουργούς. Παράλληλα με τις ομάδες χορού με βάση την Ευρώπη, εταίροι από την Ασία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανταλλαγής του Aerowaves, παρουσίασαν στο φετινό Spring Forward νέα και σημαντικά έργα, ενώ δεν έλειψαν παράλληλες δράσεις, όπως το Dance Quality Writing, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων για ανερχόμενους συγγραφείς χορού, το Upstart Forum, μια δημόσια συζήτηση-ξενάγηση στη διοργάνωση για ζητήματα προγραμματισμού, το Spingback Social με ζωντανή μετάδοση συνεντεύξεων των καλλιτεχνών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.ά. 

Φωτό: Παναγιώτης Μαϊδης

Στο πλαίσιο του Spring Forward, σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα,παρουσία επί σκηνής όλων των στενών του συνεργατών, ο ιδρυτής και επί 25 χρόνια Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Aerowaves John Ashford, παρέδωσε τη σκυτάλη στους διαδόχους του,Roberto Casarotto και Elisabetta Bisaro, με την ευχή να οδηγήσουν τον οργανισμό στη νέα του εποχή.

Φωτό: Παναγιώτης Μαϊδης

Το Spring Forward είναι μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό DAN.C.CE UNITIVA και το ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού Aerowaves. Τα ενεργά μέλη που εκπροσωπούν το Aerowaves στην Ελλάδα είναι από 25ετίας η Βίκυ Μαραγκοπούλου, Ιδρύτρια και τ.Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ως Partner και η Φρόσω Τρούσα, καλλιτεχνική διευθύντρια της DAN.C.CE UNITIVA, ως Presenter και συνδιοργανώτρια της 2023 Ελευσίνα.

Εκτέλεση παραγωγής View Master Events.

Φωτό: John Stathis
Φωτό: Παναγιώτης Μαϊδης
Φωτό: John Stathis