Νέα

Λόγια του Ρολογιού | Λυδία Κονιόρδου | ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2023. Φωτογράφος: Παντελής Λαάς | LDSPRO Clock Tower Voices | Lydia Koniordou | 2023 ELEUSIS. Photographer: Pantelis Laddas | LDSPRO

Μυστήριο_2 Λόγια του Ρολογιού  

08.11.2022

Ρολόι, Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

Κυριακή 13 Νοεμβρίου | 16.30

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη

Ερμηνεία: Μαρία Πρωτόπαππα

Στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο_56  3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030

Δωρεάν μετακίνηση μετ’ επιστροφής από την Αθήνα στην Ελευσίνα. Κρατήσεις εδώ

Επιχρωματίζοντας το Ρολόι, το μνημειώδες τοπόσημο της πόλης που δεσπόζει στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας, το Μυστήριο_2 Λόγια του Ρολογιού στην έκτη του έκδοση τιτλοφορείται “Ικέτιδες της Ελευσίνας” και πραγματοποιείται την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο_56  3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η πρωτότυπη αυτή ηχητική περφόρμανς περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις “Ικέτιδες” του Αισχύλου, μαρτυρίες γυναικών προσφύγων του ‘22, καθώς και πρωτότυπα κείμενα της Μαριάννας Κάλμπαρη, που επιμελείται τη δράση σκηνοθετικά. Ερμηνεύει η ηθοποιός και σκηνοθέτις Μαρία Πρωτόπαππα.

Τα Λόγια του Ρολογιού περιλαμβάνουν ερμηνείες κειμένων-ορόσημων της ελληνικής λογοτεχνίας από διακεκριμένους καλλιτέχνες, σηματοδοτώντας το Μυστήριο 2, που στοχεύει να καταστεί πάγια γιορτή της πόλης. Η ενεργοποίηση του τοπόσημου του Ρολογιού σε συμβολικό και κυριολεκτικό επίπεδο τοποθετεί τη δράση στην καρδιά της Ελευσίνας, ενώ ο πεζόδρομος παράπλευρα του αρχαιολογικού χώρου λειτουργεί ως χώρος δημόσιας συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη

Ερμηνεία: Μαρία Πρωτόπαππα 

Μουσική σύνθεση-ζωντανή μουσική εκτέλεση-τραγούδι: Αυγερινή Γάτση

Ηχοληψία: Παναγιώτης Παρασκευαΐδης 
Ηχητικός Εξοπλισμός: AUX

Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Μπερντέ
Καλλιτεχνική επιμέλεια δράσης: Δηώ Καγγελάρη

Ημέρα: Κυριακή 13 Νοεμβρίου 

Ώρα: 16:30

Χώρος: Ρολόι, Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

Διάρκεια: 40 λεπτά

H περφόρμανς είναι ορατή από τον πεζόδρομο της Νικολαϊδου.

Λίγα λόγια για το  Μυστήριο_56  3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030

Το Μυστήριο_56  3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 είναι μια διεθνής συνάντηση αφιερωμένη στους επαγγελματίες του Πολιτισμού με 53 προσκεκλημένους από 13 χώρες, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), το X- Bowling Art Center και σε 7 ακόμη χώρους της Ελευσίνας. Ένα σημαντικό πρόγραμμα παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, υπό την επιμέλεια της Κέλλυς Διαπούλη, με τη συμμετοχή θεωρητικών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου από το Λίβανο μέχρι τη Δανία, τοπικών και ευρωπαϊκών θεσμικών φορέων, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση εδώ λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δωρεάν μετακίνηση μετ’ επιστροφής από την Αθήνα στην Ελευσίνα. Κρατήσεις εδώ.

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu
Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram.com/2023eleusis
YouTube: youtube.com/c/2023Eleusis
E-mail: info@2023eleusis.eu

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
# 21χλμ

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)